Last news in Fakti

18 Март, 2012 16:43 1 606 6

Първанов: Ако Дянков не си отиде, България не я чака нищо добро

  • георги първанов-
  • катар-
  • трайчо трайков-
  • оставки

Ако Симеон Дянков не си отиде от това правителство, България не я чака нищо добро. Той е основна причина, но не и единствена, за бедите на народа. Това каза на среща със симпатизанти в Добрич бившият президент Георги Първанов.

Георги Първанов бе на посещение в Добрич, където се срещна с активисти от БСП от областта.

Борещият се със Сергей Станишев за лидерски пост в БСП бивш държавен глава разкритикува финансовия министър за начина, по който формира бюджетната и финансова политика на страната. „Резервът бе изчерпан, изгреба се каквото имаше в хазната, а сега ще има нов външен заем, при неизяснени, вероятно при много по-тежки условия, които можехме да имаме преди две години и половина. Отговорността за всичко това е на Дянков.”

Първанов уточни, че премиерът Бойко Борисов трябва да вземе крайното решение. По думите му, „ако не направи тази промяна, поема върху себе си цялата отговорност”.

Бившият президент каза още, че ядрената енергетика в България зависи от това дали ще има АЕЦ „Белене” или не. Той допълни, че идеята готовият реактор да се премести в Козлодуй е невъзможна. Според него трябва да се чака десетилетие или дори 15 години, за да се сдобие страната ни с разрешение за строителство на нов реактор в Козлодуй. Първанов предположи, че реакторът ще бъде продаден в Турция или друга съседна държава, тъй като няма да може да бъде използван. „Това е алиби да не се строи АЕЦ „Белене”, каза бившият държавен глава.

Визитата в Катар може би ще предизвика още оставки в правителството, но те ще бъдат обявени по друг повод, смята Георги Първанов. Той заяви, че вицепремиерът Симеон Дянков трябва да си иде, защото "е една от големите причини за бедите в България". "Ако той не бъде сменен, нищо добро не чака правителството и държавата", отсече Първанов и добави, че за много проблеми вината е на Дянков, а я поема премиерът.

Оставката на икономическия министър Трайчо Трайков показва, че трябва да си дадем сметка за откровения провал на управляващите в енергийната политика, каза още Първанов. Той смята, че не е само на Трайков вината за забавянето на междусистемните връзки и диверсификацията.

Той сподели пред медиите, че съпругата му Зорка Първанова участва в съвместен проект със съпругата на катарския емир, целящ създаване на клиника за рехабилитация за деца с увреждания. Идеята е той да се реализира в Костенец, с инвестиция от 130 млн. долара и да приема деца от целия балкански регион.

Георги Първанов посъветва правителството да ускори работата по АЕЦ „Белене", както и да предложи референдум за централата. Национално допитване да има и за добива на шистов газ, предлага Първанов. Неговата лична позиция е, че допускането на такива проучвания в България ще бъде вредно от екологична гледна точка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    6 0 Отговор
    А защо Гоце не рева за всичко това,докато беше на длъжноста Президент на Републиката,ами сега когато си истърва кокала пак започна да даваш акъл за всичко,че дано пак докопаш кокал отнякаде!
  • 2 Джорето

    3 0 Отговор
    Просто момче е Гоце,слуша ли му глупостите някой?
  • 3 The Bear

    3 0 Отговор
    Че не е прост Гоце - не е, но много подценява интелигентността и информираността на народа - вярно че повечето неща ги крият от народа, но в ерата на интернет все повече по нещо от мръсотийките от далаверите на политическата ни класа и елит изплува на бял свят и хората си го разтълкуват по един или друг начин - често близо до истината. Нагло е да хвърляш в очите на цял един народ необосновани твърдения. Как ли е със съвестта си когато често напълно съзнателно изговаря в ефира откровени лъжи.... впрочем как ли спят всичките ни политици .....
  • 4 BERIYA

    2 0 Отговор
    Хубава снимка , това което го сочи да вземе да го ползва според предназначението му ,малко да помисли ще разсъди ,че за обикновения човек (изключая твърдия електорат на партиите) ,Костов ,Първанов, Борисов ,Станишев, Доган ... са еквивалент на враг на народа ,с тази си политика БСП ще последва съдбата на СДС ,при поява на алтернативна лява партия ,въпрос на време е ,разбира се ако се запази този модел в БСП.
  • 5 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    nagleca pak progovori.
  • 6 7400

    1 0 Отговор
    Този човек на всички ни вече е дошъл до гуша. Гьон сурат, това е той.