14 Ноември, 2018 20:42 5 274 25

Тъжно: Всяко трето българско момиче на 15 г. пуши редовно

  • цигара-
  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • момиче-
  • момичета-
  • 15-годишни-
  • 15 години

И при тази негативна статистика сме сред първенците в ЕС

Тъжно: Всяко трето българско момиче на 15 г. пуши редовно - 1
Снимка, олицетворяваща голяма част от децата на прехода

Всяко трето българско момиче на 15 години пуши редовно, което е най-високото равнище в ЕС. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" - 2017 г.

Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС. Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС.

Данните в България показват, че 13.5 на сто от всички болести и 12.4 на сто от смъртните случаи възникват вследствие на употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.
МЗ, регионалните здравни инспекции, Националното сдружение на общините на Република България и общинските съвети по наркотични вещества ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 15 ноември с различни прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея. Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

От МЗ припомнят, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас, прости кучета сме

    42 5 Отговор
    Това е ужас, това се предполага, че са бъдещи български майки. Лапат мизерните цигари и пият гадните енергийни напитки, които въобще не са за тяхната възраст!!!
    Това трябва да спре!
  • 2 Киро

    31 2 Отговор
    Крав Дракула се хранел от кръвта на девствени момичета.През 2018 той умрял...
  • 3 Делян Пеевски

    18 1 Отговор
    А тва, че ми купуват цигарите още от пуберитета, що да е тъжно? Аз си правя келепира, вие си купувате цигарките от Лавка, търкате картончета и ми пълните гушата, а после - тъжно?! И кое му е тъжното? Хич не е тъжно, много ме радвате даже. Ако може и златните години на чалгата да се върнат, че ДПС да е с мнозинство в Парламента ще сте направо идеални!!!

    Коментиран от #7

  • 4 София

    23 0 Отговор
    Майка и дъщеря на възраст 14-15 години пушат заедно, докато разхождат кучето. Съседки от моя блок. Те това е реалността...

    Коментиран от #5

  • 5 Истината

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    Е това е проблема че родителите са ...Абе не ме интересува какво да направя
  • 6 mhm

    12 1 Отговор
    А всяка втора Ковр. Да не кажа всяка...
  • 7 Мосю льо Шафрантие - Нанси.

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Делян Пеевски":

    Е що да е лошо,ще има оборот,цигарените фабрики бачкат,Денонощните магазини тоже,лекари по белодробни заболявания потриват доволно рьце,Аптеките,фармацевтите всичко е 6. Аз,щото сьм тьп и глупав не пуша, ами сутрин бягам по 6 км,отказьл сьм тльстите меса, не злоупотребявам с виното и ракията(семейно пройзводство).

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 8 Делян Пеевски

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мосю льо Шафрантие - Нанси.":

    Не пиши такива работи, че ще те лишат от гражданство! Умните не са желани, а здравите ХИЧ!!!
  • 9 Блазе ти

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мосю льо Шафрантие - Нанси.":

    Ех и аз да имах толкова свободно време да бягам сутрин преди работа , ако стана по-рано няма да съм се наспал и вечер се прибирам късно почти трябва да лягам и такива работи . Знаете ли че голяма част от браншовете почти са окупирали личния живот на работниците си а като за компенсация получават жълти стотинки

    Коментиран от #18

  • 10 Паток

    4 1 Отговор
    Колкото повече забраняват пушенето, толкова повече ще се пуши!!! Дебилите това никога не са го разбирали. И още, всяко трето бг момиче НЕ пуши !!!
  • 11 Хер Отто Флик

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мосю льо Шафрантие - Нанси.":

    Браво! Имах такъв колега в кораборемонтната работилница! Бат Ицо (Бог да го прости) не пиеше, не пушеше, всяко утро бягаше в Морската градина от Мостика до ИМТ то- два пъти! Е, отиде си от акутна левкемия за 6 месеца... на 42 години....

    Коментиран от #13, #25

  • 12 Младеж

    1 1 Отговор
    По-скоро всяко 5то НЕ пуши...
  • 13 Жоро

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хер Отто Флик":

    Такива има много но 15 год не са малко на 15 вече са развити и се чукат дори ромките на 13 раждат 15 год не са малко
  • 14 Мосю льо Шафрантие

    5 0 Отговор
    Ми нямам,претенций да сьм умен,просто се старая да живея опростено. Да бягането помага много,но храната влияе повече - свинско от някоя си дьржава,не внесено на Запад(непокриване на стандартите им),20 годишно замразено Телешко(най-вероятно от резервите на Западна дьржава). Да ми вземат гражданството в дьржава в която, депутати наричат майки на деца с увреждания- ,,кресливи'' и ,,симулиращи'',премиерьт(нарочно с малка буква),е прочел 1 книга на крьст,сьщия незнаещ никакьв чужд език,в училище в 7 -ми клас на децата с по-освободено дьржание им объясняват,че ,,Училището не било задьлжително''- Логика?! Полицията не знае ,какви действия да предприеме срещу,малцинствената престьпност,лекарите при преглед ни посрещат с : 2,90лв. - Моля! По-скоро отнемането ми на гражданство,ще ми е в услуга!

    ПС: Хора не трябва да спираме с протестите!
    Да не губим инерцията! Така,ще си запазим силите,за следващите седмици! Но дори и да падне, правительството,трябва да се опазим от политическите хиени!
  • 15 Те какви други работи правят

    6 1 Отговор
    Вие за цигарите се хващате....
  • 16 Жалко

    8 1 Отговор
    Написаното в статията абсолютно отговаря на текущото положение в България относно тютюнопушенето. Направете сметка щом дъщерята на известните журналисти К.Филипов и Б.Филипова , 14-годишната Е.Филипова си купува цигари безпроблемно в София и пуши като комин. Освен това се замислям къде са законите в държавата, не е ли забранена продажбата на цигари и алкохол на лица под 18г. и не се ли изисква документ за самоличност при покупката им.....но нали прибираме паричките и като дойде проверка се правим на ударени с мокър парцал......
  • 17 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 2 Отговор
    Така требва
  • 18 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Блазе ти":

    Като нямаш време преди работа, бягай ДО работа :)) Шегувам се. Прав си за окупираното време и жълтите ст.
  • 19 Димов

    1 1 Отговор
    Момичетата пушат, защото вече са зависими от тютюна. А са пропушили не от зависимост или от никотинов глад, а за да се правят на оригинални. За да се харесат. Не знам как момчетата харесват момиче с цигара. Гледката е отблъскваща. Да не говорим, че като я целуваш устата й има вкус на фекална яма. Въобще всичко мъжкарско в една жена е антиженствено и тя вече не е привлекателна. На бас, че ако момчетата ненавиждат момиче с цигара, процентът на пушачките ще се намали с поне 3/4.
  • 20 Мими

    1 1 Отговор
    След секс , цигара . Човешко е .

    Коментиран от #24

  • 21 ФАКТ

    1 1 Отговор
    За всички пороци сме в челните места на класацийте ... пагубен народ сме ... и никой не ни е виновен !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 имало е полза

    1 1 Отговор
    Ние навремето не пушехме,защото играеха шамарите.
  • 24 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мими":

    Като не "пушиш" след секс отдолу, ще пушиш отгоре. Все пак нещо трябва да "дръпне" нервите. Ако животът беше толкова хубав, никой нямаше да "тича" на цигари и наркотици. Тук някой одумват родителите, но като станат такива, да се молят детето им само да пуши...
  • 25 Госта

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хер Отто Флик":

    И аз имах един комшия,пълен въздържател, йога,тичане и т.н. и на 39 филма свърши за него. Бутнала го една маршрутка докато тичал за здраве.така че ако пушеше още щеше да си пие бирата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове