Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 13:03 976 2

Куп документи събира комисията „Първанов - Марин“ (обновена)

  • георги първанов-
  • ангел марин-
  • комисия-
  • марин
Куп документи събира комисията „Първанов - Марин“ (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия, която проучва двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин, започва работа с изискване на куп документи от десетина институции.

Документи, становища и лични мнения ще бъдат искани от президентската администрация, ДАНС, МВР, съда, НАП, НОИ и други ведомства, обяви председателят на комисията Яне Янев. Писмата ще бъдат пратени следващата седмица, когато в комисията ще почнат работа експерти.

Първото й заседание се проведе при закрити врата, докато междувременно Георги Първанов и Ангел Марин обясниха на пресконференция, че органът не е просто за атака срещу тях, но и опасна възможност да подкопаване на президентската институция.

Комисията се зае да проучи помилванията, даването  и вземането на българско гражданството, както и опрощаването на държавни вземания, извършени от двамата през 10-годишното им управление. Именно Янев бе инициатор за събирането на подписката, за да бъде създадена комисия.

Янев отказа да коментира тезата на Първанов и Марин, но покани отстъпилия от поста президент на пряк дебат по телевизията.

„Да дебатирам с Яне Янев? Имам самоуважение, което не ми позволява“, заяви Първанов запитан своевременно на пресконференцията.

Лидерът на РЗС отрече и да е ходатайствал за помилване, както твърди Марин. „Това е невероятно – да наречеш черното – бяло. Не го упреквам за помилването“, заяви Марин от НДК.

Днес са се приели и вътрешни правила на комисията, според които заседанията й вече ще са открити, освен ако няма класифицираната информация.

Към комисията ще могат да се пращат сигнали в сградата на пл. „Независимост“, където тя ще задава. С решение на комисията ще се допуска  разглеждането на анонимни сигнали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    "Да дебатирам с Я.ЯНЕВ?Имам самоуважение,което не ми позволява"/ГЕОРГИ СЕДЕВЧОВ ПЪРВАНОВ/.
    ЯНЕ,докажи на този историк,че ГОЦЕ не е по-качествен от теб!
    Както искаш ме разбирай.Поздрави на Владо Спасов!ИРАКЛИ!
  • 2 сцчш

    0 0 Отговор
    Този пък даскал по история и той за какъв се е взел. Сега е само един обикновен гражданин, а и защо му дават трибуна за изява не мога да разбера. Като е имал да казва нещо е имал предостатъчно време да го направи.