29 Март, 2012 15:45 793 0

СГС призна Божидар Нанев за невинен

  • божидар нанев-
  • лекарства-
  • грип

Софийски градски съд (СГС) призна за невинен бившия здравен министър Божидар Нанев и го оправда.

В сряда прокуратурата поиска ефективна присъда от 5 години затвор за бившия здравен министър и 2-годишна условна присъда за подсъдимата с него Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ. Заради чистото минало на Нанев, добрите характеристики и факта, че сключените сделки действително са били необходими, наблюдаващият прокурор поиска 5 г. затвор за Нанев и 2-годишна забрана за заемане на висока ръководна длъжност.

Нанев и Николова бяха изправени пред СГС преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу", от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък.

В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията "Рош" договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип "Тамифлу". Договорите са на стойност 6,5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2,5 млн. лева. Това е разликата между офертата на "Рош" и тази на Националната здравна служба на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА