Last news in Fakti

16 Март, 2012 08:49 3 335 17

Себестойността на яйце от щастлива кокошка е 18 стотинки

  • яйца-
  • найденов

Цената в магазина трябва да е под 30 стотинки

Себестойността на яйце от щастлива кокошка е 18 стотинки - 1
Снимка: БГНЕС

Реалната себестойност на едно яйце от щастлива кокошка е 18 стотинки. Това заяви пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му "нормалната цена в момента за едно яйце е под 30 стотинки, всичко над 30 стотинки някъде по веригата е раздуто"

"Нека да не обвиняваме и да сочим с пръст българския производител. Ако производителят е дал яйцето на от 20 стотинки, а някои го продава над 30 стотинки, не трябва да сочим с пръст производителите", посочи Найденов.

"Аз не мисля, че проблемът е в производителите до такава степен, защото от анализите показват, че надценката при производителите е най-малка. Има надценка по-малко навсякъде по веригата, но най-много е в доставчиците", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сеца

    0 0 Отговор
    болерото са виновни за високата цена
  • 2 The Bear

    0 0 Отговор
    Ще споделя само това, което съм виждал с очите си преди 16-17 години на пазара - производителя продава на търговеца на сегията марулката за 3 лева броя, а той, поставяйки я на сергията веднага и слага цена 8 лева бройката. Даже в по-късните часове на деня, като ставаха кът се вдигаха на 10 лв. Ха сметнете в 3 лв. на брой кво влиза и какво в надценката на търговеца. Всички знаем, че такива култури не се отглеждат в центровете на градовете - т.е. мястото е отдалечено. Производителя е платил първо мястото, после бунгалце някакво за почивка и инструменти, ток, сонда или вода, данък, разсад, парник, транспорт (билетчета за автобуса) за ежедневните ходения, накрая чували и кола до града за да ги продаде. Освен това той влага много личен труд и понася риска от природните условия и крадците. И всичко това за един продължителн период от време - и всичко това се вмества в 3 лв. на брой. Търговецът плаща наем на сергия, и хартия за етикетите като че ли друго няма, а за един ден стоене прав си докарва по 5 до 7 лева на брой, а продава и други неща..... Предполагам е очебийна крещящата несправедливост..... Така е и сега - почват правилно да се ориентират политиците... Не случайно в зората на човечеството най-презряни са били търговците и проститутките.... в този ред....
  • 3 да му кажа на Найденов

    0 0 Отговор
    че причината за високите цени,винаги е в производителя.Търговеца си слага 2,3,5 ст.без значение на колко ще го купи.Ако го вземе на 20,ще го продаде 25.Ако го вземе на 40,ще го даде 45.Стига сте ги защитавали тези производители.И престанете да се месите в бизнеса и да казвате,кое колко трябвало да струва.
  • 4 BERIYA

    0 0 Отговор
    Решението е просто - Найденов сменя прозвището и става производител на яйца.
  • 5 до мечката

    0 0 Отговор
    Понеже съм се занимавал с такава търговия,да ти кажа.Преди да се съгласи да я даде по 3, е върнал много търговци,които са са му давали 6, 6,50.Той ги гони и почва с репертоара-ти знаеш ли колко вода имам,пръскачката не ми слиза от гърба,за 6 няма да се наведа да я откъсна.Ако пък им отидеш на краката(в селото),стават още по алчни.Даваш да кажем за нещо 1лв.,той си мисли,че в града е 10.Гони те,щото имал информация(от космоса,много от тях чуват гласове)и на другата сутрин е цъфнал в града да даде на едро.Те обичат да дават на едро,а не да висят по пазарите.Не ги слушай какво говорят по тв.Обаче се оказва,че салата са сели като него още 100 човека,а пък незнаят на кого ще я продават.И така вместо да вземе на село 1 лв.,като дойде в града,половината я дава на 0,80,а другата половина за да не я хвърли я харизва на някой(както се разберат) и се брибира.Най интересното,обаче става,когато се прибере на село.Като го питат как е дал салатата,не им казва,че го е ял,ами ги засилва,че я е дал 1,50.И на другия ден на пазара пак същата ситуация.
  • 6 сиси

    0 0 Отговор
    Айде бе...Млякото го изкупуват на 58ст.,а след като му вземат маслото ни го продават по 2,50лв.Наистина производителя е виновен,защото не го подарява.
  • 7 BERIYA

    0 0 Отговор
    Сиси сега е 58ст. ,преди беше 30ст. ,че и до 22ст. имаше изкупна цена ,който не е бил в сектора ,той не знае за какво иде реч и как земеделеца изкарва парите си ,и ще е така докато ни управляват лумпени ,щото предишните направиха разделението в бранша ,т.е. едри производители (тези които бяха близо до властта ) и дребни производители които ги закопаха като не получиха достъп до Европарите от предприсъединителните фондове ,ГЕРБ наложи политика с която направо смаза дребния ЗП ,като се почне от вдигането на усигуровките на ЗП -тата и се стигне до щастливите кокошки и прасета ,тази политика ликвидира възможноста за законно съществуване на малкия ЗП ,от което последва сегашното положение.
  • 8 Ина Стефанова

    0 0 Отговор
    Е-й пичове сега стана ли ви ясно че и тия политици се о.ра.а.а....а!!! И ГЕРБ са същите!!! Защо ли??? Хамчи нали са Българи бе !!! Нали съ като нас агнета прости. Ма всичките бе не се цепете от колектива - айде пак Български номерца. Хората са ХОРА защото се борят- ама се БОРЯТ ти казвам . А тука РАЯТА седи и чака наготово!!! Ама докато чака тарикатите им разказват играта!!!
  • 9 Реалист

    0 0 Отговор
    Абе не знам как се стигна до там и кои са виновни,производители или търговци ама при всички случаи правителството не е на мястото си. Краино време е да проумее че не може да взимаш 300 лева а да плащаш за парно ток и вода 400. И понеже сме уж в европа да питат аджеба как в една франция при минимална заплата 1350 евро яйцата струват 1 евро за 10 броя.Явно цялата държава ни е збъркана и понеже на никой не му пука и на народ и на правителство яйцата може да станат 1 евро за яице и 20 ст ресто за балък!!! Цената на яйцата не е проблем проблем са ниските пенсии и заплати на българина на фона на космическите бонуси на управляващи и администрация. А товоа с яйцата е Пи Ар кампания. да беха яйцата а то всичко !!! Сирене по скъпо от свинското! Кашкавал по скъп от телешкото..пардон то тук телешко не продават а само месо от дърти крави и бикове...
    Единственото добро е Евро зоната хвашаш си.....и айде в Европа ако си кадърен живееш добре ако не си отново тука в браздата на 300 лева заплата или 150 пенсия по малко от парите давани за 1 затворник например.
  • 10 Ухото

    0 0 Отговор
    В магазина кренвирши на "Маджаров" и "Тандем",които са направени от остатъци(уши,дзурли и др.) струват колкото килограм свинско филе,защото били "Стара планина".Проблема обаче са яйцата!!!
  • 11 Кокошкаря

    0 0 Отговор
    Абе Найденов,що се излагаш като кифладжия?Нали в тия цени има и ДДС бе смешко.Я ти гледай кокошки за яйца с печалба по 1,5 ст. за брой,или ги продавай с мижава печалба и после си плащай осигуровките и останалите данъци и такси.Много сте смешни и жалки.
  • 12 иво

    0 0 Отговор
    Кокошкаря е прав.Навсякъде в ес има по ниски ставки за ддс на храните.И от там се получава,че в страни с много по-висок стандарт,храните са на същите цени като в бг.В бг ниската ставка е за туризма-9%.Нека някой да ми обясни къде е логиката.Хляб,сирене,месо,плодове и зеленчуци-20%,Хотелиерите-9%.Лекарства-20%,хотелиерите9%.Книги,вестници-20%,хотелите-9%.Бебешки дрехи и храни,памперси-20%,хотелите-9%.Според мен логиката е,че нашите хора държат туризма,и за да са конкурентни на гърци,турци,и да не се повишава услугата,ще трябва там ддс да е както в другите страни.Само,че в 95% от страните в ес стоките от първа необходимост-храни,лекарства,детски стоки са в рамките 3-10%.А тука?????????
  • 13 BERIYA

    0 0 Отговор
    Иво цените там са по-ниски ,щото хората имат сигурност ,а тук не знаеш като се събудиш какво ще завариш ,за да паднат цените е необходимо да се подаде ръка на дребния бизнес или създаване на конкурентни държавни стопанства .
  • 14 Окрадения

    0 0 Отговор
    BERIYA,държавата тотално абдикира от всичко,освен от грабежите,данъците,рекета и др.Ако имаше държавни фирми които да работят на малка печалба,разбира се,че цените на стоките щяха да паднат.От комунистически Китай дойде държавна фирма да отглежда зърнени култури,а нашите некадърни бандити не могат.Нямаме държавна търговска банка,държавни бензиностанции,държавен доставчик на мобилни връзки,държавни мандри.....НИЩО.Имаме на лице само празни приказки и грабежи.
  • 15 BERIYA

    0 0 Отговор
    14@ именно . Но но поне да бяха оставили обикновения човек да работи спокойно ,а то какво стана - повишиха данъците на ЗП-тата ,тия които бяха успели да надигнат глава без партиен гръб ги събориха с измислени глоби и орязани дотации ,изгониха дребния производител от пазарите и хората бяха принудени да изпопродадът или изколят добитъка ,а тия които се занимаваха с дребно производство на зеленчукова продукция минаха в сивия сектор ,за 3 години управление толкова ,не ми се мисли ако има още ,но не виждам и алтернатива ,БСП-то си е направо Сицилианската мафия от средата на миналия век ,разликата е ,че доновете са много и на човек няма да му остане слюнка ръце да целува ,аз лично имам леви виждания ,но толкова лошо видях от тия ,че не знам какво трябва да стане ,че да гласувам за тях ,а предполагам ,че не само аз виждам така ситуацията.
  • 16 иво

    0 0 Отговор
    ЗАКОНЪ за преследване на незаконнообогатените чиновници
    Утвърден с указ от 20.12.1894 г., под № 618, обн., ДВ, бр. 13 от 18.01.1895 г.
    1. Всеки чиновникъ и служащъ, държавенъ или общински, върху когото има подозрение, е длъженъ, ако му се поиска отъ надлежната власть, да оправдае обогатяването си, като представи точна сметка съ подобно посочване източниците на туй обогатяване.
    5. Всички суми и имоти на незаконно обогатения чиновникъ или служащъ се задържатъ и присъждатъ въ полза на държавното съкровище.
    6. Имотите, прехвърлени отъ незаконно обогатения чиновникъ върху кое и да било трето лице, се отнематъ на общо основание, като се докаже, че те са били прехвърлени така, съ цель на укриване.
  • 17 BERIYA

    0 0 Отговор
    Е другото което не мога да разбера ,как може хората да ги хлъзват толкова лесно ,както примерно бе това с бонусите ,щото дори да вземем 6-те апартамента на Цветанов примерно ,че са от бонуси ,да ги остойностим примерно 500 000лв. Да погледнем и примерно взимаме цена на участък лот 1 Оризово - Стара Загора (37км) цена 40 000 000лв при първоначално сключен договор за 22 000 000лв ,цена лот 2 приблизително същите км - 198 000 000лв ....... лот 5 Карнобат - Бргас приблизително същата дължина - 150 000 000лв. Тоест некрадливия ББ струва на лот 100 000 000лв ОТГОРЕ ,какви бонуси какви пет лева ,на глупав ли се прав тоя народ или е такъв ,това е все едно да изнасилват сестра ти като след малко и ти си наред,а ти да правиш забележка ,че не са си събули обувките като са влизали у вас.