Last news in Fakti

2 Март, 2012 10:30 4 984 0

Попфолк фурии събират пари не за силикон, а за носии

  • широка лъка-
  • училище-
  • носии-
  • фолкфурии

Попфолк изпълнителките помагат на училището в Широка лъка, но разочаровани, че то не се гордеело с тях

Поп-фолк елитът ни, който досега се хвалеше с това колко пари хвърля в производството на клипове и имплантирането на стотици кубици силикон, загърби показността в името на благородна кауза. Тежката артилерия на фолка, атрактивните секси изпълнителки на пиперливи текстове Екстра Нина, Деси Слава (DESS), Емилия, Иванина, Татяна, Пепа, солистката на култовата Виевската фолк група Димитрия Николова – всички кадри на Широка Лъка, ще се обединят с колежките си от поп-фолк гилдията за невиждан по мащабите си концерт. Целта на концерта е да се съберат средства за закупуване на нови народни носии за учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка”. Идеята се зародила много спонтанно, след репортаж по телевизията за проблемите на любимото им школо.

„Вярваме, че само да се оплакваш няма полза, наскоро там направиха ремонт, изхранват толкова много персонал. В крайна сметка легендарният Дж. Ф. Кенеди го е казал: преди да поискаш от държавата, помисли какво ти си й дал”, декларират изпълнителките на хитове като „Грешница”, „Аларма” и „Пленница на любовта”. Както е известно, голяма част от поп-фолк певиците са завършили именно това престижно школо. Емилия например неведнъж е получавала похвали за перфектния начин, по който изпълнява бавните безмензурни песни. „Училището ни е уникално и аз се гордея, че съм го завършила”, споделя често Емилия. Певиците обаче с леко огорчение коментират помежду си: „Нямаме представа защо училището не се гордее с нас. Веднага щом разбрахме за проблема с носиите, влязохме на сайта на училището и с огромна тъга видяхме, че нас ни няма там, нито дума, нито ред, не говорим за снимки”. „Навсякъде по участия – у нас и по света, хвалим Широка Лъка, но явно още не сме дорасли да ни качат на сайта си”, негодуват още певиците.

От няколко дни е в процес на сформиране инициативен комитет - „Клуб на приятелите на Широка Лъка”, като новоучреденото Сдружение се наема с мисията да уточни подробностите по концерта. Засега се знае, че е заплюта датата 1 май 2012 г. – Международния Ден на труда. Така певиците ще наситят с ново съдържание празника, на който ще се трудят безплатно, без хонорари, и ще съберат средства за костюмите на децата. „Това на практика са техните работни дрехи”, коментират помежду си изпълнителки на хитове от ранга на „Шампанско и сълзи”. Надяват се новото ръководство на НДК да вземе присърце идеята и да им удари рамо, предоставяйки Зала 1 безплатно за благородната кауза. „При евтини цени на билетите до 6 лв. бихме могли да съберем с лекота 24 000 лв., а ако някой щедър родолюбив бизнесмен или фирма решат да добавят отгоре, сме готови да им посветим цял албум”, заричат се фолк дивите, които вече търсят и медийни партньори за проекта.

От инициативния комитет смятат да поканят и някои от по-неутвърдените си колежки от Широка Лъка, като Ваня Кудева, откритието на „Пирин Фолк”, която неотдавна изнесе концерт насред пустинята Сахара. За каузата ще бъдат привлечени и звездата от Мистерията на българските гласове Албена Вескова, Даниела, Радостина Паньова, черешката на оркестър „Пловдив” Цонка Манолова, както и Роксана от „Мюзик Айдъл”, която винаги е споделяла, че мечтата й е да учи в Широка Лъка.

Няма да върнем нито една колежка, която пожелае да се присъедини, категорични са певиците, надяваме се да откликнат не само възпитанички на Широка Лъка, но и лица като Ивана и Анелия – те не са завършили Широка Лъка, но милеят за народната музика. Има ли желание, има и начин, убедени са певиците. Ето например изпълнителката на тоталния хит „Влюбих се опасно” – Рени, дори бременна снимаше видеоклипове и ходеше по участия, с умиление си спомнят те и се надяват, че и сега тя ще отдели малко от времето си, за да подкрепи каузата.

„Обмисляме да поканим и Веселин Маринов като специален гост, той е известен с това, че хонорарите никога не са най-важното за него, няма да ни откаже поне един знаков хит, например „За теб, Българийо” по текст на големия Мишо Белчев, на нея всички стават на крака, разсъждават фолк дивите. Засега мотото на концерта ще бъде „Широки сърца за Широка Лъка!”. Актуалната текстописка Дони Василева, която написа хита на Софи Маринова за Евровизия, ще бъде привлечена да работи по текст за официален химн за училището в Широка Лъка, който поп-фолк певиците ще изпълнят за първи път заедно в края на концерта и ще подарят на школото. Самите членове на Инициативния комитет са готови само с припева на химна, но им трябва и утвърден професионален майстор на римите. Целта е химнът да не е еднодневка, а да се пее, обича и тачи с десетилетия от минали, настоящи и бъдещи възпитаници на школото:

Помниш срещи и разлъка,

Училище Широка Лъка,

В сърцето на Родопите живеем,

Със песните народни се гордеем!

 

За водещи на благотворителния концерт за децата от Широка Лъка се спрягат имената на Богдан Томов и Драго Драганов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА