Last news in Fakti

1 Април, 2012 18:42 1 111 7

Борисов преговаря за втечнен газ през Грузия

  • грузия-
  • газ-
  • диверсификация-
  • газова централа
Борисов преговаря за втечнен газ през Грузия - 1
Бойко Борисов с грузинския му колега Ника Гилаури. Снимка: МС

За първи път срещам възможност за реална диверсификация за доставките на компресирана газ от Азербайджан през Черно море между Грузия и България, заяви премиерът Бойко Борисов след съвместно заседание с грузинския си колега Ника Гилаури в Тбилиси, предаде БНР.

През Босфора не могат да минават кораби с втечнен газ, докато през нашите пристанища могат. Ако Грузия има пристанища с втечнен газ и може да го доставя до България, активно ще поработи до направим Меморандум за доставка. Това много ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори. Ако те, на базата на нашите договори, свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти. Това е абсолютно реално да стане, тъй като отникъде другаде втечнен газ не може да влезе в Черно Море.

Грузия винаги е имала подкрепата на България и в най-тежки времена, каза още Борисов и обеща страната ни да подкрепи Грузия за членство в НАТО. Борисов изтъкна че бившият премиер Филип Димитров отговаря в ЕС за Грузия.  Той допълни, че ЖП и автомобилните връзки през България ще помогнат много на туризма на двете страни.

Премиерът Гилаури отбеляза, че в отношенията между двете страни има области, в които можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, както и увеличаване на търговския оборот между двете страни.

Смятам, че интензифицирането на тристранните отношения между Грузия, Турция и България ще спомогнат Грузия и България да се превърнат във врати между Европа и Азия. Имам предвид жп връзката между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена тази година и аналогично развитие от другата страна - между България и Турция, посочи домакинът.

Сред обсъдените проекти е бил и такъв за ферибот за автомобили. Ника Гилаури изрази надежда, че визитата на премиера Борисов ще даде нов стимул за икономическите отношения между България и Грузия, защото политическите вече са постигнали едно добро ниво. Запитан за финансирането на енергийните проекти, Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи. Според него, тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести пред сградата на Министерския съвет. Веднага след това започнаха разговорите "на четири очи" между двамата премиери. Пленарни разговори проведоха и двете делегации. В присъствието на двамата премиери бяха подписани Протокол за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Грузия за обмен и взаимна защита на класифицирана информация; Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет "Ив. Джавахишвили" и Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Протокол за реадмисия и Меморандум за сътрудничество между правителствата на двете страни в областта на европейската и евроатлантическа интеграция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 1 Отговор
    пусни питомното за да гониш дивото
  • 2 USA

    1 0 Отговор
    ей, умряхте за това Белене! чудите се как да целувате задника на рашъните! това генетично ли ви е, червени?
  • 3 олга кривлева

    0 0 Отговор
    Любимото ястие на грузинците е лобио - сварен боб във вид на салата - значи ще внасяме бобени газове в буркани от 3 литра!!!
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    bravo na premiera.komunistite se n..raha.haha
  • 5 българин

    0 0 Отговор
    докато не се обърнем с лице към русия нищо хубаво не ни чака за горивата а америка няма да ни даде тя само иска както и европа.
  • 6 иво

    0 0 Отговор
    Добре-ама що не кажат колко залежи имат там и колко години могат да ни продават тази газ?Или това сьщо е прах в очите ни ? Постоянно ни льжат и ни правят на глупаци.ДО №2 -Американецо-Наивно и глупаво е да расьждаваш така.Макар ще разбирам-на запада умни и свободомислещи хора-ПАТРИОТИ не са им нужни.
  • 7 росен

    0 0 Отговор
    Докато Б. Борисов договаря газ, негови хора я вдигнаха с 13%, въпреки договорките с Русия за 11%, намаление. Вярно е, че трябва да се стремим към независимост, но как и на каква цена. Мао Цзедун има един цитат: " Ина запад да се обърнеш и на изток, г.зъти е все отзад".