Last news in Fakti

19 Октомври, 2018 11:34 8 799 32

Скандал на вота: Бойко Борисов бил духом в парламента

  • парламент-
  • народно събрание-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • вот на недоверие

ДПС подкрепя БСП: Здравната ни система е като в "Полет над кукувиче гнездо"

Дебатите по вота на недоверие започнаха в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Той да дойде в пленарната зала поискаха от БСП, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ги сряза, че премиерът се намира в командировка в Брюксел.

"Надявам се той духом да е с нас", отсече председателката на парламента по адрес на Борисов в отговор на соцдепутата Георги Гьоков.

Минути преди това пък Воля излязоха с декларация срещу президента Румен Радев, че призовал правителството и политиците да мълчат по време на процедурата за избор на нов боен самолет.

"Радиомълчете си вие!", изригна тя, като нахока държавния глава, че уж искал да осветява с прожекторите, пък призовал към радиомълчание.

От партията на Марешки щели да бойкотират дебатите по вота на недоверие, защото щели да отидат "при истински нуждаещите се". Искали да ги запомнят като "истински държавници". Няма да участваме в безсмислени и безрезултатни дебати, отсече Кръстина Таскова.

В пленарната зала присъстват и повечето министри от кабинета Борисов 3, на които левицата поиска оставката заради провал в здравната политика.

Здравеопазването се нуждае от надпартиен консенсус, констатира в изказването си по време на дебатите по вота на недоверие шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

"Трябва да се прави политика за здравеопазването, а не политика от здравеопазването", натърти тя и разкритикува БСП, че тръгнали да разясняват "Визията си за България" по селца и паланки, вместо да я обсъждат с всички от здравната гилдия.

Д-р Дариткова отхвърли критиките на опозицията и дори се похвали, че по време на управлението на ГЕРБ статистиката отчита повишена продължителност на живота. Лекарката от ГЕРБ не се съгласи с упрека на БСП, че частните болници никнат една след друга и черпят обществения ресурс.

"Изключително ме озадачи констатацията, че частните болници натоварват обществото - съгласно Конституцията всички болници са равнопоставени. Щом отговарят на условията, имат право да лекуват", защити частните лечебни заведения д-р Дариткова.

През това време държавата не е изоставила държавните болници, по думите й, защото правела достатъчно капиталови разходи. Инвестициите на тези болници възлизали на 180 млн. лв., включително с европейски средства, изтъкна лекарката от ГЕРБ.

"Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Смятам, че във всички аргументи и изказвания, които направихте, виждам еклектичен сбор от факти и неточно цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите аргументи. Но аргументите на силния трябва наистина да почиват на всички нормативни решения, но и да предлагат алтернатива", обърна се тя към вносителите на вота от БСП.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие не заради нереализираните промотирани модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването, заяви д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС.

Защото смятаме, че не сте способни да промените тази система, натърти д-р Джафер, като директно се обърна към ГЕРБ и здравния министър Кирил Ананиев. Лекарката от здравната комисия на НС бе безпощадна към управляващите.

Днес тук говорим за една система с голямо "С", почти като в "Полет над кукувиче гнездо", отсече Джафер.

"Ще го подкрепим заради безвремието в здравеопазването, заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на лекарите и пациентите, заради индикаторите, които неумолимо ни поставят на най-непрестижните места в ЕС", продължи зам.-председателят на Народното събрание. Тя обори д-р Дариткова от ГЕРБ, че сме повишили продължителността на живота и й опонира със статистика - имаме най-високата смъртност в ЕС, на първо място сме по сърдечно-съдови заболявания, имаме трайно над средното ниво на детска смъртност, упрекна депутатката от ДПС. Тя припомни, че отговорността за хаоса в системата е на ГЕРБ.

Адемов натърти, че управляващите залагат години наред на една и съща мантра - че с наливането на повече пари ще решат проблемите.

Това, което правите, е да увеличавате финансовия ресурс - с по 300-400 млн., но няма контрол, добави и депутатът д-р Хасан Адемов от ДПС, като развенча мантрата на ГЕРБ. Той даде пример за абсурда, до който води безспирното наливане на повече пари - средствата за здраве се увеличили в пъти, но вместо това смъртността скочила с 15%. Адемов изтъкна, че е нужна демонополизация на Здравната каса и конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    65 13 Отговор
    Докато Парламента е изтривалка за Правителството и Борисов в България фарса ще е пълен и необратим.
    Караянчева вместо да защитава Борисов, трябва да му заповяда да присъства на заседанията на Парламента. Все пак ние сме Парламентарна Република, а не Гербаджийско-Мафиозка държава !
  • 2 НАТО ВЕЦ

    47 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Надявам се той духом да е с нас", отсече председателката на парламента по адрес на Борисов - Надай се, ма не те бръсне за сл*ва.
  • 3 onq s konq

    16 50 Отговор
    Спорет мене важно е ДУХОМ да е тука !!! Червените като тялом са там та кво?Седът у парламента щото нема какво да прават!Примиера е в Брюксел та да защитава и още да издига страната ни къде заради него процъфте прес последните години!Те тва е - ама не разбирате!

    Коментиран от #5, #15, #27

  • 4 Така де

    41 9 Отговор
    Духом е в парламента, но физически в момента е в Брюксел, където Юнкер и Туск са физически проникнали в задния му двор!!!
  • 5 Дедо Йоцо

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Психиатрична болница Карлуково Ул.Княз Алескандър Батенберг - 1---- Бегай бързо че е страшно !!!
  • 6 От реформите

    20 4 Отговор
    Избягал е.
  • 7 месара

    7 29 Отговор
    другарката "истината" нинова яко се е навела на дпс_то (стара любов ръжда не хваща), и въпреки това, няма как да стане да влезе в управлението, камо ли да да управлява!
  • 8 ПЕЕВ

    15 29 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ САМО ЗА ВЛАСТ МЕЧТАЯТ.

    Коментиран от #13

  • 9 брат'чеда

    20 0 Отговор
    Светият дух е с нази братя!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт

    11 2 Отговор
    Политмафия
  • 12 А стига бе

    28 5 Отговор
    А бе, тази Дариткова ментални проблеми ли има или така си говори? Тя за здравеопазването на коя държава говори и къде живее въобще?
  • 13 ОлигУфрен

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕЕВ":

    Льохман, те са във властта! Сеска, Вожда ли не са били комунисти! Останалите отрочерта на ДС, като Цвъ Цвъ или недоразвити комсомолчета! Ти от кои си?
  • 14 СТЕФАНОВ

    13 3 Отговор
    Поредната УМНА фраза на ПАТИЦАТА от ПЕКИН!
  • 15 Хххххх

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    БОЖЕ колко невежество има .
  • 16 Све

    9 0 Отговор
    Цяла България е като в "Полет над кукувиче гнездо". Само липсва силният индиянец
  • 17 АНАЛлизатор

    8 10 Отговор
    Г-н Борисов е над нещата да се занимава с критическата възраст на леля Корни.
    Г-н Борисов се занимава с проблеми от Европейско и световно значение.

    Коментиран от #18

  • 18 Дедо Йоцо

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "АНАЛлизатор":

    И галактически изпусна да кажеш!Ако не е вид сарказъм поста ти - малко по-нагоре съм оставил един адрес който спешно да посетиш!
  • 19 ГАЛЕВ

    8 5 Отговор
    ако бойко е започнал да борави с духове и отвъдното или с другия свят,то значи скоро може и да не се върне от там.явно се подготвя за там духом а след това и тялом.кой знае може пък там да е по хубаво от този свят и да има време да си похарчи милярдите.гепените.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мария

    7 3 Отговор
    ЗАЩО ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО С ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕН КАЗУС. А И ДОРИ ДА НОСИ ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА КОРУПЦИЯТА И КРАЖБИТЕ В ЗДРАВЕ ОПАЗВАНЕТО ПЕРСОНАЛНА ВИНА НЯМА.НЕ Е СЛЪНЦЕ ДА ОГРЕЕ НАВСЯКЪДЕ.КОЙТО И ДА Е ПРЕМИЕР КОРУПЦИЯТА Е БОЛЕСТ НА ОБЩЕСТВОТО НИ С КОЯТО ТРУДНО ЩЕ СЕ СПРАВИШ.

    Коментиран от #23

  • 22 Бай Хой

    4 3 Отговор
    Светия дух - Свети Боко Тиквата - Духа у Симитли 😁😁😁
  • 23 Мазна шваба

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мария":

    Марче,нали си чувала за рибата и главата и ако въпреки това държиш на мнението си,Дядо Йоцо ти е посочил по-горе един адрес...
  • 24 Баба Илиица

    1 0 Отговор
    Явно за парламентаристите въпроса свързан със здравеопазването се свежда до финсови средства, но че в същата система работят високо квалифицирани, но ниско заплатени здравни работници за тях няма значение. Но се правят,че не виждат и не знаят, че липсва човешки ресурс в работоспособна възраст.
  • 25 Баба Илиица

    0 0 Отговор
    Явно за парламентаристите въпроса свързан със здравеопазването се свежда до финсови средства, но че в същата система работят високо квалифицирани, но ниско заплатени здравни работници за тях няма значение. Но се правят,че не виждат и не знаят, че липсва човешки ресурс в работоспособна възраст.
  • 26 боцмана

    2 0 Отговор
    Не можах да разбера на кого точно е духал.
  • 27 Коко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Заради него и БРЮКСЕЛ цъфнахме и вързахме вие дето толкова ревете за тия продажници не виждате ли че всеки четвърти гледа да бяга в чужбина не виждате ли че опустяха селата и малките градове при соца във всяко село имаше доктор поне за първа помош а сега кво стана болниците търговски дружества с кого търгуват със здравето на хората тва не е даржава теа ГРОБАРИ го обърнаха на мафиотска кочина който им пречи го затриват винаги при ГРОБ циганската престъпнос се увеличава
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ккк

    0 0 Отговор
    Тоя изгони и останалите млади хора от България. Тези дето все още го подкрепят са или слепи мижитурки или продажни марионетки. Засрамете се нямаме вече народ, нямаме държава, нищо не ни остана! Живеете във филм, режисиран от герберасти и псевдодемократи!
  • 30 НайЗнам

    0 0 Отговор
    Бойко я отговори, как след толкова време и пари вложени в ремонти пътищата се развалят така бързо и лесно?! Твойта наглост и безочие и крадлива партия много ме нервират вече! Те сгради от римско време стоят почти непокътнати до днес! И да през социализма беше по добре.Вие с Костов я съсипахте тая държава! Продажни боклуци!
  • 31 КойМой

    0 0 Отговор
    На бунт народе! Време е! Да изметем боклука! По добре се бий и умри като герой отколкото да живееш като роб и страхливец!
  • 32 бсфн

    0 0 Отговор
    инжинерката караянчеча телепортира всичко особено като види валерката и той като я цунка тя направо се разтапя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове