Last news in Fakti

1 Януари, 2019 08:10 23 098 37

В България само с електронни винетки

  • винетка-
  • електронна винетка-
  • е-винетка

С влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло

В България само с електронни винетки - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка за ползване на платената пътна мрежа. За тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е-винетките ще са валидни до 15 август 2019 г. включително. От 16 август 2019 г. за тях се въвежда тол като съвременен начин за събиране на такси. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

От началото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 г., вече са купени 13 000 броя за 1,3 млн. лв. Цените на всички видове винетки остават непроменени и през 2019 г.

Системата за събиране на пътни такси е базирана на съвременни технологии, които позволяват удобни начини за плащане и осъществяване на контрол.

С влизане в сила на е-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи на пътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купена e-винетка.

Конвертирането към е-винетка е препоръчително

Всички хартиени винетни стикери, купени през 2018 г. и които изтичат след 1 януари 2019 г., запазват своята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъкло на автомобила до датата, на която изтичат.

Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиране на валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не е задължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването. При спиране от тол контрола, шофьорите няма да се считат за нарушители, след като имат валидна винетка, залепена на стъклото.

До момента през www.bgtoll.bg са конвертирани 47 000 хартиени винетки.

Покупката – стъпка по стъпка

Електронна винетка може да се купи чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалите за самотаксуване в ГКПП и търговските обекти. Запазва се и традиционният начин за продажба – в брои? в търговски обекти и в областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура”.

При покупка чрез www.bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща с кредитна и дебитна карта, а през уеб сайта е възможен и банков трансфер. Ако шофьорите изберат последната възможност, трябва да предвидят 1-2 дни, които са необходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банкови плащания.

Необходимо е първо да се избере какъв продукт ще се ползва – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна винетка за леките автомобили и дневна, седмична и месечна за тежкотоварните. За улеснение в сайта и в мобилното приложение автоматично е посочена българска националност на регистрационния номер. Чужденците, които трябва да купят електронна винетка, ще могат да го направят на още седем езика – английски, немски, руски, турски, гръцки, сръбски и румънски.

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за кои?то се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер. Графичният вид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичното изписване на буквите в номера, независимо дали се използва клавиатура на кирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. В случаи?, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Буквените символи от регистрационния номер се изписват с главни букви.

След това се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидността й. Всички шофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават за правилното вписване на регистрационния номер. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ.

По желание може да бъде посочена електронна поща, на която да се получи обратна разписка. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да се носи в автомобила си, нито да се представя на контролните органи. След получаване на идентификационен номер на транзакцията за купена е-винетка, може да се изтегли файла с разписка или да се въведе електронен адрес, на кои?то да я получи, и след това да се приключи процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали тя е валидна чрез специалния бутон “Проверка на е-винетка”.

Е-винетката е държавна такса и съответно при сгрешена транзакция или покупка, в съответните областни пътни управления трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст. Ако шофьорът има разпечатана разписка за покупката, това би помогнало много за бързото разясняване на случая.

С един банков превод – много винетки

Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод юридическите лица да купуват до 100 електронни винетки, при това такива, които са с различен срок на действие и за различни категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк.

Взети са всички мерки за сигурността на посещаващите страницата www.bgtoll.bg.

Хората с увреждания ще продължат да ги получават безплатно

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

По информация от Министерството на труда и социалната политика подаването на заявленията може да започне от 2 януари 2019 г.

Дирекциите „Социално подпомагане” обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им.

Агенцията за социално подпомагане ще изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура” дневна заявка по образец за издаване на безплатни годишни електронни винетки.

В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, Агенция “Пътна инфраструктура” ще издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. Няма да е необходимо хората с увреждания да ходят втори път до дирекциите “Социално подпомагане”.

Плащане на компенсаторна такса спестява акт за нарушение

При проверка специализираните мобилни екипи на Националното тол управление ще установяват на първо място дали има валиден хартиен винетен стикер на предното стъкло на автомобила. Ако такъв липсва, ще се прави проверка в системата за валидна електронна винетка.

Ако няма валидна електронна винетка, тогава на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна – така ще може да довърши спокойно пътуването си в рамките на деня и ще му бъде спестено налагане на акт за установяване на административно нарушение. Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя.

Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба – в брой или чрез картово разплащане. На ГКПП ще бъде възможно и плащане в брой, отчитайки че автомобилът не може да напусне страната в противен случай. При проверка от служителите на МВР няма да може да бъде плащана компенсаторна такса на място.

След заплащане на компенсаторна такса пътуването ще може да продължи без купена винетка, но до края на астрономическия ден. На следващия ден липсата й отново ще се смята за нарушение.

Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, ще трябва да плати стойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили – уикенд винетка за 10 лева за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили.

Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта

В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което нарушителите ще дължат глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    69 1 Отговор
    Кога ще отпадне стикера за гражданска отговорност?
  • 2 ГАЛЕВ

    96 26 Отговор
    Дано следващите като дойдат на власт да премахнат тази простотия е-винетка и обир нта хората.ГЕРБ е най престъпната партия обирала народа по всевъзможен начин.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петър

    108 6 Отговор

    До коментар #3 от "filo":

    В Сърбия са платени само автомагистралите,а тук от село Долно Уйно до село Горно Уйно искат винетка.

    Коментиран от #8

  • 5 Петър

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "filo":

    Подготви се по добре, и тогава стани за повишаване на оценката.
  • 6 Анти БСП

    22 77 Отговор

    До коментар #2 от "ГАЛЕВ":

    Искаш да ползваш а не искаш да плащаш?!Ткпич н бай Ганьо!А относно ГЕРБ ,те са най градивната партия до момента!

    Коментиран от #7, #32, #35

  • 7 Петър

    87 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анти БСП":

    ГЕРБ са най градивната партия в разграждането,и за да не кажеш че съм фен на БСП ще ти кажа че и БСП и ГЕРБ са една и съща преоценена стока.
  • 8 filo

    9 23 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    В Унгария пък е с винетки, въпрос на решение или винетка или тол такса. Все пак, на който му е проблем винетката не може да си позволи кола.

    Коментиран от #10

  • 9 Az Аз

    35 2 Отговор
    От никъде не може да си купиш кеш винетка
    Идиоти
  • 10 Петър

    65 4 Отговор

    До коментар #8 от "filo":

    Аз ти обяснявам че в Сърбия има алтернативни БЕЗПЛАТНИ пътища,а ти винетки та винетки,впрочем България е единствената държава в ЕС в която са платени всички пътища.

    Коментиран от #28

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кузмов

    29 2 Отговор
    Новата винетка е дискриминационна спрямо всички граждани които са на смени и облагодетеста работищите на пет дневна работна седмица . Измислина е за по горният слой от обществото . Такава демокрация ни докараха лицимерите които ни управляват в ”служба” на Народа . Честита Нова Година !
  • 15 Стратега

    41 0 Отговор
    По принцип, всички пътища в България да са платени т.е.да се изисква винетка, си е чиста проба обирджийство.Логично би било, след въвеждането на тол системата винетките за леките автомобили да отпаднат напълно,както е в Германия, камионите да си плащат по скъпо, чрез тол таксите, и разликата от прихода между винетка и тол такса за камион да покрива стойността на винетките за леките автомобили.Но тук все пак е България, що да не продължава обирането на народа, щом търпи значи може да носи още...

    Коментиран от #36

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    25 1 Отговор
    Кога ще отпадне синия контролен талон? Това е грубо недоразумение. Точките да станат елетронни и край. Този талон не трябва да е неразделна част от книжката!
  • 18 Народе!!!!

    30 0 Отговор
    Гаврата с народа продължава и даже се засилва!
  • 19 1234

    34 0 Отговор
    Като знам от опит колко са компетентни проверяващите органи от КАТ ,и колко бързо проверяват на таблетите си ,,в случая с мене дали имам НЕ ПЛАТЕНИ ГЛОБИ",първия път 45 минути,втория път след няколко дена от друг екип 30 минути и това рано сутрин в 5.15часа когато отивам да паля парното в едно училище,като ме забавят ,аз не мога да стопля сутринта докато пристигнат децата.След серия НЕУСПЕШНИ опити да проверят накрая се свързаха по телефона и от полицията им дадоха резултат.Ако така стане и с тия е.винетки ....по добре ще е хартиения вариант,защото те никога не вярват на това което им казват ,а и проверките им не стават,защото все се крият на такива места където няма обхват и изобщо всичко е пълна порнография с нашата полиция.НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ тяхната работа.ВСИЧКАТА МАРА ФТАСАЛА И ЕЛЕКТРОННИ ВИНЕТКИ ВЪВЕДОХА.

    Коментиран от #22

  • 20 1234

    24 0 Отговор
    Иначе вече ни плашат и с глоби ако нямаш е.винетка,ами ако имам и те не могат да проверят че имам,тогава какво правим?Само простотия след простотия измисляте,още не сте се научили да проверявате глобите сега и с винетките ще ни тормозите.
  • 21 onq s konq

    7 11 Отговор
    Язе си карам беенвето с олио штото ми е по ефтино и немам ни винетка ни гражданска ни преглет!Данък също немам штото нема смисал да му плаштам и тека си карам от години!Ама комшията ми е милиционер и кога стане нешто му звъним!Само да не разбере кога е на работа какви ги праим с жена му че одма ше ме отреже!
  • 22 Петър

    23 0 Отговор

    До коментар #19 от "1234":

    Виж в каква откачена държава живеем,в 21ви век ти ставаш в 05:15ч и отиващ да палиш парно в училище- палиш го естествено по аналогов път,а полицията с таблети проверява елактронни винетки по цифров път.
  • 23 За справедливи данъци

    26 0 Отговор
    Имам Трабант, карам го малко. Шефа ми има голям тежък джип и навърта много, хиляди километри. Винетката - еднаква! От къде на къде?

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Не въ ли е срам ве

    14 0 Отговор
    Още не почнала годината и на зачукаха...............изчакайте поне 1-2 дена да минат празниците.
  • 25 Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Васил":

    Асане, спри да пишеш под това име. Ти не го заслужаваш! Ползвай си ромското.
  • 26 Бай Тошо

    18 0 Отговор
    10 години се движим след румънците с електронната винетка,(която при тях е 56лв) с други неща може и повече да сме назад
  • 27 Идеалист

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "За справедливи данъци":

    За да има справедливост,трябва всички данъци и такси по един автомобил да са част от цената на горивата.Караш много-плащаш повече.Седи си каляската пред блока-не плащаш нищо.Да си събират парите от бензиностанцийте.Лошото, е че ще се напълни с талиги още повече.
  • 28 селянин от обеля

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    има и други държави с винетки напр. Австрия, Румъния и др., обаче няма държава в ЕС с винетна и ТОЛ система едновременно, и скоро ще има брюкселски шутове и глоби /както за либерализацията на пазара на енергоносители/ , а също така навсякъде може да си купиш винетка в брой от всяка бензиностанция.
  • 29 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "За справедливи данъци":

    ТОВА Е РАЗДЕЛЕНИЕТО НА НАЦИЯТА/малкият да плаща по-вече/....Не както се плюнчи цвъко.....президента бил виновен...
  • 30 Отврат

    7 0 Отговор
    Сайта им бъгяса,няма винетки и как да се предвижиш днес да речем?Глоби ще има ли-все пак е форсмажор???

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 тоя с катъра

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анти БСП":

    Градивни са с бандитизма си
  • 33 plovdiv

    9 0 Отговор
    Само да попитам , защо не е помислено и за хора , които не ползват интернет и модерни телефони , един дядо на 70 - 75 години как ще се оправи ..........
  • 34 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ТОЛ системата е РАЗЛИЧНА от ВИНЕТ системата...Защо ТОЛ проверява ВИНЕТ...И НАКАЗВА!!!!.след като досега си има орган за контрол......на ВИНЕТ.....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Помбер

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стратега":

    Искаш камионите да плащат за автомобилите? Що за алогизъм?
  • 37 Кето

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Отврат":

    Не е никакъв форсмажор. Като сайта има проблеми, ползвай другите варианти за сдобиване с такава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове