Last news in Fakti

3 Март, 2012 10:08 856 0

Военноисторическият музей показва уникати

  • военноисторически музей-
  • изложба-
  • освобождение

Ден на отворените врати по случай 3 март

За трета поредна година Националният военноисторически музей обявява „Ден на отворените врати” по случай 3 март. На националния празник там ще бъдат представени уникални експонати от Руско-турската война, принадлежали на император Александър II, на главнокомандващия руската Дунавска армия Николай Николаевич и на княз Александър I, съобщават от музея.

За първи път в София ще бъдат показани единствената извън пределите на Русия униформа на фелдмаршал от Лейбгвардията на император Александър II и фелдмаршалската униформа и наградна шашка на великия княз Николай Николаевич, които специално за този ден пристигат от Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.

НВИМ ще покаже шинела на бъдещия български княз – доброволец в Руско-турската война, с който той воюва от Свищов до Сан Стефано; молитвата, с която сестра му Мария–Каролина, принцеса Ербах–Шьонберг, го изпраща на фронта и която до последните си мигове е пазел близо до леглото си; калъфчето с карти за игра на вист и копитото на любимия му кон Дюшек, заедно с който изминават целия път на войната. С великолепието си блести генералската униформа на българския владетел, декорирана с най-високите отличия на Княжество България.

По време на войната Александър фон Батенберг е едва 20-годишен, поручик в 8-ми Вознесенски улански полк. Участва още във форсирането на река Дунав, за което е награден с орден „Св. Владимир” с мечове. За сражението при Казанлък получава военния орден „Св. Великомъченик Георги”, IV степен, а за третия щурм на Плевен – „Св. Владимир”, IV степен.

Изложбата е отворена за посещение от 10:00 ч.
Вход свободен.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА