Last news in Fakti

5 Март, 2012 15:08 1 204 1

Министри губят рейтинг от скандалите

  • алаф рисърч-
  • рейтинг-
  • герб-
  • бонуси-
  • наводнения-
  • социолози

Българинът не знае, но не подкрепя АСТА

Министри губят рейтинг от скандалите - 1
Боряна Димитрова, Алфа Рисърч. Снимка: БГНЕС

Сериозни поражения в имиджа на управляващите, засилване на негативното отношение към определени министри и нарастване на критичното отношение към липсата на правила в страната са сред изводите на февруарското национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч. В него намират място и горещите през последните седмици теми „АСТА“, наводненията в югоизточна България и отварянето на досиетата в църквата.

Бойко Борисов запазва доверието на 38% от избирателите, но ГЕРБ губи 2% от симпатизантите си и към края на февруари склонност да гласуват за управляващите заявяват 23.9% от пълнолетните граждани на страната. 22% дават положителни оценки за правителството, а 36% - отрицателни.

Случаите на полицейско насилие, скандалите с бонусите и цените на лекарствата нанасят сериозни щети върху образа на управляващите, обобщават социолозите, публикували изследването си на своята страница в интернет.

56% от анкетираните дават положителна оценка на кабинета след наводненията в Югоизточна България, което помага в най-голяма степен за запазване на досегашното  равнище на доверие.

По казуса „АСТА“ резултатите са доста любопитни – 49% не знаят какво е съдържанието на спорния договор за борба с пиратството в интернет. В същото време 47% са против, а едва 4% подкрепят договора. Сред най-яростните противници логично се открояват интернет потребителите (70%), но също и хора, които се интересуват от култура, млади, високо образовани, с високи доходи.

Анкетираните свързват договора предимно със задължението потребителите да плащат за информацията (31%), която ползват в интернет и с опита за защита на авторските права на музикални, филмови и други творби в интернет (27%). Тезата за репресивен характер на заложените в споразумението мерки се споделя от около една четвърт от българите - 23% го свързват с опит да се преследват потребители, ползващи пиратско съдържание, по 16% с блокиране на сайтове с пиратско съдържание и с тотално следене и ограничаване на свободата в интернет.

Отварянето на досиетата на висшия клир е попаднало в една или друга степен във вниманието на почти всеки втори българин. Въздействието обаче не е еднозначно – 17% са били „дълбоко възмутени“; докато 36% „не харесват“ фактите, но и не намират за толкова важна изнесената информация. Другата половина от интервюираните или не са чули нищо по въпроса (14%), или директно заявяват, че новината не ги е трогнала изобщо (33%). Сред хората, описващи себе си като „дълбоко вярващи“, сериозното разочарование и възмущение е два пъти по-често срещано от средното, но дори и тук то не надвишава една трета (36%).

Цветан Цветанов остава най-одобряваният министър (основно с гласовете на симпатизантите на ГЕРБ), но за първи път той получава повече отрицателни, отколкото положителни оценки за работата си, отчитат още социолозите. Другите министри, върху които текущите събития оставят сериозен негативен отпечатък, са Нона Караджова, Стефан Константинов, Аню Ангелов.

Нараства критичността към липсата на правила, на последователни, превантивни и дългосрочни управленски действия (като безотговорността при стопанисването на язовирите, пост фактум реакциите по случая с бонусите и скока в цените на лекарствата, конфликта между  вътрешния министър и съда). Ресорните министри по всички тези казуси търпят санкцията на общественото мнение.

Подкрепата си за партията оттеглят най-вече жителите на областните градове и селата, средните поколения, хората с високо образование, става ясно още от доклада.

Изключение от общата тенденция прави президентът Росен Плевнелиев, който запазва позитивен рейтинг, сочат данните на експертите, тъй като месец след встъпването му в длъжност, положителните оценки за дейността му са 43% срещу 16% отрицателни.

БСП леко подобрява позиции – от 16% на 17%. След напускане на президентството Георги Първанов успява да запази доверие от 33%, но последните месеци бележат леко подобрение в рейтинга и на сегашния председател Сергей Станишев – от 17% на 20%.

Електоралният потенциал на ДПС и доверието в Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5% от избирателите.

Синята коалиция запазва позициите си (2.9%), а доверието към съпредседателите й Мартин Димитров и Иван Костов е респективно 7% и 6%.

Одобрението за Атака и лидера й продължава да ерозира. Влиянието на партията е свито до 1.9% от пълнолетните жители на страната, а на Волен Сидеров – 4%.

Председателят на сдружение „България на гражданите“ Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната с 26% доверие. Около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но едва 2% - твърдо намерение да гласуват за него.

Проучването е проведено в периода 22-29 февруари сред представителна извадка от пълнолетното население на страната, обхващаща  1015 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 monke

    0 1 Отговор
    Поредните манипулирани писания. ..... Няма нищо вярно. България е била толкова зле само през лукановата зима.