Last news in Fakti

20 Март, 2012 16:07 1 122 1

Ренета Инджова оглавява НСИ

  • нси-
  • ренета инджова

Правителството на Бойко Борисов ще предложи Националния статистически институт да бъде оглавен от бивш премиер. Това е Ренета Инджова, известна като Желязната лейди. Тя ще наследи Мариана Коцева, която напуска, за да стане специален съветник в генералната дирекция „Евростат“, съобщиха източници, близки до ГЕРБ.

Докторът на икономическите науки Ренета Инджова е родена на 6 юли 1953 година.

Завършила е ВИИ "Карл Маркс" със специалност политическа икономия и социология. Работила е като преподавател в УНСС и в Техническия университет.

Била е също икономически съветник във Великото народно събрание, член и председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и неин изпълнителен директор, директор в ОББ, консултант в "Токуда груп-България".

Десет години е живяла и работила в САЩ.

На 17 октомври 1994 г. тя става министър-председател в служебно правителство, назначено от президента Желю Желев, което управлява с 3 месечен мандат до 26 януари 1995.

През 1995 Ренета Инджова се кандидатира за кмет на София и остава трета след Стефан Софиянски и Венцислав Йосифов, издигнат от БСП.

През 2001 е кандидат за президент на България, но без особен успех.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 botev

    0 0 Отговор
    От всички преминали досега политици изглежда най-стойностния...