16 Декември, 2018 21:02 4 840 86

Джон Съливан: Надяваме се българските ВВС да летят на F-16

  • f-16-
  • ф-16-
  • турски поток-
  • джон съливан

Вашингтон не подкрепя "Турски поток", заяви заместник-държавният секретар на САЩ

Джон Съливан: Надяваме се българските ВВС да летят на F-16 - 1
Снимка: БТА/АР

Надяваме се българските ВВС да летят на F-16 за защита на българския народ. Става дума за национална сигурност. Това изтъкна зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан пред bTV в предаването "120 минути".

"Вярваме, че изтребителят F-16 Block 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят Gripen не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. F-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат F-16", каза Съливан.

Според него предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които "Локхийд Мартин" продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на Gripen. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10, каза американският политик.

"Осемте F-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който F-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както Gripen не биха могли", каза Съливан.

Джон Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов.

България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО, увери българският премиер Бойко Борисов американския политик.

Президентът Румен Радев на срещата си с американския зам.-държавен секретар заяви, че страната ни се стреми към сътрудничество с бъдещия доставчик на боен изтребител за армията ни.

С военния министър Красимир Каракачанов американският политик обсъдиха регионалната сигурност.

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток" заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан в интервюто за bTV.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на "Южен поток".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наистина

    82 12 Отговор
    Ли се надявате ИЛИ ВЕЧЕ ДРЪПНАХТЕ УШИТЕ НА ТИКВАТА

    Коментиран от #67

  • 2 Гост 1

    62 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС -въпроса е къде са парите ?
  • 3 mom4eto

    54 13 Отговор
    Джон ако си ми приятел ще подариш на Тиквата един F-35 :)

    Коментиран от #5

  • 4 Driving pleasure

    107 15 Отговор
    F16 e дърт на библия въпреки модернизациите, а веднъж вече ни прецакаха с Южен поток - ясно е че пак ще са против България да пренася газ и да печели! Сори ама вече почна да ми писва от простотиите на гринговците! На всички е ясно, че тоя дойде да набива канчето на Боко, да видим какво са му обещали в замяна и за колко сребърника ще ни продаде!
  • 5 тц мерси

    75 12 Отговор

    До коментар #3 от "mom4eto":

    да си взимат боко и да се изнасят! не им щем нищото!
  • 6 Инкогнито

    72 13 Отговор
    Дойде да ги изнудва да купят Ф16 иначе закона Магнитски подготвили са ги с компромати крадците!
  • 7 ...

    57 13 Отговор
    Не искам да летя на Ф-16!
  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    66 13 Отговор
    Щели да ни защитават самолетите муахахаха ейй от финансовото робство кои ше ни пази от евреиските банки а?от лихви от инфлация от кризи а?самолета ли
  • 9 херодот

    51 12 Отговор
    След трите края-на междусъюзническата,на първата,на втората световни и обикновени войни.След катастрофата на проекта "Варшавски договор".След всичко това ,няма абсолютно никакво значение на какво ще лети българската авиация.Защо ли ? Защото нямаме кауза . Български идеал нямаме... sry
  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    36 12 Отговор
    От корпорацииите от олигарсите кои ше ни пази те са истинското зло ето сега няма самолети за ввс и кво става ?нищо значи ако някои е искал да ни е нападнал като нямаме ввс 4 то с десетилетия няма ввс а нема да чека да сепкупят 5 фърчила и да напада а дори и да го направи тогава 5 самолета от какво ще ни пазят?като противника свали 2 или 3 фърчила и бг е капитулирала
  • 11 Пуйо

    18 20 Отговор
    Ей,г-да оръжейни експерти-знаете ли колко въздушни атаки са проведени с Грипени?

    Коментиран от #16, #20

  • 12 Джони

    57 13 Отговор
    Джон защо даваш акъл на народ от 681 година може би нямаш предци в тая кочина създадена от боклуците на света остави да го решим сами проблема може да си купим от Китай Русия Италия Франция
  • 13 Хк+йххххйххх

    49 12 Отговор
    Нямаше ли по стари от ф16. Но с тях можем да се снимаме във филми от миналото. Демек ретро филми. А може и парад на ретро самолети.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ш щ Д

    23 11 Отговор
    Кой ви пита вас дето се подписвате с кръстче ,контингента на Иво Христов
  • 16 Driving pleasure

    63 14 Отговор

    До коментар #11 от "Пуйо":

    Абе не знам за Грипените, ама съвсем съвсем наскоро 1 руски Су35 който се води 4то поколеи попиля Ф22, който е модерен 5то поколение изтребител... а малко преди това друго Су накара 2ма гринговци с Ф22 да си подвият опашката... а ти искаш да вземем трета употреба изпаднал от всяква класация Ф16... и на всичко отгоре да плащаме на Търция за поддръжка щото там е на-близката база в която може да се поддържа тоя кошник! Е и роден брат да ми беше гринговеца при тая откровена измама ще го изгоня!
  • 17 F16

    51 10 Отговор
    НОВ ВНОС ! УНИКАТ ! Сядаш и излиташ ! Няма хлоп няма троп ! 116 000 летателни часа ! Закупен от пилот 23-ти набор, бастуна е наличен ! За разбирачи ! Президенти да не ми звънят !

    Коментиран от #61

  • 18 Абе

    35 8 Отговор
    Джон нали си ни приятел,подари ни няколко F-16,17,18 или каквото там можете.
    Моля те,нали сме приятели,
    извиването на ръце и скъпите самолети трудно ще заздрави нашето приятелство.

    Коментиран от #39, #68

  • 19 Български ВВС

    41 9 Отговор
    Никой, не ви иска, теслите!
    Нито, дръжките!
    Стига, сте се месели, във вътрешните работи на ,България.
    Самолета е стар, и неадекватен модел, за нуждите, на страна та ни.

    Коментиран от #36

  • 20 CrossFire

    23 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пуйо":

    До октомври 2011 осем шведски Грипена имат над 600 бойни мисии над Либия и навъряни над 2000 часа във въздуха. Информация има колкото си искаш.

    Коментиран от #26

  • 21 сноу

    40 6 Отговор
    Америте сте толкова нагли и безкрупулни, че сте си направо самодостатъчни.Ще ни се дотътриш тук да ми обясняваш, кое ми било изгодно и кое не, и повтаряш като папагал за някаква демоНкрация и че нашето правителство ще решало .Че като ще решава то, ти бе сълване за какъв чеп се кацнал тука .
  • 22 Реалист

    48 5 Отговор
    Има ли още някой наивник да мисли, че ФАЩ са ни приятели? Този дойде тук, за да разпореди на нашия баш бабаит да купим старите им и амортизирани F-16 на цени като за нови и същевременно да ни прецакат втори път като ни забранят да получаваме газ от турски поток. Ето това се нарича стратегическо партньорство ние на тях ДА, те на нас НЕ. И, какъв ни е на нас интереса от това? За нас това не е полезно, но за ФАЩ да. Ние за тях сме едно нищо, най обикновена колония, с която не искат и не се съобразяват. Не им пука за нас това е истината. Каквото могат да оскубят оскубят, те гледат само собствения си интерес това е.
  • 23 Меркел

    29 5 Отговор
    Ф16 - 1974 година! Нови по 14 000000 $, на голяма далавера сме.
  • 24 fermera

    8 17 Отговор
    В офертата на Грипен има ракети Метеор и противокорабни ракети.Новият Ф16 не може да използва такива а и в офертата за Словакия няма такива защото няма море.А руския СУ35 е лесна мишена за Грипен. Прсвотоковоя двигател на Метеор работи по време на удари и е с обхват 150км.Няма измъкване и добрата на Погачов да правят.

    Коментиран от #37, #43

  • 25 5555

    33 4 Отговор
    Хвалят си стоката като циганка на пазара.Гнусни и нагли.
  • 26 Неандертал

    11 20 Отговор

    До коментар #20 от "CrossFire":

    От къде са излитали над Либия ,от ЮАР ли ?Смешници -освен да лъжат друго не знаят .
    Няма нито една бойна Мисия Грипен .
  • 27 Галина Валерьевна

    15 13 Отговор
    Ние също се надяваме руските ВВС един ден да летят на F16 или поне заплатите на нашите летци да са сходни с тези на летците от НАТО. Ние рускините не обичаме мижавите заплати и клошарския начин на живот като вас. Вие българите как можете да живееете в тази мизерия??? Как, как, кака кажете:):)

    Коментиран от #32

  • 28 5555

    28 1 Отговор
    Военните експерти са за изтребители „Грипен”, политиците за F-16. Това мнение изрази бившият военен летец и авиоинструктор, майор от резерва Станислав Пешев

    Коментиран от #31, #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ники

    28 1 Отговор
    Те не са му обещали просто са му казали или F16 или ще изплуват далаверите ти и чао към едно топло и влажно място
  • 31 6666

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "5555":

    Политиците са за Хам Хум
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 5555

    40 3 Отговор
    1час на Ф 16 - 7700$,на Грипен 4700$.Кой ще плаща разликата?Форумните америкаски тролове?

    Коментиран от #77

  • 34 Злия

    36 1 Отговор
    Ние ще плащаме за амерската скраб защото герберастите са крали и ги е страх от запор на офшорките!!
  • 35 Не е страх,ама

    20 1 Отговор
    Вашите държавници или купуват F-16 или ще летят на грамите от американското посолство
  • 36 Ти, за, ек, ваш ли, ко праиш, а?

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Български ВВС":

    Ей, неграмотни ора, научете се къде се слагат запетайките, че сте смешни!
  • 37 НКВД

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "fermera":

    Руския Су35 ще ги ниже тия Грипени като свински мръвки на шиш! Как изобщо можеш да ги сравняваш соросе?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кикимора

    30 1 Отговор
    Трябва да направим точно обратното на съветите на тоя палячо! Това са нашите национални интереси! Нали ние решаваме?! Въпрос е дали политиците имат топки да се противопоставят?! Иска ми се да е така!!!

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Hhhhhhh

    18 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кикимора":

    Не съм витял гъзолизци с топки. Като Цв Цв.
  • 43 Ко, я пак?

    22 5 Отговор

    До коментар #24 от "fermera":

    Су-35 бил лесна мишена за Грипена - вярваш ли си на глупостите, дето си писал, смешнико?

    Коментиран от #74

  • 44 5555

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Бъдещ предстоящ Генерал":

    Цитирал съм експерт,а не съм аз експерта.Поне да четете написаното преди да тролите на посоки.

    Коментиран от #53

  • 45 Въпрос

    10 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бъдещ предстоящ Генерал":

    Мноого си се разпенил....да не би да си за заплатка при каубоите?

    Коментиран от #47

  • 46 nnn

    18 2 Отговор
    ще си земем шведските.да го .ухат американците
  • 47 Бъдещ предстоя Генерал

    8 6 Отговор

    До коментар #45 от "Въпрос":

    Купуваме американски самолети. Ще ги плащате вие, ще ги караме ние. Заплатите НИ /ПО ВИСОКИТЕ/ ще идват ПАК от вас. Вие нямате думата точка
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Све

    17 1 Отговор
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 51 Пешо

    21 1 Отговор
    Ако изберем ф16 тия самолети ще могат да ползват само едно летище в България. Щото ф16 е взискателен самолет и най малкото камъче на полосата може да го изведе от строя. Тоя самолет не е за нас.
  • 52 Мадам Боварии

    21 3 Отговор
    Най доре е да си купим су35 ,2 бр с500,една руска база да си направят.Пък нека ни гонят от нато и ес.И без това едните дават трохи ,другите ни ги взимат.Двуличие и двоен стандарт.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бъдещ предстоящ Генерал

    7 5 Отговор
    И преди да затвориме темата, да ви открехна малко, защото всички тук сте джендърчета. Вие не можете да заповядате на офицер на какъв самолет да се качи. Вие можете да заповядате на жена си на кой к.р да се качи: сутрин тръгвайки към офиса, сутрин пристигайки пред офиса и някъде на паркинг по средата на пътя, сутрин влизайки в офиса, преди обяд в офиса, на обяд в офиса, след обяд на паркинг пред офиса привечер на избизане от офиса и привечер пътувайки към дома ти и привечер пред блока, на паркинга, пред дома ти. Такива заповеди може да отправяте само на жена си. За самолетите не сте подготвени:):)

    Коментиран от #63, #70

  • 55 Ержеп Радев

    8 1 Отговор
    Аве ша са земете да трепете себе си на тея консерви ве трошки
  • 56 Ще слушкате българи!

    6 2 Отговор
    Ще слушкате и Вашингтон и Москва. Не е лесна ратайската съдба.

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Batushka

    13 1 Отговор
    Унизителна история!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Магазин

    8 0 Отговор
    Продавам безмоторни хвърчила за тайни мисии можеш да го дърпаш навсякъде .Невидим за радарите .Само се изполва при вятър количествата са ограничени.
  • 61 Име като гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "F16":

    Браво!!!Адмирацийй,много забавно!
  • 62 Джон Съливан

    2 17 Отговор
    Новите F-16 Viper които България ще купи, няма да имат нищо общо с турските F-16, които ще бъдат много уязвими за тях. Дори малцина F-16 Viper ще са способни да причиняват ужасни щети на многобройни стари турски F-16........

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Иванов

    12 2 Отговор
    Ако аз съм Путин, хващам един украинец с зинзибарски паспорт и го правя крупен оръжеен търтовец, който ще предложи за тези пари 16 броя Су35. Тогава да ги видя нашите галфони какви ще ги бръщолевят и как ще се оправдават, че са закупили американските дараци! Така, за майтап ще го направя, да ги види цял свят какви мижитурки са.

    Коментиран от #69

  • 65 Иванов

    14 2 Отговор

    До коментар #62 от "Джон Съливан":

    Джонка, абе фесовете имат 600 ф16. Как се свалят 600 ф16 от 8 ф16. Кого заблуждаваш ти? Това и в Междузвездни войни го няма. И в Звездни рейнджъри също го няма. Земи бегай в Холивуд да снимаш някоя фантастика, щото явно имаш богаааатооо въобръжение.

    Коментиран от #66

  • 66 Джон Съливан

    3 8 Отговор

    До коментар #65 от "Иванов":

    Те имат 200 и летят 100. Самолетите нямат нищо общо помежду си, като мухи ще свалят турските. Ще болите много, турци... Толкова по-модерни във ВСИЧКО са. Друг въпрос!?
  • 67 По рекламата ще ги познаете

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "наистина":

    Щом видите реклама на руски,трябва да ви е ясно че това е рубладжийски сайт.
  • 68 Абе,глупавият путинист

    7 16 Отговор

    До коментар #18 от "Абе":

    Ти би ли подарил американско оръжие на държава,управлявана от руски мекерета? Чиито президент и премиер в рамките само на месец един след друг ходиха на поклонение при Путкин. И които се държат така,сякаш членуваме във Варшавския договор,а не в НАТО. Естествено че първата им работа ще е да предадат цялата документация на руските си господари и да докарат техни представители да разглобят и проучат един от самолетите на място.
    Отделен е въпросът че тъпите ушанки дори едно читаво копие едва ли ще могат да направят - липсват им уменията и технологиите.
  • 69 Бъдещ предстоящ Генерал

    10 4 Отговор

    До коментар #64 от "Иванов":

    Ти синко доближавал ли си се до МИГ 21?? Пипал ли си автомат Калашников при минус 35 градуса с голи ръце?? и управлявал ли си СУ 24??? За търговец ставаш, но за войник не. Можеш да продадеш маркови обувки втора употреба, които си купил за 220 лв на някой за 5 лв и нищо повече. Ще умреш от глад, ако не са родителите ти да те хранят докато следваш нещо, от което си нямаш и грам понятие.

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 no name no face no number

    9 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бъдещ предстоящ Генерал":

    Що ти във фризера ли си го охлаждал та си го пипал. Аз съм бил близо до самолети. Закритата база Доброславци, а ти къде?
  • 73 no name no face no number

    8 2 Отговор
    В моментното ни състояние, най добре е Грипен
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българина

    16 0 Отговор
    Искат да караме техни самолети, искат да горим техен газ, не плащат наем за базите, но за сметка на това нек дорита двата теца и им подаряваме златото си! Най добре е ниенсме една абсолютна краварска територия, от която само се смуче докато не изсъхне напълно
  • 76 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #74 от "СссереМ":

    Смешко вземи напиши в Гугал най-добрите изтрибители в света. Там американците дават класация на Миг31 и Су35.
  • 77 до 5555

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "5555":

    Каскет а един час на Москвич е 100 рубли ...
  • 78 некойси

    11 0 Отговор
    Каквото свирнат такова ще бъде, или ще го привикат или някое шефче ще дойде да му обясни как стоят нещата.
    Сценарият е ясен, така се смазаха първо страните от латинска Америка, така работи и по останалия свят.
  • 79 контраадмирал Плющилкин

    3 0 Отговор
    Аз, като видя шведка в Грипен-а и почва да ми клюма соплото на самолета
  • 80 SAAB

    5 1 Отговор
    Пожарникоро ....пак одупен :)
  • 81 котйо

    5 1 Отговор
    Ако ни ги подарите ще ви обичаме,ако ще ни задължите зорлан да плащаме за 20 години напред, здрав шут посока жълтите павета и обратно при онзи с перуката.
  • 82 стоян

    2 3 Отговор
    Всички пенсионер комунисти написали мнение за самолети които дори не са виждали Ама нали трябва да се плюе по всичко американско. Сигурен съм че в живота си не сте се качвали на самолет ама много компетентни в защитата на руските боклуци =замълчете по тема която не разбирате
  • 83 сталин

    6 0 Отговор
    нато исащ страшно много подценяват нашите ВВС.ние съюзници ли сме им или само територия.
  • 84 Димов

    1 0 Отговор
    Абе, да не прозвуча като поклонник, ама вярно, че сме в ЕС, но щом като караме на руски горива, що да не летим с руски самолети? Едни нови Су35БМ или Су47, пък и пилотите ни са свикнали на руските....
  • 85 АzАзАз

    0 0 Отговор
    Α аз се надявам скоро да сте си с Джон Макейн заедно.
  • 86 Да да

    0 0 Отговор
    Да да амааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове