Анекс освободил от някои ангажименти фирмата за тол системата

Публикувана: 13 Януари, 2019 14:25
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4344

Със сключване на допълнително споразумение от края на септември миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" е променила няколко от клаузите по договора за разработване на системата за електронната винетка и тол системата.

Чрез анекса част от първоначално предвидените дейности отпадат напълно, а други са частично изменени. Удължени са и някои от сроковете на изпълнение на поръчката. Малко преди неуредиците и недосмислиците по работата на електронната система в началото на 2019 г., които доведоха до оставката на председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" - Светослав Глосов - самият той подписва допълнителното споразумение към сключения на 16.01.18 г. договор с австрийския консорциум "Капш трафик солюшънс".

Анексът предвижда промяна на 20 от договорените дейности. Такава, например, е отпадане задължението на фирмата изпълнител да преоборудва 125 съществуващи портални рамки за контрол, разположени в населени места. Причината е, че е "невъзможно да се налагат тол такси на градски пътища", като това е изменение е описано в изготвен проект на Директива 2008/96/ЕО.

Допустимо е само общините да събират такива вземания, но не и на пътни участъци, които са част от националната или европейска пътна мрежа, се казва в документа. Остава загадка фактът, че би следвало Агенция "Пътна инфраструктура" да е наясно с това изискване още във времето, преди сключване на договора, а и въпросното изменение на Директивата все още е в проект.

В тази връзка, "Капитал" информира, че според техен източник, участвал в подготовката на заданието, дейността по преоборудване на рамките се състои реално в подмяната им. А цялата техника се маха и се сменя с нова. Единственото, което остава, е металната рамка, чиято стойност е в рамките на 2 000 лева-3 000 лева.

Общият брой рамки, които е трябвало да бъдат преоборудвани, е 320. И след сключване на допълнителното споразумение техният брой е бил намален до 200. По информация на "Капитал", тази промяна е довела до икономия за над 10 000 000 лева за фирмата изпълнител. По време на изпълнение на договора е констатирано, че е налице необходимост от промяна на решението за крайпътна инфраструктура, водещо до подобряване точността на съществуващата система за преброяване на трафика.

Това налага доставка на допълнителни видеокамери. Основен мотив за това изменение е, че след сключване на договора са установени промени в експлоатационното състояние на вече изграденото видеонаблюдение.

"Това прави невъзможно изпълнението на договора при договорените условия, тъй като деградирането на чувствителността и намаляването на разпознаваемостта на регистрирани превозни средства прави невъзможно ползването им за целите на договора", се упоменава в анекса. Тук възниква въпросът защо тази проверка на съществуващите видеокамери не е извършена, преди януари месец, когато е сключен договорът с "Капш трафик солюшънс".

Друга дейност, която чрез споразумението отпада, като задължение на изпълнителя, е изграждане на оптични връзки до ГКПП. Мотив е писмо, постъпило в Агенция "Пътна инфраструктура" от Държавна агенция "Електронно управление", в което се казва, че такава мрежа вече съществува на посочените места. Според документа, тя ще бъде достатъчна за ефективния контрол на пътните превозни средства, от страна на Агенция "Митници".

Питането, което възниква в случая, е дали обикновената и изградена преди години мрежа е по-добра от оптичните кабели. В тази връзка и със същия мотив, че Агенция "Митници" ще се справи с контрола на преминаващите автомобили, чрез допълнителното споразумение се намалява и броят на мобилните глобяващи офиси на ГКПП. Така, от ангажимент по монтиране на 30 контейнери фирмата изпълнител ще достави едва седем такива.

Прочети повече В първоначално сключения договор не са били предвидени терминали за плащане с карти в пунктове за продажба, като не са посочени и специфични изисквания, на които трябва да отговарят тези пунктове. Въпросът, който стои в този случай, е нямало ли е някого, който да подскаже на изготвящия договора, че след като става въпрос за електронно пазаруване е логично да съществува необходимост от плащане с карта.

Предвижда се промяна и в сроковете за изпълнение на няколко дейности по договора. Така, например първите 100 стационарни контролни точки (от общо 195) трябва да бъдат оборудвани до 09.08.19 г. Останалите 95 от тях следва да бъдат изградени до 09.02.19 г. Тогава не става ясно дали експлоатацията на тол-системата ще успее да стартира навреме.

Въпреки множеството промени и няколкото отпаднали ангажимента на "Капш трафик солюшънс", цената за изпълнение на договора остава непроменена. Чрез анекса остава невъзможността и за смяна на изпълнителя, поради "технически причини". "Изборът на нов изпълнител би довел до до значителни затруднения за възложителя, във връзка с експлоатацията и поддържането на системата", се пояснява в документа. Подкрепа за сключване на допълнителното споразумение Агенция "Пътна инфраструктура" е получила писмено и от Агенцията по обществени поръчки, в което последната се мотивира, че сключването на анекса е обосновано. Така, на практика с влизането в сила на допълнителното споразумение, договорът за 150 000 000 лева за изграждане на тол система и въвеждане на електронна винетка у нас, е почти изцяло пренаписан.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Жозе Мануел Барозу
Така, видимо развълнуваният бивш президент на Европейската комисия, защити правото си да работи в американската банка Голдман Сакс, след като етичната комисия започна разследване срещу него.
Защо да нямам право да работя, където аз избера, особено ако става дума за законна структура, която очевидно не е наркокартел?"

Още бисери