Last news in Fakti

12 Януари, 2019 21:32 23 133 22

Прокоба тегне над поколението на Ласкин

  • иван ласкин-
  • ласкин-
  • алкохол-
  • смърт

Алкохолът съсипа и Чочо Попйорданов, и Андрей Баташов

Прокоба тегне над поколението на Ласкин - 1

Тежка прокоба застига някои от най-големите звезди на родното кино и театър, които живяха като истински бохеми, пише вестник "Ретро". Преди дни се простихме с талантливия актьор и заклет бунтар Иван Ласкин, който си отиде само на 48 години. През 2013-а, пак на 48, почина неговият голям приятел Чочо Попйорданов, един от любимците на публиката. Колегата им от същото поколение дарования – Андрей Баташов, си отиде на 45 през 2010 г. Алкохолът погуби и тримата.

След кончината на Ласкин неговият екранен баща от филма „Васко да Гама от село Рупча” коментира: „Всеки от нас има своите слабости. Тук въпросът е коя е причината, за да го доведе до този край. Не смятам, че е това, което вероятно си мислят мнозина”.

Иван Ласкин, Чочо Попйорданов, както и Андрей Баташов бяха сред най-търсените актьори от своето поколение в началото на 90-те години. Пред тях изведнъж се отвориха големи възможности в киното – особено за Иван и Чочо, и те се превърнаха в истински звезди. В края на десетилетието обаче филмопроизводството забуксува, шансовете намаляха и те трудно изживяха шока от настаналото безвремие и комплекса да не могат да реализират всичко от себе си. И Иван, и Чочо, и Андрей бяха мъже с характери, имаха големи амбиции и не искаха да работят каквото и да е. Истината е, че киното и театърът не бяха на нивото на техните амбиции. Непрекъснатото разочарование и усещане, че трябва да играят неща, които не са им вкуса, което се проявяваше много отчетливо при Чочо Попйорданов, ги демобилизираха, коментират в гилдията.

Същата съдба вероятно можеше да сподели и друга звезда от това време – Георги Стайков, който обаче замина в чужбина и може би тъкмо това го спаси.

Иван Ласкин през последните години изпадна в професионална изолация и нямаше почти никакви роли, след като напусна Военния театър, на чиято сцена изпъкваше цели 17 години. С него от солидарност си тръгна и любимата му жена Александра Сърчаджиева. Иван беше мъжко момче с бърз ум, винаги болезнено прям и откровен, понякога до грубост, което му спечели освен заклети фенове доста врагове и негативи. Режисьорите не искаха да работят с него, той изпадна в изолация и се затвори в себе си, а междувременно проблемите му с алкохола се задълбочаваха. Не можа да се примири с еснафщината, лицемерието, предателствата. Преди няколко години той за пръв път публично призна за проблемите си: „Аз съм алкохолик, боря се! Имам проблеми с алкохола. Тежък проблем. Пия много. Казвам го, защото това е първият начин, по който да започна лечението. Никой не знае как се случва. Идва изведнъж. Никога не съм се излагал на представление, но съм изключителен алкохолик и пияница”, каза тогава Ласкин. И обясни, че пие, защото нищо край него не му харесва, защото държавата не цени талантите и младите. За жалост, въпреки огромната му любов към Александра и децата му – малката София и дъщеря му от първия брак Люба, Иван не можа да се пребори и да спре.

Ласкин издъхна в реанимацията на ВМА, където бе приет още в средата на декември. Лекарите не даваха никакви обнадеждаващи прогнози за живота му, тъй като много от органите му бяха спрели да функционират вследствие на задълбочена чернодробна недостатъчност. По-късно той бе приведен в изкуствена кома, за да не изпитва силни болки, и медиците се надяваха, ако успеят да го стабилизират, да му бъде направена чернодробна трансплантация. Организмът му обаче не е издържал и Ласкин не можа да се пребори с тежките усложнения. След тъжната вест за кончината му „Фейсбук“ почерня от прощални коментари. Стотици поднесоха съболезнованията си на покрусената му половинка Александра и ѝ пожелаха сили в този тежък момент.

Иван и Александра се влюбват в труден и за двама им период от живота. Запознават се на снимачната площадка. Тогава Александра се обижда на чувството му за хумор и трябва да мине доста време, докато разбере, че не ѝ се подиграва, а се шегува. "Точно тогава майка ѝ, обичаната актриса Пепа Николова, се разболя неизлечимо от тумор в мозъка. Аз пък не се спогаждах с първата си съпруга. Изнесох се и живеех сам с кучето си в стая само с едно легло, отрупано с хартии от сандвичи. Алекс промени и мен, и живота ми", разказва в свое интервю актьорът.

Иван става известен още 16-годишен - играе главната роля в култовия филм "Васко да Гама от село Рупча". Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1994 г. в класа на професор Здравко Митков. Малко преди това започва кариерата му в театъра - в „Сълза и смях“ играе от 1991 г. След това показва таланта си на сцените на почти всички софийски театри. От 1997 г. е актьор в театър „Българска армия“. Напуска го през 2014 г. с Александра Сърчаджиева. "Истината е, че се изчерпах там. Аз напуснах, защото стоях там заради Александра... а не трябваше. А Александра просто не издържа заобикалящото я режисьорско некадърие и малодушие. С изключение на Асен Шопов, Ивайло Христов и най-вече Крикор Азарян", написа в личния си фейсбук профил тогава Ласкин. Там обяви, че напуска Военния театър, след като 17 г. е играл на сцената му.

Александра бе голямата любов на Ласкин и той често и пишеше поетични послания в личния си профил във „Фейсбук“ като:

“Толкова те обичам, че дори не забелязвам детето ни, когато притичва покрай теб! Толкова те обичам, че когато стоеше под дъгата в Гърция, тя ми се видя черно-бяла... Обичам бръчиците и нескопосаната ти прическа сутрин, когато се събуждаш и приличаш на мокро врабче... Толкова те обичам, че само когато съм с теб, не съм егоист. Толкова те обичам, защото ме правиш добър и нежен, защото цериш просташкия ми характер само с поглед... защото те обичам! Обичам тайнството ти на честен човек и някои релефи от тялото ти, за които няма да споделя! Обичам дишането срещу лицето ми, когато спиш и аз те гледам! Обичам да те галя и ти да се усмихваш насън...”.

Алкохолът погуби Чочо и Баташов

Иван Ласкин си отиде на Ивановден, а преди 5 години, навръх Великден, този свят по трагичен начин напусна непрежалимият му приятел Чочо Попйорданов.

Чочо почина при нелеп инцидент на Боянските гробища. Отишъл там с жена си Даниела да садят петунии на гроба на майка му. Тя е починала десетина дни по-рано и той много тежко е преживял смъртта ѝ. Чочо тръгнал назад, Даниела му казала да спре и да внимава, той се спънал и паднал от 2-метрова подпорна бетонна стена. Не е ясно дали в този момент е бил под влиянието на алкохол. Въпреки усилията на лекарите Попйорданов почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол. Трагедията се случи малко преди двамата официално да осиновят дъщеричката си Катерина, която сега Даниела отглежда сама.

Чочо беше интелигентен, широкоскроен, свръхчувствителен, деликатен и раним. Живееше като бохем и накрая буквално се саморазрушаваше с алкохол. Опитваше се да спре, но не можа да се пребори с порока и той го съсипа. През последните години страдаше и казваше, че колегите му в театъра го гледат с ирония и снизхождение. Накрая му бяха останали малцина верни приятели. Но публиката винаги ще го помни с ролите му във „Вчера”, „Адио, Рио”, „Козият рог”, „След края на света”, „Дунав мост”, „Граница”, „Хайка за вълци”...

През 2010 г. на 45 години почина друг голям талант - Андрей Баташов. Той си отиде от полиорганна недостатъчност, получена вследствие на цироза и сепсис.

Андрей бе известен като аристократа на театъра заради благородническия си произход. Освен даровит актьор и перфекционист в професията, той беше и красавец с купища обожателки. Неведнъж е признавал, че е съпътстван от завистта. Баташов играеше на сцените на Народния, „Сълза и смях”, Театър 199. Запазената му марка беше култовият моноспектакъл „Секс, наркотици и рокендрол”, който се игра цели 500 пъти. Представлението го превърна в голяма звезда и идол на дамската публика. Андрей преподаваше в НАТФИЗ и режисираше. За кратко беше и депутат от парламентарната група на НДСВ.

„Aкo Андрей имаше поне още една роля в Народния театър, нямаше да умре. Но тогавашното ръководство се отнесе нечовешки с него“, каза през сълзи Аня Пенчева в „199“ неотдавна, където приятели и почитатели на Баташов се събраха 8 години след смъртта му.

Страдал е, че в последните години в Народния театър е бил изолиран. „Свалиха негови представления. Не му даваха да репетира заради проблемите му с алкохола, казваха, че никой не иска да работи с него, а не беше така. Ако не беше Театър 199, сигурно щеше да си отиде по-рано. Андрей казваше, че уж иска да играе сам в моноспектакли, за да е независим, но всъщност не искаше да играе сам и това му беше болката”, споделят негови колеги.

В личния си живот Баташов също не беше щастлив, а след раздялата с жена си Боряна изпадна в дълбока емоционална дупка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Ванга

    24 7 Отговор
    Не е прокоба! Вижте в кои години са раски след 1989г.и какво държане беше модерно тогава!
  • 2 Професора

    26 14 Отговор
    Идава ден в който всеки алкохолик плаща данък!

    Коментиран от #15

  • 3 Домакин

    50 3 Отговор
    Не са само те. Цяла България се пропила! И това се взима за нормално...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 тегне прокобата

    24 3 Отговор
    на алкохолизма,ама не само на тяхното поколение,а на тяхната професия!
  • 6 Alpha_Lone_Wolf

    23 11 Отговор
    Няма как да не загубиш хъс, ние сме малка кирлива държавица с малък кирлив народец.
    И най-големия тук е никой навън. Едно да си артист, спортист в 50млн държава и да те гледат поне 5млн, колкото ни е нас цялата държава.
  • 7 Граф Монте Христо

    50 4 Отговор
    Българинът пие най отровното пиене на планетата със странното наименование ''водка'' или ''уиски'' което си е чист спирт и то некачествен и няма, ама нищо общо, нито с водката, нито с уискито. Има тук-таме качествени български ракии и вина и много качествени, няколко вида, руски водки, и много качествени немски и други западноевропейски бири. За съжаление и руската водка и другите качествени чуждестранни напитки не са по джоба на българина, и мреме като пилци от скапани ментета и скапани производители, които печелят убивайки ни с боклуци /не само пиенето, но и българските храни са също толкова отровни/. Българският производител не мисли колко души ще умрат от ментетата, а колко души ще му купят ментетата.
  • 8 Хайл

    35 3 Отговор
    Миме,ай спри да им ровиш гробовете и да пишеш за прокоби...остави починалите на мира-не могат нито да се защитят нито да те опровергаят...остави ги на мира и Ласкин,Чочо и Баташов
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Ганьо -господ

    17 11 Отговор
    Какво ни занимавате с битови алкохолици,всеки ден умират нормални хора. С како известните са повече от обикновените хора

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИЦО

    10 3 Отговор
    Алкохола е звяр който потапя в свят на болка и страдание,не само пиещият,а и цялото му семейство.На младини изглежда чудесен начин да си прекарваш времето,но цената е убийствена!
  • 13 селото

    13 0 Отговор
    Прокоба тегне над кухите ви глави, днешната "ентелигенция" го доказва със статията !
  • 14 гощо

    2 3 Отговор
    Добрият дух на алкохола си ги прибра! Поне си живяха в неспирен празник!
  • 15 Пенчо

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Професора":

    Дедо беше пияница и почина на 96г,ритна го магарето
  • 16 ОНЯ СЪЩИЯ

    12 1 Отговор
    КАКВА ПРОКОБА БЕ ХОРА...???
    РАЗБИРАМ ДА Е НЯКАКВА НЕИЗЛЕЧИМА БОЛЕСТ...ЕПИДЕМИЯ.....ИЛИ ЗА КАКВОТО ТАМ СЕ СЕТИТЕ,НО ДА СЕ НАЛИВАШ С АЛКОХОЛ ЩОТО ТИ Е КЕФ...??? НЕ ГО РАЗБИРАМ
    ..??? ВРЕДИШ НЕ САМО НА СЕБЕ СИ...ПРИЧИНЯВАШ МЪКА И НА НАЙ-БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА,ХОРАТА КОИТО НАЙ-МНОГО ТЕ ОБИЧАТ...
    ИМА ХИЛЯДИ ДРУГИ НАЧИНИ С КОИТО,ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ С ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ И ЕДИН ОТ ТЯХ Е СПОРТА...
    ОСТАНАЛАТО Е ВОЛЯ И ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРОМЕНИШ И ДА ПРЕООДОЛЕШ ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ КОЯТО ТЕ УБИВА...СЪЩОТО Е И С ДРОГАТА..ОЧЕВИДНО НА НЯКОИ ИМ ЛИПСВА ТАЗИ ВОЛЯ И ЖЕЛАНИЕ...

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Престанете вече

    6 1 Отговор
    Стига сте писали едно и също!!! Предъвквате една и съща информация. От една седмица сякаш се надпреварвате с другите сайтове кой колко повече статии ще пусне на тази тема. Не е нужно да се повтаряте толкова. Какво ново ни казвате с тази статия? Абсолютно нищо - повтаряте подробно всичко онова, което вече омръзна да четем всеки ден. Така само подтискате хората с такива статии - прокоба тегнела над поколението на Ласкин! Как може да напишете такава глупост - едва ли не поколението, което сега е на 45 - 48 да очаква да се гътне! Айде стига вече - спрете се! Толкова ли няма за какво друго да пишете? То не бяха новини за живота на Ласкин (Бог да го прости), за пороците му, за Александра, за всеки, който е написал нещо към нея, към Ласкин, кой я утешил, пък кой не я утешил, за поколението на Ласкин ... сега остана да пуснете новина за епохата, в която е живял Ласкин. Не подклаждайте негативни емоции у хората със статиите си. Много по- предпочитана медия ще бъдете, ако пишете за неща, които пораждат положителни емоции! Аман от черногледство!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Всъщност

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "ОНЯ СЪЩИЯ":

    Не се наливат, щото им е кеф, а просто така разправят, за пред другите хора - както и пушачите, и те пушели "от кеф", ще знаеш. Всъщност да, потвърждавам от личен опит - страхотен кеф е да избягаш от абстиненцията за 20-ина минути, като си запалиш цигарка. Е, по- кеф е да нямаш абстиненция, ама за тва се иска цели три дни да не пушиш, ужас :P. Потърси информация за симптомите на алкохолната абстиненция обаче, и ще ти се изправи косата. Всъщност, при достатъчно напреднал стадии на алкохолизъм, спирането на алкохола може да доведе до смърт на алкохолика.
  • 21 БОГО

    0 1 Отговор
    ХВЪРЛИ ПЪРЪВ...................

    Коментиран от #22

  • 22 БОГО

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "БОГО":

    ОБЪРКАХ КЛАВИШИТЕ,! ДАЖЕ С ОЧИЛА...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове