29 Февруари, 2012 14:47 1 189 1

Чиновниците с бонуси до 30 % от заплатата

  • искра фидосова-
  • бонуси-
  • държавна администрация
Чиновниците с бонуси до 30 % от заплатата - 1
Снимка: БГНЕС

Държавните чиновници вече ще могат да получават бонуси само до 30 % от основната им заплата, съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

Вече са предложени промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, които са коментирани със синдикатите и към днешна дата спорните моменти са изчистени. Фидосова е провела работна среща с и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Законопроектът за държавния служител представлява 2 страници промени в закона и 90% преходни и заключителни разпоредби, в които, в 34 закона премахваме възможността за ДМС, така наречените бонуси, посочи Фидосова. Предложено е - премахването на допълнителното материално стимулиране за държавните служители, като на негово място се създава нов механизъм за стимулиране.

„Няма да има наименование „брутна работна заплата”, имаме наименование „основна заплата – с постоянна и непостоянна част”. Има ясна регламентация кои са постоянните параметри в заплатата и кои са непостоянните. Непостоянните са – извънреден труд, нощен труд, работа по празници и оценка за работата на всеки един служител. Тази оценка се предвижда да се прави на всеки 3 месеца.

Допълнителните стимули ще бъдат не повече от 30% от месечната работна заплата. Няма да има и клас прослужено време като отделно заплащане, той се стане част от твърдата работна заплата. Всички държавни служители включват и ръководителите, без политическите кабинети”, обясни Фидосова.

Подготвят се отделни текстове, които ще регламентират участията в бордове на министри и зам.-министри. В България има 12 регулаторни контролни органи, в които някои ръководители получават заплащане по-високо от премиерското, посочи Фидосова. Според нея служителите в тези органи трябва да се изравнят по статут с този на държавните служители.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВАЛА

    0 0 Отговор
    ЩЕ ИМ КАЖА ЕВАЛА ЗА ТАЯ ПОСТЪПКА

    АКО МОЖЕХТЕ И НЕКОЙ ЛЕВ ОТ ЕС ДА ДОКАРАТЕ ЩЯХТЕ ДА СПЕЧЕЛИТЕ ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ...