29 Март, 2012 21:24 1 309 6

Първанов: Иде краят на ядрената енергетика

  • ядрена енергетика-
  • георги първанов-
  • аец белене
Първанов: Иде краят на ядрената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Предишният президент Георги Първанов определи като края на ядрената енергетика решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ „Белене". По думите му с тази позиция страната ще загуби много, предаде Дарик.

„Ако трябва да характеризираме с две думи това, което стана вчера, Борисов дръпна шалтера. Това е краят на ядрената енергетика в България, освен ако няма друго управление, което да възобнови проекта. От това ще загубим милиарди инвестиции, ще загубим възможност за развитие на много съпътстващи производства. Такъв крупен проект неминуемо ще дръпне много икономиката и на региона, и на страната като цяло.

Ще загубим възможността да се открият много работни места, стотици, хиляди може би. Ще загубим сигурност. Една ядрена централа означава много сигурност, защото тогава ще трябва да ни пазят мнозина наши приятели и не толкова приятели в Европа и по света", коментира Първанов.

Той каза още: „Разбирам, че сега се обсъждат различни варианти, които аз не мога да приема за особено сериозни - преместването на реактора от Белене в Козлодуй. Преди броени дни г-н Борисов каза, че той българо-руска централа няма да строи. Аз питам, ако се премести този реактор от Белене в Козлодуй, той по-малко руски ли ще бъде. Освен това, този реактор ще трябва да чака 10-15, може би 20 години според мнението на експертите. Сега ще ги чуя, срещам се с клуб „Енергетик". От това той няма да стане по-модерен, това е един от упреците. Изобщо, голяма каша, но тя идва да покаже, че е налице слабо управление, което не разбира добре приоритетите на страната, не инвестира в тях".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    Mладия милиардер
  • 2 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    Goce zamalchi s naglata si usta che oshte vi sarbame poparata na teb i Stanishev.
  • 3 Bobi

    0 0 Отговор
    Гоце беше 10 години президент и нищо не направи за Белене , а сега реве . "Една ядрена централа означава много сигурност, защото тогава ще трябва да ни пазят мнозина наши приятели и не толкова приятели в Европа и по света", коментира Първанов." , след Фукушима и Чернобил трябва да си лъжец да кажеш такова нещо !
  • 4 Astra

    0 0 Отговор
    Браво на Бойко Борисов - политик, защитаващ националните интереси и мислещ за бъдещето!!! Защо никой не споменава, че няма в света достатъчно сигурен склад за съхранение на ядрените отпъдъци, които както знаем не може да се рециклират. Ако се добавят към стойността на тока и тези разходи ще стане пределно ясно, че атомната електроенергия е с пъти по-скъпа... Първанов както винаги говори пълни глупости!
  • 5 Javor

    0 0 Отговор
    Гоце и компания / Станишев и Овчаров / получиха многомилионни комисиони за строителство на Белене . Отделно от това окрадоха парите които уж са отпуснати за строителство . Ето затова сега реват като вдовици за х..й . Много им е мъчно . Незнам само как ще се отчитат пред руските си покровители.
  • 6 МММ

    0 0 Отговор
    И мен ме навежда на мисълта, че руснаците са си платили а бившите първи си раздадоха парите и сега чакат някой друг да им свърши работата.