Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 09:54 1 282 0

Марин ми опрости само 6 месеца условни

  • цветелин кънчев-
  • марин

Ангел Марин всъщност опрости остатъка от шестте месеца, които ми бяха условни. Това заяви пред ТВ7 лидерът на Евророма Цветелин Кънчев.

Георги Първанов беше до мен, когато се провеждаше Национален съвет на Евророма, когато ми прочетоха присъдата. Преди да декларирам подкрепата си за Георги Първанов на изборите, аз видях написана оправдателната си присъда, разказа той.

Ние се включихме между първи и втори тур. Веднага след това беше активирано копчето и само за една нощ, когато излъчихме съобщение, че приемаме президента Георги Първанов, бях осъден, разкри Кънчев.

Според него Първанов не си е удържал на думата, тъй като пред целия национален съвет на Евророма обещал нито един ден да не прекара в затвора. "Той се обърна към всички с думите: Вярвайте ми, вашият лидер няма да влезе зад решетките. Лежах повече от година по време на неговия мандат", каза още Цветелин Кънчев.

Лидерът на Евророма разказа, че на първата му молба за помилване, вицепрезидентът Ангел Марин му е отказал. При гласуването на специалната комисия по помилванията резултатът е бил 8 на 7.

Гласът, който е натежал, е бил на Кадир Кадир, който е бил принуден от високопоставен член на ръководството на ДПС да гласува срещу мен. "Сега той е изхвърлен от ДПС", каза Кънчев. Мотивите тогава били, че се очаквало негативна обществена реакция.

Аз нося нещастие, когато тръгнат да ме използват – Иван Костов много искаше завода ми на гара Искър, но сега загуби и властта и много пари.

По отношение на председателя на комисията за проучване на дейността на бившият президент Яне Янев, лидерът на Евророма отсече: той не е наясно със себе си – чуди се какъв да бъде Яне Сандански или Янка Рупкина, къде е Лом и къде е Лондон, риторично попита Цветелин Кънчев.

Според Даниел Стоянов, който през последните 10 години беше член на помощната комисия, давала становище, преди бившият вицепрезидент Ангел Марин да реши кого да помилва, Цветелин Кънчев е бил помилван по политически причини.

"Цветелин Кънчев е бил помилван с условна присъда от вицепрезидента, въпреки нашето изрично становище и въпреки мнението ни, че условно наказание не може да бъде помилвано, защото функцията на помилването е да освобождава от изтърпяване на наказание, а това означава нещо, което е ефективно наложено", каза той по БНР.

На въпрос трябва ли да бъдат помилвани излежаващите присъда за убийство адвокат Стоянов заяви, че става въпрос за индивидуална преценка. "Личното ми мнение е, че такива хора никога и по никакъв начин не би трябвало да получават висша държавна милост. Надявам се новият вицепрезидент г-жа Маргарита Попова да направи нещо по въпроса за т. нар прозрачност и публичност по помилванията и оттам да имаме една по-голяма прозрачност въобще в дейността на затворите и затворените институции", заяви Даниел Стоянов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА