Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 14:33 3 164 17

Идеите на ГЕРБ за данъци са корупционни

  • левове-
  • данъци-
  • закони-
  • данъци

Новите данъчни идеи на властта водят до корупция и бедност

Последните месеци управляващата коалиция ни изненадва с истинско съревнование за повишаване на данъци и осигуровки, като идеите ще струват на данъкоплатците нови 1.5 млрд. лева годишно. Последната – за увеличаване на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева месечно, удря по най-продуктивните българи, по тези, на които особено много разчитаме за бъдещето ни като просперираща държава. По тези, които имат всички възможности за по-доходна реализация в чужбина, но са решили да работят тук, за общия ни успех. Това се посочва в позиция на „Демократична България“.

Това е антинационална политика. И то при положение, че бюджетът е на излишък и времето е благодатно за реформи. За които в следкризисната 2010 г. премиерът твърдеше, че „Ремонт на покрива не се прави, когато навън вали“. Ако днешното състояние на бюджета може да се оприличи със слънчево и безоблачно време, то ето какви „реформи“ подготвя правителството:

- Увеличаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева месечно . По наше мнение е време за фиксиране на автоматичен механизъм за индексация, при който осигурителния таван е 2.1 пъти средната работна заплата (както е в Германия) и край на ежегодните пазарлъци
- Увеличаване на здравната вноска с 12 лева на месец или 2% от дохода към частен фонд. Единственият гарантиран печеливш от това антипазарно нововъведение ще бъдат банковите институции, които ще събират преводни такси върху още едно платежно нареждане всеки месец. Вариантите за реформа могат да бъдат само тези, при които се увеличава ефективността, т.е. с по-малко средства се постига по-високо качество – нещо, несъвместимо с въвеждането на нова задължителна вноска.

- Увеличение на данък МПС с коефициент за екологична категория – мярката отговаря на замисъла си само при наличие на гаранция, че за сметка на събраните допълнителни средства ще бъдат намалени със същия размер данъците на по-екологичните автомобили, а няма да отидат за запълване на бюджетни дупки.
- Увеличение на такса смет за гражданите, тактически отложено за след Местни избори 2019. Maкар формално основание да е въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ и ребалансирането на изкуственото досега съотношение на постъпленията физически: юридически лица, дългогодишното саботиране на разделното събиране на отпадъци от МОСВ ще се превърне в неприятна изненада за джоба на гражданите.

- От квазиданъчен характер е поредната масова подмяна на касовите апарати, която ще засегне 220 000 устройства, със стотици лева разходи на апарат. Онлайн-връзката е добър начин за фискален контрол, но тя е нетривиален елемент от данъчната система и разходите по подобни изменения трябва да бъдат за сметка облагодетелстваната страна, т.е. бюджета.
Отделно напомняме, че от началото на 2018 г. с един пункт бяха повишени осигурителните вноски.

Лесно можем да изчисли, че общата сума на “идеите” на управляващите ще удари данъкоплатците с поне 1.5 млрд. лева годишно. Пари, които ще бъдат отнети от стопанския оборот и ще бъдат насочени към кражби от обществени поръчки, безсмислени ремонти и раздуване на администрацията с хиляди нови служители. И то във време, когато бизнеса се задъхва от недостиг на служители.
Без да отричаме необходимостта от увеличение (но умно) на някои от ставките, като например за стари и замърсяващи автомобили, „Демократична България“ смята, че разумната политика трябва да бъде срещу всеки нов данък да бъде намален друг такъв. Така че общата данъчна тежест да намалява, защото само това може да ни гарантира дългосрочен и траен просперитет. Докато и през трите си мандата, Бойко Борисов не е намалил нито един данък, никога.

Това за нас е изключително тревожно, защото води към спирала от тежка администрация, бюрокрация, корупция и в крайна сметка до бедност. България може много повече, но само когато правителството не пречи за разкриването на потенциала на всички граждани. То вече е изключително вредно за бъдещето на страната и трябва да си ходи час по-скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бау

    36 3 Отговор
    Партия гроб са МАФИОТИ и РЕКЕТЬОБИ !!!
  • 2 Гост

    19 12 Отговор
    100% съм сигурен, че ГЕРБ ще имат и 4ти мандат с Б.Б. Понеже българетата нямат алтернатива и пак ще ядът дървото. Да им е честито :D:D:D:D.

    Коментиран от #3

  • 3 Вуна

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 4 Мизирабъл

    25 4 Отговор
    Не се накрадоха, не се наядоха, а ние траем ли траем........... докога?
  • 5 ЗЕВС

    7 2 Отговор
    А защо осигуровките да не се плащат върху 5 или 10 хиляди лв. ?

    Коментиран от #10

  • 6 ДжиПиГруп

    13 1 Отговор
    Ревахте, че плочките били криви, на ви сега нови данъци. И айде друг път като крадем да не се обаждате! Ваште данъци да за нашия джоб!
  • 7 Kрум

    9 1 Отговор
    Това,което е трудно да се разбере е,защо след като имаме бюджет на излишък и то с много,искат да събират още пари!....А,да,да може да се дават на администрация(електорат),за помощи на циганите(електорат),за обществени поръчки(те са най сладките),да се покриват загубите от КТБ, да се връщат заемите теглени от Бащицата,,,,,( ГРОБ,орева всичко,когато Орешака поиска да тегли 1млрд,а после те самите теглиха 16,млрд и още 4млрд след това,а после и още,но го заметоха като информация),,,да се избият 2млрд дадени за саниране, да се отчете пред Брюксел,че се правят реформи.което пък е натягане за еврозоната,в която пък като ни приемат,ще се освободят едни 20млрд,които сега гарантират фонда и тогава бащицата ще има пак да раздава,ама на точните хора.........Най,ама наистина най бедната и най корумпирана европеиска страна,ама с европейски цени отнесени към стандарта на живота..Ами нека да излезе бащицата и обясни как ще събират тези 12 лева от циганите,като и до сега нищо не можеха да им вземат.,и как така всяка година все повече пари за здраве,все по малко население и пари пак няма,ама лекарите и особено фармацевтичните компании стават все по богати. Та ето и съвет,за тези който все пак прочетат това,тези които имат поне малко здрав разум и сили да се махат от Бг!!!!!!!Да, имаме хубава страна,ама като се почне от Хан Аспарух и се стигне до Левски,всичките те сигурно се въртят в гробовете,от това което превръщат страната и народа си родните политици или по скоро безро

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бачо Киро

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kрум":

    Защото излишък има само на хартия - ще купуваме самолети по бюджет, ма друг път ... И те така все излишък ... Все данъци ... Овцете си траят и керванът си върви...
  • 9 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kрум":

    За КТБ не си прав - фалита го платиха всички българи чрез гаранционен фонд за банките. На правителството не му пукаше.
  • 10 Шоо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Ще ги плащам ако ми влизат по моя сметка, а не да отиват за пенсиите сега на дебелогъзи полковници и бивши червени банкери и партийни секретари, а след 20г. моята пенсия да няма кой да я плаща, щото всички ще са избягали оттук.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бесен

    4 0 Отговор
    Убийте всичко и всеки. От какво ще живеете бе Паразити.
  • 13 Ефтини сензации

    1 2 Отговор
    Поредната пропаганда на комунистическото простолюдие...

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 аката

    0 1 Отговор
    те са корумпаторите.
  • 16 некойси

    0 0 Отговор
    Как е възможно един човек с липса на интелект да застави цяла една държава да работи за него и да прави каквото му хрумне с нея сякаш му е бащиния?
    До кога може да продължава това?
  • 17 ПРОС НАРОД

    0 0 Отговор
    ТОЯ НАРОД МОЖЕ ДА ГО МАЧКА ВСЕКИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове