Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 10:38 1 630 10

Лъже ли МВР за жертвите по пътя?

  • институт за пътна безопасност-
  • жертви-
  • статистика-
  • мвр

"Институт за пътна безопасност" разпространи информация, според която МВР намалява в статистиката жертвите на пътя.

Новият министър на вътрешните работи многократно уверява, че жертвите от ПТП намаляват, обясняват от института. "Това е колкото цинично, толкова и абсурдно. Настояваме министърът на вътрешните работи да се извини на близките и роднините на загиналите от ПТП, както и на всички граждани на България. Настояваме МВР да допусне извънсистемен контрол върху дейността на пътна полиция", коментират те.

На изпратена от института снимка се вижда, че на 26 септември 2018 година МВР отчита с 25 човека по-малко загинали спрямо същия период на 2017 година.

Според приложените снимки става ясно, че жертвите са 15, като се установява разлика от 10 човека.

На втората снимка, МВР намалява жертвите, като отчита спад с 44 човека по-малко на 28 септември 2018 година спрямо същия период на 2017 година.

От института коментират, че МВР успява "оперативно да "възкреси" нови 28 лица само за два дни. И в двата случая е изключено да се твърди, че е техническа грешка, защото е ясно, че това е тенденция в работата на МВР при отчитане на дейност", допълват те.

Междувременно от МВР уточниха:

Поради възникнали неясноти около публикуваните ежедневни данни за пострадалите и загинали при инциденти на пътя, Пътна полиция прави едно уточнение: данните, които се публикуват ежедневно на страницата на МВР са оперативни и подлежат на актуализация в зависимост от състоянието на пострадалите и тяхното лечение.

В рамките на 30 дни след настъпване на пътен инцидент, ако състоянието на участник в него се влоши и той почине, това се отразява в статистиката!

След проверка на редакцията на News.bg в официалната интернет страница на МВР в раздел "Пътна обстановка", бе установено и че статистическите данни могат да бъдат проверени до 26 юни 2017 година.

От 23 юни 2017 година до 1 януари 2010 година такива липсват, въпреки че е предоставена такава възможност за проверка.

На въпрос днес, занижава ли КАТ броя на жертвите по пътищата, зададен във връзка с проучване на Института по пътна безопасност, Маринов отбеляза, че все още не се е запознал с въпросния доклад. Той посочи, че статистиката се води от Главна дирекция "Национална полиция", чиито служители следят и обобщават резултатите от цялата страна.

"Ако има някакви засечени проблеми, ще разпоредя проверка. Има отговорни хора, които отговарят за статистиката и би трябвало да си вършат работата качествено", обясни вътрешният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    8 7 Отговор
    А този велик институт, защо не се заинтересува, какъв процент от произшествията се дължат на неизправни автомобили, скапани гуми или фалшиви прегледи?
  • 2 Гин

    17 0 Отговор
    Лъже ли мвр.? хаха ! Че те, кога са казвали истината!? Дали найстина има хора, които да им вярват още?
  • 3 CUKOVSKI

    4 2 Отговор
    MVR SHEFOVETE SA ZA ZATVORA.VSEKI NACALNIK NAZNACAVA SVOI HORA NA OGROMNI ZAPLATI,KOITO NE ZNAYAT ZA KAKVO SA NAZNACENI.
  • 4 Гербераси долни

    12 0 Отговор
    Статистиките в БГ се правят за да залъгват хората преди време ни уверяваха че като въведат винетките до пет години няма да има дупки,след това ни убеждаваха че здравно осигурените ще получават качествени услуги ,убеждаваха ни че затварянето на двата блока на АЕЦ няма да се отразят на цените на тока ,сега ни убеждават че избора на самолет ще е прозрачен ,статистика че хляба няма да поскъпва ,и така който застъпи на нов пост си наглася данните за да му повярва ме ,въпреки че и той не си вярва точно статистиката за катастрофите е най нагласена ,през годината всеки ден имаше лоши новини за произшествия и продължава да има но така е по удобно защитава ме КАТ че си върши работата . (Днес четох че пътищата почти не са фактор в катастрофите АПИ да си ревизира мантинелите маркировките и пътните знаци.)
  • 5 Morgoth

    11 0 Отговор
    Не знам дали лъже за броя но гарантирано лъже за причините. 40% според тях са заради несъобразена скорост. А това е също толкова съдържателно, колкото да се каже, че 40% са загинали, защото така им е било писано.
  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 0 Отговор
    Мвр и сички институции лъжат наи долно реално бг население я има 4 милиона я не тук не слагам мангавите и пумаците и турците
  • 7 Именно

    2 0 Отговор
    Това е просто особеност на националните вътрешни работи:
    1-во се отразяват смъртните актове и след това когато се отразяват катастрофите те тия хора са вече умрели та защо да ги пишат в лошата статистика?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ууууууу

    2 0 Отговор
    и за тая дейност ли създадоха итститут? Аман, в Бълхария и бъкано с институти, агенции, комитети, съвети и всякакви подобни клатик.ровци - но работа не вършат! Изяждат по 1 млд. лева на година!
  • 10 вмро

    1 0 Отговор
    от преди години се прави стакмистика,и затова сега има шефчета на заплата и ПЕНСИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове