16 Ноември, 2018 12:09 1 095 16

В Солун Борисов обсъди коридора, свързващ Егейско и Черно море

  • солун-
  • транспорт-
  • жп транспорт-
  • жп линия-
  • влак
В Солун Борисов обсъди коридора, свързващ Егейско и Черно море - 1

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди транспортната свързаност между България и Гърция с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис. Фокус на разговорите беше
поставен върху развитието на железопътната връзка “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Българският премиер е на посещение в Гърция, където участва в Третата среща на високо равнище в Солун, която тази година е посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.

„България и Гърция винаги са имали отлични отношения, през годините страните ни са си сътрудничили активно в сферата на транспорта и тази основа, която имаме ще бъде надграждана“, каза министър- председателят Борисов пред гръцкия транспортен министър. Премиерът подчерта, че трябва да се работи усилено по железопътната връзка “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ и посочи, че осъществяването ѝ ще допринесе допълнително за икономическия подем на региона. Проектът цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища.

Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

На срещата участва и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Обсъдени бяха още възможностите за по-нататъшно развитие на транспортния коридор, чрез изграждане на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.

Борисов обсъди още възможностите за енергийна свързаност между България и Гърция - интерконекторната връзка между двете страни и терминала за втечнен газ в Александруполис. На срещата присъстваха представители на компании, работещи в сферата на природния газ в Гърция.

„Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки“, заяви министър-председателят Борисов и подчерта, че този проект ще осигури нови количества газ за снабдяване на пазарите в региона. Ключовият очакван източник на газ чрез този терминал е с произход от САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ като това ще доведе до допълнителни източници на природен газ за европейския газов хъб „Балкан“. Премиерът припомни и че изграждането на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като проект от общ интерес.

На срещата участва и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Той изрази готовност „Булгартрансгаз“ да предприеме стъпки по придобиване на акции в проектната компания, която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал в Александруполис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    9 0 Отговор
    Няма икономически смисъл от подобен "коридор". Смисълът на подобна инфраструктура е от друго естество.

    Коментиран от #4

  • 2 поспаланко

    16 1 Отговор
    Доколкото си спомням в пожарникарският факултет не учехме нищо за Егейско море Предполагам че Борисов е вземал частни уроци по география Нас ни учеха за МАРКУЧИ и Пожарни автомобили
  • 3 Пешо

    17 1 Отговор
    Изтървали питомното (Южен поток), сега гонят дивото ( шистовата газ на ФАЩ). Пак ни подготвят за голямото набутване, като това с Мариците в полза на ФАЩ и на гърба на бедния и оскубан български народ. Да ни е честито!

    Коментиран от #6

  • 4 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Естествено , смисълът е да се избегнат проливите , за които Турция вече иска такива такси , че и претоварването кораб , влак , кораб пак излиза по-евтино !! А и вече е толкова задръстено , че корабите чакат с дни , а от черноморските пристанища така или иначе пак тръгват с влак !!

    Коментиран от #13

  • 5 Перата

    12 0 Отговор
    Тоя вместо да си събира багажа и да поема към мис гащи се размотава по Солун и после при Бай Ставри и олеле
  • 6 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Патоците си ги носи дома и си мечтай за " зрелия социализъм" и батя да те цунка , хахахах !!!

    Коментиран от #7

  • 7 Иво

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Нали знаеш къде да цункам, а може и да посвириш. 😂

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    За твое съжаление не си падам , това са русофилски привички , хахахха !!
  • 9 главата

    8 0 Отговор
    До къде стигнахме мутрите да говорят за свързаност.Ако ще свързват наркопазарите добре но за изтърбушени пътища ужас.
  • 10 Вуте

    6 0 Отговор
    А разбра ли че циганка намушкала с нож българин и той е починал,един мъж на 40 г. скочил от висок етаж в ж.к. Левски и починал.Един мъж пък скочил от виадукт - също починал.И всичко това - до обяд ????Кво ли ти пука...........

    Коментиран от #11

  • 11 НАТО ВЕЦ

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вуте":

    То това е от "лошия матрял". Той за "добрия" се е погрижил.
  • 12 Гербофоб

    6 0 Отговор
    Тоз примат скоро ще открие коридора на централният софийски!
  • 13 У лево е Крим

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Много хеубаво, само че като разтоварваш в Гърция нешити пристанища остават без работа. Без работа остават и шипшандри, митнически и корабни агенти, спедитори, сървеи, хората от корабните регистри, кораборемонтчиците, фирмите за резервни части и други услуги. Дори фирмите за търговия на едро с храни също остават на сухо. Така че по антибългарска политика в тази посока извършена от тоя цървул от Банкя няма! Всички изброени от мен дейности приключват и тези хора, които са извършвали тази дейност остават без работа, заминават за чужбина, което води след себе си един куп негативи. И това е защото малоумен човек с пожарникарско образование решил че прави големият бизнес...
  • 14 Хасан

    3 0 Отговор
    Това е края на Българския черноморски флот...стоките ще се разтоварят в Гърция,газта пак там и ще се транспортира до България....след като свършиха с Балкан и самокетите дойде ред и на корабите
  • 15 abv

    1 0 Отговор
    Гърция няма нужда от подобен проект. Всичко от гръцките пристанища тръгва с тирове за България.
  • 16 SAAB

    1 0 Отговор
    Тоз е готов да асфлтира всики роридор.........той и за пожарникар НЕ става.......само асфат да бута рамо до рамо с патладжаните! :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове