Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 09:47 2 163 0

Учениците в Широка лъка с изпокъсани носии

  • широка лъка-
  • училище-
  • народни танци-
  • носии
Учениците в Широка лъка с изпокъсани носии - 1
Широка лъка, в дъното вляво е училището - Снимка: Факти.бг

Скъсани ризи и пробити калпаци. С това играят и се обучават възпитаниците на музикалното училище в Широка лъка. Носиите им са няколко пъти по-възрастни от тях самите. Това паказва репортаж излъчен в предаването на бТВ "Тази сутрин".

 
Защо и как децата събират пари за нови?
 
От 40 години в Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" децата се учат на едно - да помнят и разпространяват българските народни песни и танци. Носиите, с които са излизали на сцената първите възпитаници на училището, се използват и днес. Не в името на традицията, а поради липсата на пари. Затова често децата танцуват със скъсани ризи и пробити калпаци.
„Това нещо не е комфортно за учениците ни, които за всеки концерт използват изключително много енергия, за периода на своето съществуване около 1200 ученици са завършили тук и тези носии са използвани многократно, всеки си дава сметка от колко деца”, казва Стоянка Тенова, директор.
Бюджетът на училището, отпуснат от държавата, стига само за отопление и заплати на персонала. Затова училището организира благотворителни концерти. Целта е да се съберат пари за изработване на нови носии. В сметката обаче досега са постъпили едва 200 лева.
Връстници на училището са не само носиите, но и цървулите, с които танцуват момчетата.
За публиката на многобройните концерти у нас и в чужбина остават скрити огромните усилия на деца и учители, носиите винаги да изглеждат перфектно.
„Преди всеки концерт се раздават носии съобразно репертоара, който ще изпълняват. След всеки концерт ризите се перат задължително, затова много често те са изхабени, разкъсани и е необходимо да бъдат зашити”, споделя още г-жа Тенова.
 
Училищното ръководство е принудено да се справя само с проблема.
 
Така една от жените, която се грижи за хигиената в училището, е и нещатен шивач.
Аз чистя и когато свърша по-рано, идвам тук и продължавам. Много ризи и носии са минали през ръцете ми, като гледате това зад мен на леглото какво има за шиене ,това е след един концерт, сега пак ще има концерт и това сега отначало най-често се късат на яката, тука на ръкавите”, обяснява Румяна Мустанова.

На 3 март възпитаниците на националното училището ще изнесат поредния си голям концерт в Широка лъка. Обещават, че никой няма да разбере за трудностите им, защото както винаги ще бъдат безупречни - и на вид, и в танците. И се надяват и държавата някой ден да си свърши така работата...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА