Last news in Fakti

6 Март, 2012 08:31 1 554 4

Нямам бонуси, премиерът е доста стиснат

  • дянков-
  • бонуси
Нямам бонуси, премиерът е доста стиснат - 1
Снимка: БГНЕС

Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. А и премиерът е доста стиснат, така че ..., допълни с усмивка той.

Сметката за бонусите е в МФ. Утре сутрин ще докладвам на премиера и на министър Цветанов, за да могат те да имат данните за заседанието на правителството, обясни Дянков. Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек, допълни той.

Откакто сме на власт, от първия ден, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души, каза още Симеон Дянков. Никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябва да подпише за бонуса.

"Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например, министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", заяви финансовият министър.

Финансист номер едно каза още, че връщането на взетите от управляващите суми се прави заради прозрачността. И той припомни, че премиерът ясно е казал в началото на мандата, че всички трябва да са солидарни към хората. Всички бяха там и ако някой беше против, трябваше да го заяви, коментира той.

В момента има 52 закона, с които има възможност да се дават бонуси.  Съществува възможност да се получават от участие във фондове , концесионни комисии, но със закона, който ние готвим, ще го забраним. Искаме да съберем всичко в един закон, който да отмени това. Хората, които заслужават, наистина трябва да получават повече пари, но това трябва да е прозрачно, подчерта Дянков.

Финансовият министър обясни за данъците, че 33,4% от парите си средният българин плаща като цяло – това е 1/3 и те отиват за данъци. "За миналата година държавата е произвела около 77 млрд. лева, а данъците са около 33 млрд. лева, това са 33,4%, което е най-ниският процент в Европа. Твърдя, че България има най-ниското данъчно бреме. Ще има възможност до края на мандата ни малко да падне и ДДС. В края на тази и началото на 2013 г. ДДС може да се промени", заяви Дянков.

За твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че няма да имаме фискален резерв, Дянков каза, че нищо вярно няма в коментарите на Орешарски. "4,3 млрд. в момента е фискалният резерв. Ако се изчистят всички задължения на държавата, това е повече от това, което са ни оставили предното правителство. Парите ни за черни дни в момента са повече, отколкото те ни оставиха. 1,8 млрд. лева трябва да се дадат по падежа за изплащането на дълга. Съвпаднаха темите с падежа и Сребърния фонд. Трябва да има различни източници на финансиране за изплащането на този падеж", посочи Дянков и допълни, че едните пари за плащане на падежа ще са от държавни ценни книжа, една част от външен заем – еврооблигации. "Чакаме да се реши гръцкият проблем. Ако сега вземем външни облигации, ще ни е по-евтино с 1,5%", обясни Дянков. Той каза, че България е единствената държава с висок кредитен рейтинг в Източна Европа.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pepo

    0 0 Отговор
    "премиерът е доста стигнат"
    Защо ли ви чета ... opy & paste и дори едно заглавие нее правилно

    Коментиран от #2

  • 2 The Bear

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pepo":

    @1 - Е-е-ей, нямаш ли за какво да се заядеш друго, че издребняваш?... Не ти ли харесва статията - ми тя е като приказка - човек чете, и му става едно ху-у-убаво! Стига да е истина всичко написано..... Дано, но надали!
  • 3 Ивайло Ковачев

    0 1 Отговор
    Министрите нямат право на бонуси. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Откакто сме на власт, от първия ден, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души, каза още Симеон Дянков.
  • 4 господ......

    0 1 Отговор
    на заплати добри.....резултати нулеви.....какви бонуси ,какви пет лева......народа ГЛАДУВА.....