Last news in Fakti

20 Септември, 2018 20:10 2 123 29

Оскверниха костница с останките на наши войници в Ниш

  • костница-
  • ниш-
  • български войници

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Република Сърбия.

Повод за него е възмущението на българската страна от поругаването на военния паметник-костница „Ледена стена” край Ниш. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В мемориала почиват костите на 2 015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.

В нотата, връчена от българския дипломат, се настоява за конкретни действия за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.

По време на разговора в Министерството на външните работи на Република Сърбия, посланик Радко Влайков е изразил дълбоката убеденост на българската страна, че посегателството върху военния паметник е в пълно противоречие с отличния климат на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство.

Посланик Радко Влайков е посочил също, че този случай е поредното доказателство, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото, тъй като до някои райони в Сърбия все още не е достигнала информацията, че на най-високите нива на двете държави и правителства се работи за историческо помирение.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни. По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KoKi4a

    24 2 Отговор
    Тепание и тва е
  • 2 ХА ХА

    35 2 Отговор
    Скоро ще станете колкото Люксембург сръбски свине.
  • 3 и един българин за сърбия е много

    11 6 Отговор
    Слава на Сърбия и нейната майка Просия

    Коментиран от #21

  • 4 Какво му се кланят на сърбина

    11 3 Отговор
    Българите много тачат сърбина, особено в Западна България което няма голяма логика тъй като "обичта не е взаимна" . Ако пък пътуват към Босна и видят че навсякъде има възпоменателни плочи на масови гробове от войната ........
  • 5 Гербераси долни

    11 3 Отговор
    Почитайте паметниците и не ги осквернявайте с тях почитаме паметта на загинали герои независимо от коя нация са ,те са построени за да ни напомнят за нашите деди който са паднали в боя това са хора от народа ,в битката няма да срещните имената на продажни политици и лигави женчовци дето се гримират по площадите.
  • 6 батко мафи

    31 1 Отговор
    Димитровград и Босилеград са Български!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 7 Не може

    9 7 Отговор
    Да се изтрие сръбската народна памет колкото и ръководителите на двете държави да работят за историческо помирение. Как да обясниш на сърбин, че българите не са фашистички окупатор? Все едно да обясниш на българин, че не е бил турски роб. Ами няма как...

    Коментиран от #22

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 3 Отговор
    Този паметник възвеличава историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданниците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.

    Коментиран от #9

  • 9 А тези

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Срещу които не изпратихме синовете си да се бият извиниха ли се за варварските бомбардировки над Варна, Каварна и Балчик?
  • 10 ivan4o

    4 2 Отговор
    Македонците до обяд, кърбите след обяд.пхахаха

    Коментиран от #13

  • 11 ddo

    7 2 Отговор
    Навсякъде има идиоти и всеки си има собствено мнение..Нищо впечатлвящо. И тука сме простаци.
    Този дето е драскал по паметника не ни харесва просто щото можем да ходим да работим в ЕВРОПА през лятото БЕЗ ВИЗА

    Коментиран от #16

  • 12 Мрете

    18 3 Отговор
    сръбски свине, най добрия сърбин е мъртвия сърбин

    Коментиран от #15

  • 13 ganio

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ivan4o":

    А нощем две туркини в кревата.
  • 14 ДАААА

    6 4 Отговор
    Тук се усеща руска намеса, окупаторите искат реваншизъм, като настройват Сърбите !

    Коментиран от #18, #27

  • 15 Ефрейтора

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мрете":

    Тия са страшни боклуци и помияри , гнусно племе !!!
  • 16 Той е написал

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ddo":

    Защо те мрази. Те и други могат да ходят без визи ама за тях не пише нищо.
  • 17 Всъщност има

    1 0 Отговор
    Някой който да обича българите от съседите им?

    Коментиран от #20

  • 18 копи пейст

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДАААА":

    Управляващите в Русия коват спешен план за действие на Балканите, предаде агенция „Блумбърг“.
    "Москва е силно обезпокоена от разширяването на НАТО и Европейския съюз в Югоизточна Европа и заради това в Кремъл се готвят за противодействие. Русия губи позиции в стратегическия регион, който свързва Европа с Азия и Африка, пише още медията.
    Дори Сърбия и Черна гора, които са традиционни приятели на Русия, започнаха да обръщат очи към Брюксел. Към балканската паника допринесе и последният скандал между Москва и Атина. Гърция изгони руски дипломати заради намесата във вътрешните работи на членката на Европейския съюз и НАТО и мярката на правителството на Алексис Ципрас бе подкрепена от коалиционния партньор - смятаната за проруска партия "Независими гърци". Това бе последната капка, която преля чашата на кремълското търпение", коментира Блумбърг.
    Според медията руският президент ВЛАДИМИР ПУТИН Е ДАЛ ЛИЧНО ПОРЪЧЕНИЕ НА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ ДА ОГЛАВИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.
    Решетников е генерал-лейтенант от външното разузнаване на Русия. Той е роден през 1947 г., има докторска степен от Софийския университет. Генералът владее свободно български и сръбски и говори гръцки. За него също се смята, че е бил резидент на КГБ в Атина.

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Наравно

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "батко мафи":

    ...а поморавието или българска морава и тимок откога сме ги и забравили
    То и до сега край ниш се говори на нишки диалект, разбирай сърбизиран български
  • 20 Наравно

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност има":

    ...естествено, ти обиччаш ли комшиите ако си ги ограбил и бил, няма как да стане това гузното си е гузно...ние пък ви обичаме напук!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наравно

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не може":

    Бре бре кой на кого е завзел земите - от 1833 до 1918 поред пък сме били окупатори
  • 23 Генерал

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "копи пейст":

    Ейй, браво, оправи ми настроението за една седмица напред! Дано Господ те чуе! Откога българите чакаме братушките да се завърнат, като през 1944...и посрещнем пак с цветя, хляб, хорА и песни ( има едни документални филми за онова време, ама нещо вече не ги пускат) )))
  • 24 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "копи пейст":

    И аз без да съм Бойко Борисов ,мога заключа че е дело на рашъните
  • 25 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Защо една хулиганска проява трябва да ме накара да мразя сърбите?Средно статистическия сърбин,както и българина такъв си има достатъчно проблеми да решава и не ходи да поругава паметници и паметни плочи.И ние и сърбите си имаме в парламента паплач,която е там да решава само своите си въпроси.Те си имат Вучич и поставената от него без избори премиер лесбийка, която разпродава Сърбия.Ние си имаме Бойко.
  • 26 Крипли

    2 0 Отговор
    Постоянно търсят начини да скарат балканските народи. Платени провокации лишени от здрав разум. Ееех, Америка, кога ще спреш с подмолните си машинации за власт и ресурси... Когато нищо не остане? Или когато от Америка нищо не остане? Аз лично предпочитам второто.
  • 27 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ДАААА":

    Браво, Шерлок Холмс! Много акъл се иска за нова прозрение!А може би лично Путин подкукуросва сръбските хулигани ?
  • 28 бат мишо

    0 0 Отговор
    тес май за още бой реват . заграбиха половин българия в Сърбия и ревтунят за капак .....ша фърчат сръбски кратуни ми са струва .....ша им се видят войните с републиките им като коледно парти ако се забъркат с нас
  • 29 бат мишо

    1 0 Отговор
    ПС
    пречукали са единия ми прапрадядо след като са подписали капитулация......още пазя щика му и сабята и с удоволствие ще кръцна некоя сръпска голема уста ......окупатори сме били ........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове