Last news in Fakti

29 Септември, 2018 08:36 3 380 50

Румен Радев с призив към нацията за единение (ВИДЕО)

  • румен радев-
  • единение-
  • войнишко въстание

Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението

Президентът Румен Радев се обърна към нацията с призив за единение. "Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението, но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението", се казва в словото на държавния глава по случай 100 години от Войнишкото въстание.

Ето цялата реч на Румен Радев:

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години.

В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби. Общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия.

Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес.

Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето.

Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха.

България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото.

Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Byg

    27 50 Отговор
    Румен е най големия разделител , постоянно е анти ГЕРБ , патриоти и всеки който не е на неговия акъл. Подрежда си картите и маже с популизма си ушичките на електората , но тоя филм сме го гледали с първанката , партийка ден до пладне и после в трета глуха.

    Коментиран от #14, #32, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХА ХА ХА

    26 32 Отговор
    ЗА КОЕ ЕДИНЕНИЕ ИМАШ ПРЕДВИД , КАТО НА ХАРМАНЛИЙСКОТО КРЪГОВО ЛИ ? ЕДИННИ ДА ЗАЩИТАВАТЕ РОДНИНИТЕ СИ , А ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА КУЧЕТА ГИ ЯЛИ , ЗАКОНЪТ ВАЖИ ЗА ТЯХ НЕ И ЗА ВАС ! ЗАТОВА ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИТЕ ! ! !

    Коментиран от #21

  • 4 Сенко

    41 21 Отговор
    Платените подлоги веднага се изказаха. Заработвате и в събота. Ко ше ги правите толкова пари. Относно речта на президента- Браво!
  • 5 ПЕРО

    38 8 Отговор
    За какво единение говори ??? Да сме заедно бедни и олигарси в името на какво ??? Да сме заедно когато ни осигуряват червените работодатели на 510 ли за "прекрасната"пенсия от 200 лв, а те самите станаха милионери на наш гръб ???? Единение с мафиоти , крадци и лъжци? ??? Г-н Президент , с цялото ми уважение се питам....до кога с демагогия и захаросани изрази по медиите ??? Слезте на земята и вижте обикновените хора как живеят и как ги мачкат работодателите , няма как да има единение без справедливост , правов ред и спазване на закона !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 кака Деса

    18 19 Отговор
    А генерал Десито какво рече за единението?

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЗЕВС

    8 1 Отговор
    18 Октомври 1879 / 33 бр. на в.”Целокупна България” Поп Кръстьо

    Тия вчера едва се видяха свободни от веригите на робството: в този случай те не седнаха като многострадалци братя и, като оставят настрана всяка ръжда, която е, добре знаят, съсипала царството ни и, може всякога да ни съсипе, да се съвещаят как е по-добре да се залови основата на бъдещото ни управление, но от първия час заловиха такива интриги, такива партии, които не приличат нито на един най-могъщ народ, който на всичко вече си е надвил и останало само с такива каприции да се забавлява.
    Всичко, което може в цветущо състояние да докара народа ни; което може да уголеми и подобри свободата ни и от което зависи благоденствието ни, тия го оставиха настрана и се заловиха само за едни частни интереси.
  • 11 Панславизмът

    13 13 Отговор
    Комунистите са му носители. 1918, 1923, 1925, 1944. Най отявлените представители, панславизма, антибългари са Димитър Благоев и Георги Димитров, видно от действията им по маквдонакият въпрос.
  • 12 1234

    17 5 Отговор

    До коментар #9 от "с КОЙ":

    Не, бе с Джордж Сорос , с тебе и Азис от Нова тв , на гей-парада догодина!
    А и с Иван Костов също!!
  • 13 Ристе

    16 6 Отговор

    До коментар #7 от "кака Деса":

    Десито се съединява с половината от НСО.
  • 14 1234

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Byg":

    Абе на вас , крадливи герберасти и неграмотни при това, не ви ли нареди Цв.цв. да крадете 24ч. и да не се занимавате с интернет! Утре се връща дон Тиквеоне и си иска кинти в кутии от обувки! По големи, 52 номер!
  • 15 ПЕЕВ

    18 14 Отговор
    КАК ЕДИН РАЗЕДИНИТЕЛ ЩЕ ЛАНСИРА ОБЕДИНЕНИЕ.ТОВА ГО МОГАТ САМО КОМУНИСТИТЕ.
  • 16 Кирил

    19 7 Отговор
    С продажни русофили комунисти и ченгета единение няма да има.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 no name no face no number

    15 4 Отговор
    То няма нация, ако имаше да беше измела този прокажен парламент още прези 20 години
  • 19 патриотъ

    10 14 Отговор
    Няма да е лошо президентът да успее да обедини нацията и да направи държавата нормално място за съществуване,но за тази цел само обединение не стига!Трябва да се изритат и осъдят досегашните управници и най-вече Герб,ама те здраво са захапали кокала и не чувстват никакво съпротивление от народа,затова нямат страх и ще продължават да ни крадът и лъжат,докато не им покажем,че така не може!А това без кръв не става!Предлагам да се проведе референдум за президентско управление,да се забранят партиите и субсидиите за тях и нова конституция,връщане на смъртното наказание за тежки престъпления,забраняване на етническите партии и протурски такива,затваряне на циганите в резервати,отнемане на имуществото на незаконно забогателите и тн и тн.Трябва да покажем на света и на себе си,че не сме овце,а народ,който заслужава уважение!

    Коментиран от #22, #23, #44, #47

  • 20 бсп

    14 9 Отговор
    С кого ще ме единява това момче?Ако е с Кгб- Бкп вече бяхме уединени 70г и видяхме само смрад!И ни казваха, че Запада вече заживял и по тая причина Нинова си прати отрочето в загиващия Запад, а не в "'разцъфналия"' Изток!!!И на това ако му се казва единение много благодаря на бесепедер@стите за 70г-но им уединение с Кгб-!!!
  • 21 756

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХА ХА ХА":

    Ти от кое харманлийско село си бе серсем. Там на село, се държите роднините като свински черва. За това разсъждаваш така. Нищо чудно. Онова създание Нинова плъзна по селата точно на такива като теб да пълни главите, вместо да стои в парламента, за което и плащаме. Колкото да властта, слава богу много молко, ама много малко зависи от теб. Има социологически проучвания. Властта амортизира много, а и хората инстиктивно са против нея. За това преди избори се провежда кампания. Е, ще се видим на изборите, след две години.

    Коментиран от #31

  • 22 коментар

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "патриотъ":

    Аха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ..............18г бяхте на власт под фракциите бсп, сдс, одс, ндсв, дсб, бареков а сега и зелени, слави трифонов, да България, и нещо обединено имаше с ""антикомунистите"" дсб!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лопатата

    13 0 Отговор
    Да попитам, идеята за национално единение включва ли и циганите, които са толкова носители на историческа памет, национално самосъзнание и идентичност, колкото и старата ми китайска ютия?
  • 26 ГостенинЪТ

    13 7 Отговор
    Акъл от фуражка не вземам! Когато Бог е раздавал мозък, военните са били на учение.

    Коментиран от #33

  • 27 Така де

    6 3 Отговор
    Хубаво послание, но жалост е нереалистично!!! Трябва да се избие около 70% от народа поименно, защото те създават мафията и гласуват за нея. Те също така не си възпитават децата, хвърлят боклуци по улицата, създават конфликти, лъжат и крадят, и правят какви ли не мръсотии. Просто най-накрая добрите хора трябва да се обединят и да убият злите, за да заживеем нормално. Политиците не са виновни за състоянието на планетата, а мнозинството от народа. Политиците са виновни, че поименно не убиват лицемери, невъзпитани, материалисти, безотговорници, замърсители и прочие

    Коментиран от #43, #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Толи

    1 8 Отговор
    Ще гласувам за тази партия.

    Коментиран от #35

  • 30 Бил съм избрал

    5 2 Отговор
    Без нито един референдум. България нищо не е избрала, а продадена.
  • 31 ХА ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "756":

    Точно за такива като теб е комунизма, а 0,5%са олигофрените , които гласуват за престъпниците от БСП!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Dani

    5 8 Отговор
    И тука се напълни с тролове на мафията ГЕРБ и БСП. Време е партиите да се откажат от партийната власт и да станем президентска република а Радев да е президент за да знаем кой какво разписва и да носи отговорност а не да ми се крият зад някакви си партии пълни с олигарси и мафиоти като сегашните БСП, ДПС и ГЕРБ.
  • 35 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Толи":

    Това не е партия а сдружение и тя ще се бори за президенска република!
  • 36 Патриот

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Byg":

    А ГЕРБ са антибългари, следователно Румен е политик, който милее за собственият си народ и страна.
    Нищо чудно, че първия коментар на герберастки трол, който се изхранва от това . антибългарин, продал душата си на дявола за жълти стинки.
  • 37 жив и здрав

    4 0 Отговор
    посредственост не ни отива
  • 38 Кънчо

    3 4 Отговор
    Завишила се е бройката на продажниците, антибългари.
    Браво на президента!

    Коментиран от #42

  • 39 Иво

    3 0 Отговор
    Изказаха се и ""'антикомунистите""' от Сдс/Дсб за които гласува цяла България за да ги направим премиер, а той да си направи масово присвояване (масова приватизация) с БКП/Бсп!!!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Генчо,разбери!

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Генчо":

    БСП и ГЕРБ са двете лица на БКП. Плюят се помежду си само да заблуждават избирателите,но са еднакво послушни на руските си господари.Показателен е фактът че и Радев,и Борисов само в рамките на седмица ходиха на поклонение при Путин.
    Такова васално покорство не проявява дори и най-близките съюзник на Русия Лукашенко.(Официално Беларус и Русия се водят "союзное государство").

    Коментиран от #46

  • 42 Кънчо,попитай

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Кънчо":

    Румен Грипена коя е основната причина за разделението на българската нация.Вината е на комунистите,поставящи интересите на СССР/Русия над тези на България.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "патриотъ":

    С ЕКСТРЕМИСТКИ КРЯСЪЦИ СМЕ ДО ТУК! ЕТО КАКВО, ЗДРАВИТЕ СИЛИ НА НАРОДА,ЩЕ НАПРАВИМ: 1)ВРЕМЕННА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. ПРЕЗИДЕНТЪТ СУСПЕНДИРА КОНСТИТУЦИЯТА И РАЗГОНВА КРАДЛИВОТО СЪБРАНИЕ. 2)СКОРО СЕ ПРОВЕЖДА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ. ПРАВО НА ВОТ-САМО ГРАЖДАНИ СЪС СРЕДНО И ПО-ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ. ДРУГИТЕ-ДА УЧАТ. 3)НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА 71 ЧЛЕНЕН ПАРЛАМЕНТ, СЪДИИ И СЪДЕБНИ ЖУРИТА, ПРОКУРОРИ, ШЕРИФИ, ПАТРИАРХ И МИТРОПОЛИТИ, ОБЩИНСКИ, ГРАДСКИ И ДРУГИ СЪВЕТИ. ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ. ПРИОРИТЕТИ: ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ
    И МЕТРА В ПЛОВДИВ, ВАРНА, БУРГАС И ДР. ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ, 1 МИЛИОННА ОПЪЛЧЕНСКА АРМИЯ, СЪВРЕМЕННО ВЪОРЪЖЕНИЕ, СПРАВЕДЛИВА СОЦСИСТЕМА-МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 1350 лв., МИН. ПЕНСИЯ 400 ЕВРО. И МНОГО ДРУГИ. НАРОДЪТ Е МИЛИОН ПЪТИ ПО-МЪДЪР ОТ ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЦИ. ЦЕНАТА НА ШВЕЙЦАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ЕДНО ПОСТОЯННО НАРОДНО БДЕНИЕ!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Генчо,разбери!":

    Ами Сдс 97/Дсб и Бсп не са ли БКП?Са, са БКП!!!Кои си направиха масовата си приватизация с онея бобови книжки!!!Те Сдс 97/Бсп!!!
  • 47 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "патриотъ":

    Аз съм за съд на руските тролове , БСП, ДПС , ченгетата , библиотекарите,келнерите-банкери ,келнерите-бизнесмени , свините в руската кочина , краварите от Совхоза . А този Фатмак под името Мистър Бийн да се скрие и да не се показва.
  • 48 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Така де":

    Какво ще кажеш да започнем от теб.
  • 49 Мишо Шамара

    1 0 Отговор
    Ал Бънди ще прави единение. Не му вярвам.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове