Last news in Fakti

15 Март, 2012 21:12 9 094 25

Бойко Борисов уволни Трайчо Трайков и Стефан Константинов (Обновена в 23,21 ч.)

  • трайчо трайков-
  • стефан константинов-
  • оставка-
  • марица изток 2

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ, свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Това съобщиха от партията.
След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата.

В съобщението на пресцентъра на управляващата партия се посочва единствено, че оставките били приети, след като комисията се запознала с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков. Какви са обаче тези мотиви не се посочва. Очаква се те да станат ясни в петък.

Премиерът Бойко Борисов в съответствие със своите конституционни задължения ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството след като номинира наследниците за постовете на двамата министри. Така завършва краткото съобщение на пресслужбата на правителството, в което се твърди, че Трайчо Трайков и Стефан Константинов били подали оставки.

Според неофициални източници

Бойко Борисов бил бесен от провала на визитата в Кувейт и поискал оставката на Трайчо Трайков.

Нито един катарски бизнесмен не се яви на бизнес форума в Доха, където бяха представители на сто български компании. Дипломати от кариерата коментираха, че след оставката на Трайчо Трайков трябва да забравим за инвестиции от Катар. Все още тези общества държат на личния контакт в деловите преговори. Спряганият за заместник на Трайков -- Делян Добрев, който е заместник-министър в МИЕТ, трябва да се съсредoточи върху други горещи проблеми.

Миньори и работещи в администрацията на "Горубсо - Мадан" пък настояха на протест за изплащане на заплатите и отнемане на концесията за експлоатация на рудника.

Трайчо Трайков коментира в Катар, че Министерството на икономиката предприема действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан". Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, концедентът има право да прекрати концесионния договор с едномесечно писмено предизвестие.

Задължението е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда.

Оставката на Трайков давала отсрочка на Борисов в преговорите с Русия за АЕЦ "Белене", твърдят запознати. В момента разговорите се водят на ниво министри и новият титуляр в МИЕТ щял да иска време за запознаване с документите.

В края на месеца изтича поредният удължен срок, в който правителството трябва да вземе решение дали ще продължи с проекта за АЕЦ "Белене", което също бе ресорен ангажимент на Трайков.

Стефан Константинов си заминавал заради скандала с лекарствата.

В понеделник премиерът предупреди, че министърът на здравеопазването "ще си отиде, ако не влезе в час". Според Борисов основните провинения на Стефан Константинов са две - "върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи".

Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, бяха категоризирани от премиера като "най-горещите картофи" в здравното ведомство.

В парламента се говори от доста време, че

сериозни апетити към поста на Трайков има зам.-председателят на групата на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата парламентарна комисия Валентин Николов.

Тази вечер той първоначално не отговаряше на телефона си, а след това го и изключи. Дали той ще е наследникът на Трайков от ГЕРБ все още не казват.

През последните седмици той активно рекламира свои идеи за нови начини за отчитане на парното. Той не пропуска нито една проява, в която има думичката „енергетика” или „икономика”, припомнят от опозицията.

Последното предупреждение за икономическия министър дойде през април миналата година

Тогава Трайков получи сигнал от премиера, че може да напусне кабинета, след като съобщи, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов заради подписани без разрешение документи за строежа на АЕЦ „Белене”.

Борисов отмени уволнението на шефа на НЕК, като каза, че спорното споразумение 12 към договора за електроцентралата не е във вреда на националните интереси и добави, че действията на Красимир Първанов са координирани с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Предишното предупреждение за Трайков бе заради критиките му по адрес на „Лукойл”. Министърът на икономиката енергетиката и туризма обвини ръководството на рафинерията за високите цени на горивата.

Трайчо Трайков е начело на Министерството на икономиката и енергетиката от началото на мандата на ГЕРБ.

Роден е през 1970 г. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално стопанство. Специализирал е финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия. Бил е консултант по сливания и придобивания в страни от Централна и Източна Европа. Присъединява се към екипа на ЕВН през 2006 г., която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора.

Д-р Стефан Константинов оглави здравното ведомство в края на 2010 г., след като предшественикът му - Анна-Мария Борисова, подаде оставка.

Той е третият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов - след Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова.

Д-р Константинов е роден през 1966 г. Завършил е Медицинския университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология. Работил е в Тунис. Член на борда на директорите на Кюстендилската болница е, където работи като акушер-гинеколог. Константинов е зам.-председател на Българския лекарски съюз и стана и.д. шеф, когато Божидар Нанев беше избран за министър на здравеопазването.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дас

    1 0 Отговор
    Бойко трябва да се уволни сам
  • 2 Тодор Тодоров

    0 0 Отговор
    Четох новината в поне четири различни сайта. Четох и коментарите под публикацийте....На 100% мненията са като на колегата долу.
    Допреди година ББ се пиняваше и постоянно предизвикваше другите на избори, все едно на дуел.
    Отдавна не съм чувал от него нещо такова. Явно е усетил накъде духа вятъра.
    И да допълня колегата под мен, като се уволнява сам, да забере и оня Дянков.
    Бял ден не сме видели откак са на власт, а си мислех, че БСП са зле, та гласувах за ГЕРБ.
    Голям найвник ще изляза.
  • 3 GOGO

    0 0 Отговор
    №1,
    За съжаление на нас, българите, това е истината!
    Всички, които гласуваха на инат за ГЕРБ в края на лятото, трябва сериозно да се замислят! Ако могат да мислят, рабира се!
  • 5 obiknoven gr

    0 0 Отговор
    koga 6te uvolniat vsi4ki procentadjii
  • 6 СТОЯН ТОДОРОВ

    0 0 Отговор
    I DA NAZNACHI TEB........KOMUNIST
  • 7 ааа

    1 0 Отговор
    човека мъчи , за разлика от другите които не се уволняваха защото не им пукаше за нищо а тоя мъчи не е безгрешен но поне се опитва а предходните не се и опитваха
  • 8 fiscal boy

    0 3 Отговор
    Браво на Борисов! Започнас жертвените агнета преди Великден. Ако иска да влезне в следващият парламент ще трябва да резне и астролога Дянков.
  • 9 олита

    2 0 Отговор
    всички измамници заподскачаха из форумите, ей сигурен сам че всички дето скачате по форумите срещу бойко имате деяния в миналото и настоящето най вероятно които са за затвора
  • 10 fiscal boy

    0 2 Отговор
    Корабът потъва, цирка си върви ..... сега без министър, кой ще подпише за готовият руски реактор? смях в залата. като за последно, защото корабът влиза в окотона бурята и предстои големият зрив.

    Коментиран от #14

  • 11 btv

    1 2 Отговор
    Бойко е уволнен отдавна - тва не го ли разбрахте ???

    Лошото е че Костов ще е следващият ПРЕМИЕР !!!

    А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ КАКТО ВИНАГИ - НЯМА ДА ИМА !!!
  • 12 Вацо

    0 2 Отговор
    №1,2,3 пийте хапчетата и лягайте.Много взехте да мислите и акъл да давате.На тоя хал сме заради такива наЙвници като вас,не сте се научили да пишете почнахте и да разсъждавате.Всичко по реда си,утре пак в първи клас-понаучете това онова,не ритайте топка по цял ден,завършете школото без агнета и рушвети...и после пак ще говорим."Не спори с глупака,ще те принизи на нивото си и ще те бие с опит"

    Коментиран от #16

  • 13 чичо от село

    1 3 Отговор
    Бойко,когото и да смениш все ще е от полза за народа! Не стават братко,дори и да имаш добри намерения кадрите Ви са гола вода
  • 14 jack daniels

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "fiscal boy":

    10 и 11 кви циркове,кви Костовци,кораби и реактори бе момчета...сменете си дилърите-презобвате ей
  • 15 d;eh

    0 1 Отговор
    време да сложат м....л да ни раководи
  • 16 Тодор Тодоров

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Вацо":

    @12 Ае да сме светнеш, мен, неукият, какво е направил ББ и в частност протежето му Дянков. Аз не сещам за нещо добро.
    То и резултата е видим де. Пари за плащане на дълга - няма. Пари в държавният резерв - няма. Изнудиха всички, занимаващи се с търговска дейност да се изръсят за нови касови апарати. Щото бизнеса има много пари де. И за какво? За НИЩО!
    Оня Тотю Младенов пък като го слушам....чудя се..аз ли разбирам повече от квантова физика, или той от социална дейност.
    А Миро Найденов? Завалията незнае на кой свят е.
    Та за..и яретата и топките и свали розовите очила! Аз моите ги свалих и това, което видях никак не ми хареса!
  • 17 Тодор Тодоров

    0 2 Отговор
    Аууууу, забравих да кажа. Преди 3-4 години мнооого трудно си намирах цигари евтинджос. Благодарение на генийте от ГЕРБ сега евтини цигари бол! И тия пари, които не влизат в бюджета от акциз на цигарите, па и мита, па и ДДС къде отиват?
    Чукни се със средното пръстче по челото и си отговори сам.
    Раздуха щата на МВР, па хората нищо не усетиха от това. Даже и по-зле става. То не са кражби, то не са палежи, то не са обири.
  • 18 miloto

    1 0 Отговор
    EEEEEEEEEEE STAVA TAJNO NALI....DYANKOV VI VADI OT SIVATA IKONOMIKA...........XA XA XA
  • 19 веско алексиев

    1 0 Отговор
    Кое правителство до сега от 89г е направило повече за нас , кое е правилио магистрали в цели градове се прокарват на ново канализации и водопроводи правиат се пречиствателни станции,строиат се спортни зали ,санирват се блокове и то вав условиа на наи голиамата икономическа криза в европа.До сега што го немаше а .
  • 20 аятолах хомейни

    0 0 Отговор
    смърт за вси4ки управници от 1989 г насам
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 BERIYA

    0 0 Отговор
    Алексиев махни капаците .
    Станишев дал ,на любовницата си 300 000 ... ,а Бойко не даде на неговата ,поръчака за 40 000 000 за винетките още в първите дни от мандата си ,ама разликата бе - „Ми аз като съм премиер ,тя да спре да работи ли ,аз не виждам конфликт на интереси..." ,и още куп подобни .
    За мен лично нито сегашните ,нито предишните ще измъкнат каруцата ни от калта ,историята показва ,че от подобна ситуация трудно се излиза без чистка.
  • 23 diamand

    0 0 Отговор
    Константинов беше пътник. Как ще предоговаря цените на лекарствата след като комисионните са прибрани? Изгоря като бушон.
    Трайков изглежда също не можа да угоди на премиера, а може и да не е искал да го направи защото му е писнало от лудостите на ГЕРБ.
  • 24 BERIYA

    0 0 Отговор
    Може наистина да му е писнало на Трайков ,трае,трае ,ама вече явно не се трае ,това в рамките на шегата .
    Трайков е коректно да каже как стоят нещата на БГ избирателя ,впрочем както направи вече бившия здравен министър ,па макар и с това си действие реално да си „сложи въже" на кариерата (не само като министър) ,щото енергетиката в БГ е в голямата си част политика ,а не бизнес .
  • 25 GOGO

    0 0 Отговор
    Вацо, Вацо,
    Много си прав - "Не спори с глупака!"
    Това и ще направя - няма да споря с коне с капаци!
  • 26 тото

    0 0 Отговор
    Бойко Борисов бил бесен от провала на визитата в Кувейт и поискал оставката на Трайчо Трайков. И в КУВЕЙТ ли е била делегацията ? Нямате ли редактори на сайта ? Явно такива пишман специалисти са организирали и посещението в КАТАР