4 Февруари, 2019 09:21 21 523 43

Инспектори със средно и чужд език патрулират в тол системата

  • тол система-
  • инспектори-
  • тол полиция

Едва 4-ма програмисти в новото звено за таксуване по шосетата

Инспектори със средно и чужд език патрулират в тол системата - 1

630 души наброяват инспекторите на тол полицията в страната. Назначени са скоростно през декември миналата година, като от обявата за наемането им в Агенция „Пътна инфраструктура“ става ясно, че не е необходимо да имат професионален опит в областта, но трябва да са със средно образование и се счита за предимство, ако владеят чужд език, показа проверка на в. „Монитор“.

Най-много са тол полицаите в Пловдивска област там те наброяват 93-ма души, а най-малко са в София-област - 54. По 60 са средно инспекторите в останалите области. Основната месечна заплата за длъжността „Инспектор“ е в размер от 1100 лв. до 1300 лв. в зависимост от професионалния опит на класирания кандидат. С месечно възнаграждение от 200 лева повече са назначени девет шефове, които да контролират патрулиращите с камери по пътищата.

През изминалата седмица правителството е решило да увеличи числеността на служителите в АПИ с 906 души от 1511 на 2417, за да се сформира новото звено „Национално тол управление“, което отговаря за въвеждането на новото таксуване по пътищата. По сметка на в. „Монитор“ в новата структура ще бъдат наети още около 230 души чиновници.

През последната година са назначени 42-ма служители покрай въвеждането на тол системата, от които 27 са юрисконсулти с основни заплати от 1100 лева. Назначен е и финансов контрольор с минимална заплата от 510 лева с изисквания да има поне 3 години трудов стаж, познания по прилагането на нормативните актове, умения за работа с компютър (Word и Excel) и офис техника.

Едва четирима са привлечените програмисти, които трябва да се грижат за въведената с фалстарт система за пътно таксуване. Заплатата им е 1350 лева, става ясно от обява на АПИ. За сравнение средната заплата в частния сектор е поне два пъти по-голяма. Младшите експерти в „Националното тол управление“ се назначават срещу месечно възнаграждение от 510 до 1110 лева, но засега от обявите на АПИ става ясно, че е взет само един. Служителите с повече опит, като главните експерти, ще получават с поне 200 лева отгоре над младшите. Тези служители, наети на работа към момента, са двама.

До 6 месеца докладват пред Борисов подобрения по безопасността

През седмицата правителството уреди и работата на новата агенция за безопасност по пътищата. Специализираният орган към Министерския съвет ще събере хора на служба от няколко институции, от АПИ ще се преместят 15 чиновници, а от вътрешното министерство - 20. С изграждането на агенцията беше натоварен бившият зам.-министър на регионалното развитие в третия кабинет на ГЕРБ – Малина Крумова. Очакванията са тя да оглави новата структура. До шест месеца новата агенция ще трябва да внесе в МС промени в нормативни актове. Крумова ще оглави и нова комисия по проблемите за безопасността по пътищата към МС. В нея зам.-шефове ще бъдат трима зам.-министри от транспортното, регионалното и вътрешното министерство. Членовете ѝ ще са от институции, заети по темата, а в работата ще се включат НПО-та, бизнес, университети, обучители на водачи, автомобилна индустрия и др.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    79 7 Отговор
    Бутафорни назначения за точене на пари, това е. Кой ще им види очите на тези назначени не се знае. Само забележете, че за финансовият контрол дават 500лв и изискват опит, нормативни актове и др., а за стоянка и проверка, което е най-ниското и неквалифицирано действие дават два пъти повече, колкото и на някой обявил се за програмист, защото никой истински програмист не би работил за 1300лв брутна заплата, щом най-ниските са двойни на това. Просто са позиции за точене, ако се направи след няколко месеца един одит кой работи и какво работи вероятно няма да намерят и половината от описаните.

    Коментиран от #8

  • 2 self servece terminal

    42 8 Отговор
    Щото с купените виши образования са големите мозъци. Тия поне нещо може би знаят, не че не са нечии хора...

    Коментиран от #31

  • 3 mихо

    57 3 Отговор
    Добре е да си на държавна хранилка.Само правилните хора имат този шанс:нищоправене+заплатка.
  • 4 Ужас

    45 3 Отговор
    Ужас.........!Такава простотия няма....!

    Коментиран от #39

  • 5 Факт

    32 2 Отговор
    И бонуси яко!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 скъперника

    20 29 Отговор
    Едно време, след "Народния" съд, на руските убийци, вадеха от гората овчарите и ги правеха военни, кметове, партийни секретари и директори. Същите сега с големи пенсии пишат по сайтовете простотии против почте ните българи и защитават руския примитивизъм.

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    4-ма програмисти за 1 сайт, къде мога да го глътна това като поръчка?
    с още 3-ма колеги ставаме "държавни работници" с всичките им привилегии и понеже това е работа за седмица а след това месечна заплата с осигуровки то ще бичим частпрома. Заплатата не е голяма, но за нищо работа кой ти ги дава?
  • 9 баба ти

    27 4 Отговор
    Госпожи и господа.......пишещи статии и споменаващи заплати, като споменавата сума на възнагрждание, конкретизирайте за бруто или нето става на въпрос, защото между двете има брутална разлика!
  • 10 А ся Сиганския за чужд език ли

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "скъперника":

    ГО БРОИТЕ. ВИДЯХМЕ СИГАНИ ВЕТИРИНАРИ ГА ТРЕПАХА КОЗИЧКИТЕ НА БАБА ДОРА.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 възмутен

    16 2 Отговор
    До self servece. Ти с какво образование си бе? Представям си -след като пишеш виши вместо висши. Сигурно си с килийно, ако знаеш какво е то.
  • 13 Бай

    16 3 Отговор
    Пълно безхаберие на точене на нашите пари!!!Това трябва да влиза в цената на Скъпото ни гориво и да няма винетки и данъци там където има платена зона за паркиране!!!Всичко друго е рекет и хранилка на едни тутманици!!!Караш повече плащаш повече !!!
  • 14 123

    12 2 Отговор
    Значи опит не се изисква, но разлика в заплата поради 'опит' има! Аз ли грешно чета, вие ли грешно го написахте, или те грешно са го дефинирали? Тъмница .....
  • 15 NikNay

    19 1 Отговор
    Вица на деня - финансов контрольор с 510 лева заплата. . . . После защо имало кражби и корупция !
  • 16 ЧОБАНИТЕ РАНЯТ АЙЛЯКЧИИ И ГОТОВАНЦИ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хаа":

    КЪТ ВАЗИ. КО ША ИДЕШ А??? ПАЛМОВО МАСЛО ДО ЖИВОТ ЛИ Ъ...???:!!!
  • 17 Пламен

    9 0 Отговор
    Да та таковам в скапаната, изхабена държава и нечуваното и управление! Докато журналята ни занимават с пребити военни и някакъв издирван национално, пуснат ВЕДНАГА под гаранция, тя далаверата върви...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Източване на нашите пари

    9 1 Отговор
    За какво освен за източване на държавни пари са тези назначения при положение, че хартиените винетки могат да се следят без проблем от многохилядните държавни органи като полиция, митници, дай и т.н.

    Коментиран от #26

  • 20 Васил

    11 0 Отговор
    Не са им стигнали парите на инспекторите да си купят висше образование. Нашите висшисти са миячите и чистачите на западна европа Ужким имаме толкова програмисти и се бият в гърдите колко били добри и колко са им високи заплатите а практика са кръгла нула
  • 21 gost

    13 0 Отговор
    Някой МОЖЕ ЛИ ДА СМЕТНЕ КОЛКО МИЛИОНА отиват за чиновници и кибици по пътищата , а не за ОБЕЗОПАСЯВАНЕ или СТРОИТЕЛСТВО на нови магистрали....
    ПО - Голяма Далавера не бяха правили от ТАТОВО време с паметника на БУЗЛУДЖА - ей стига сте точили парите на хората и пенсионерите.
  • 22 пенчо

    16 3 Отговор
    Още хрантутници и нещастници ... Всичко го плащаме ние.
    Отваряме работни места - плащаме излишни пари за тол, мол и тн.
    Евалата ГЕРБ - може още - народа ще трае още, все пак е траял на турците 500 години... Давайте ще ходим в магазина с по 1000лв да пазаруваме, вместо с 10-20. Големи нещастници и измекяри излезнахте - предатели!

    Коментиран от #38

  • 23 344

    11 2 Отговор
    Кой тъп журналист измисли това "тол полиция".
    Тези не са никаква полиция,няма и да бъдат.
    Не са служители на МВР, и съответно никой не им спира, освен ако с тях няма служители на МВР.
  • 24 виц

    12 0 Отговор
    Шефо на БГТОЛЛ: Пешо, иди в касата, че само ти не си си взел заплатата за месецо...
    Пешо: Брях, тука и заплата ли давате?!...
  • 25 ДКМС И КАППС НА БКП

    8 0 Отговор
    Да бяха правили ГИШЕТА в наалото на магистралите????????.
    ЗАЩО СИ УСЛОЖНЯВАМЕ ЖИВОТА СИ ???
    Аз просто питам УМНИЦИТЕ ?
    ПРОСТО И ЕЛЕМЕНТАРНО. УОТСЪН .
  • 26 КоБе

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Източване на нашите пари":

    Да, с една хартиена винетка карахме 3ма. М...а му!
  • 27 Киро

    7 0 Отговор
    Е няма оправия в тази скапана държава..!!!!!!!!!!!
    Кучетата си лаят керванът си върви!!!!
  • 28 фюрера

    1 1 Отговор
    смърт за вас фабрики за лаина
  • 29 ааааааааааа

    7 1 Отговор
    Тва са заплати преди данъци. Чисто ще вземат редовите по около 900. Не мисля,че е мечта тва, с 900 вече едвам се живее.Като се има на ум,че тва са едни неграмотни момчета,които мечтата им е да сдобият с МВР карта- всичко е нормално.
  • 30 СтарТИРаджия

    11 2 Отговор
    Вчера, три следобед. На изхода на Търново, посока Русе. Две катаджийски коли и две толаджийски. На отбивката буквално нямаше място за спиране! Двама катаджии бяха заели "заплашителна есесовска" поза и "контролираха" потока към Търново. На 10-ина метра зад тях беше формирано катаджийско-толаджийско сборище: 6 - 7 души "работеха" (дробеха мо'абет) с кръстосани пред гърдите ръце или в стойка "ф". Та за 1000 - 1200 лв. - толкова! Скапана държава, толерираща и рекламираща, само бюджетните професии. Това е нагло, безочливо и почти робовладелско: тези, които наистина работят и формират добавена стойност, а от там данъци и др. тежести - кучета ги яли!!! Докога ще търпим това гнусно (пост)комунистическо унижение?!
  • 31 муш въх уби мъ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "self servece terminal":

    Точно и на място казано.
  • 32 Баце

    7 1 Отговор
    Поредните търтей и гласоподаватели на ГРОБ. А сега ще споделя нещо, което аз видях с очите си:
    Онзи ден в петък с приятел пътувахме и спряхме на крайпътна бензиностанция със заведение да хапнем. На разширението след бензиностанцията бяха спрели 2 или 3 баничарки на тази служба имаше поне 8 човека с вид на хашлаци: пупести с наболи бради и недоспали си с жилетки Toll въртяха се и пушеха, по едно време всички в купом дойдоха съблякоха жилетките седнаха да си пушат и да пият кафе коли и поръчаха, а там си е цена. Още тогава заподозрях, че са добре платени, щото това се случва в град където заплатите са около 600-700 лева РАБОТА. А тия се возят и контролират е много са маймуните на клона, ама така е като ни води Баш Шебек.
  • 33 Пак Баце

    7 1 Отговор
    Ми то с толкова "администрация" и с такива заплати остава ли нещо от замисъла на винетката т.е. за поддръжка и нова пътна инфраструктура ???
  • 34 Разхищение

    5 1 Отговор
    Нямаше ли, да е много по-евтино да се ползват стационарни камери на вход/изход-ите на градовете?!? Инвестицията за подходящи камери(да не кажа, че могат да се ползват преброителните с подходящ софтуер) и съпътстващата ги софтуерна система, едва ли ще надхвърлят заплатите на всички новоназначени за 2/3 месеца. Да не говорим, че и оборудваните "тол автомобили" никак не са евтини. Вместо еднократна инвестиция, ще е ежемесечна! Дали не е поредната схема за източване на народни пари???!!!???
  • 35 сори майна

    5 1 Отговор
    Интересно 112 мисля бяха колите , 6-700 човека на заплата, то, като ги сметнем..това са десетки милиони.. колко мислят, че ще вземат повече от до сега.. ?!? За електронните винетки пък какви са още разходите.. знам ли, да не излезе работата дето казват старите хора- гявол на магаре..;)
  • 36 332дед

    5 0 Отговор
    Имам две коли, малолитражка и по горен клас, и сега трябва да купувам и на двете винетки.. ма аз няма как да ги карам и дете едновременно.. има ли логика.. би трябвало да може да се вписват повече коли на една винетка..или поне две!
  • 37 Талисман

    4 0 Отговор
    Вместо да съкращаваме администрация и чиновници-лапачи те ги увеличават.Това са заплати,осигуровки ,които ние трябва да плащаме
  • 38 Бай Тош

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "пенчо":

    А,защо гласува за тях.сега гледай и си яж сополите
  • 39 Минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Да и пари за пътища няма да има къв е смисал от тия винетки да минат по къщите да им дадем колкото искат и да преключи догодина пак е това го няма никъде
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове