5 Април, 2012 10:36 616 3

Плевнелиев: Най-евтината енергия е икономисаната

  • росен плевнелиев
Плевнелиев: Най-евтината енергия е икономисаната - 1
Снимка: БГНЕС

Дойдох, за да благодаря за конструктивните разговори, които проведох в рамките на срещите с ръководствата на парламентарно представените партии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към народните представители в пленарна зала.

Доказахме, че партиите могат да работят заедно и да мислят в една обща посока. И макар, че тук се водят разгорещени дебати по някои теми, постъпихте отговорно и поставихте надпартиен консенсус. Темите, по които постигнахме консенсус с партийните ръководства, са националната програма за развитие стратегията "България 2020", реформи през 2012 г., енергийната ефективност и диверсификация, изброи президентът. Постигнахме консенсус по някои важни теми, посочи той. През тази година ще изработим нашата дългосрочна програма за България 2020 г. Постигнахме консенсус за широк обществен дебат по темата. Стратегията трябва да бъде формирана и като план за действие, не само като документ, според Плевнелиев.

В сферата на икономиката Плевнелиев посочи, че се очаква около 1,4% нарастване на БВП. Инвестициите са на ниски нива. Износът е нов двигател на растеж – това трябва да се подкрепя, каза Плевнелиев. Необходимо е да подпомогнем малките и средни предприятия да установят контакти с инвеститори. Нуждаем се от силна политика за привличане на инвестиции. Макроикономическата стабилност е изключително важна, по това също имаме консенсус.

Необходими са спешни мерки с борба с младежката безработица. Редица страни подготвят армии от обучени млади хора. Нямаме много време. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора. Трябва да улесним достъпа до финансиране на предприемачите. Надявам се да видя мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 г.

Според президента България е европейски шампион по пилеене на енергия. Решението е енергийната ефективност. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. През 2012 трябва да прецизираме дейностите за енергийната ефективност. Трябват поне 1 млрд. лева във фискалната рамка. Постигнахме диверсификация и в енергийните източници. Не бива да зависим само от една тръба. АЕЦ "Белене" беше тема през целия месец на политическите консултации. За мен взетото решение за спиране на АЕЦ "Белене" е правилно. Той е икономически неизгоден, необезпечен и крие риск за бъдещите поколения.

Постигнахме консенсус за нови иновации - привличане на бизнеса и изследователските фирми. С правилното промотиране на ресурса през 2014 да постигнем високо-технологични центрове.

В рамките на политическите консултации набелязахме и продължаването на реформата в сектор сигурност. Регламентирането с отделни закони на службите са важни стъпки в правилната насока и трябва да се случат през 2012.

Съдебната система е важен приоритет. Системата за правораздаване е реформирана в последните 20 години, вече трябва да даде резултати. Фокусът на общественото внимание е насочен към това да има резултат, отбеляза Плевнелиев. Новият Наказателен кодекс и Законът за отнемане на незаконно придобитото имущество са важни. Както и изборът на нов ВСС. Той трябва да започне с високо обществено доверие. Гаранция за това е прозрачността при избора. Трябва рано оповестяване на кандидатите. Трябва да се вземат и под внимание препоръките за Изборния кодекс, подчерта той.

2012 година е важна за Шенген. Правителството и институциите положиха много усилия и да си пожелаем успех за присъединяването. Обединихме се и около административната реформа. Според президента електронното правителство е силна антикорупционна мярка. Нека, както при магистралите, обезпечим финансово този проект, каза той. Българите ще повярват отново в своята държава, когато заменим чакането зад гишетата.

Росен Плевнелиев обърна внимание в своето обръщение и на водния сектор. Реформата във водния сектор също е на дневен ред. Водата е ресурсът на бъдещето, който ние притежаваме, но не управляваме правилно. Трябва да създадем механизми за отговорно управление на водните ресурси. Трябва да гарантираме, че подобни бедствия като в село Бисер няма да се случат отново. Той призова към умно управление на водния ресурс.

Благодаря ви, че уважихте президентската институция. И занапред ще продължавам да търся активното взаимодействие с Народното събрание, завърши обръщението си към депутатите президентът Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всеки

    0 0 Отговор
    Глупак!
  • 2 Кирил

    1 0 Отговор
    кукла на конци!
  • 3 БЕСЕН БЪЛГАРИН С 2 МАЛКИ ДЕЦА!

    0 0 Отговор
    ----Икономисаната "евтина" енергия господине интелектуалец и наш президент ни излиза най скъпа ,защото лекарствата от монопола Софарма са все така скъпи,а пък зимите са студени и трябва печки да греят! Пак нещо мижи да те лажем кат Борисов го раздавате господин президент!