Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 16:38 2 838 29

Марешки поиска прекратяване на процедурата за Ф-16

  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребител-
  • веселин марешки-
  • марешки

Лидерът на ВОЛЯ иска с Франция и Германия да правим нов изтребител

Марешки поиска прекратяване на процедурата за Ф-16 - 1

Председателят на парламентарната група на "Воля" Веселин Марешки поиска прекратяване на процедурата по купуване на изтребителите Ф-16 и даване на мандат на българското правителство да проучи обстоятелствата по включване на България към френско-германския проект за създаване на бойни самолети.

"Целта, която декларираха създателите на този договор, е членки на Европейския съюз да не са зависими от американската военна техника. Ранното включване с конкретни ангажименти ще ни позволи да преговаряме за цената от съвсем друга позиция", заяви пред БНР лидерът на ВОЛЯ.

Марешки предложи България да се включи в производството на бъдещите самолети и дронове.

Франция и Германия обявиха миналата седмица договор за създаване на нов изтребител на стойност 65 млн. евро. Испания обяви вчера, че ще се присъедини към проекта. Идеята е бъдещият самолет да замени през 2040 година използваните сега бойни машини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледай си фалшивия бензин

    25 25 Отговор
    Тая мутра още ли е на свобода? Какво стана с делото за побоой и изнудване?
  • 2 арджентата

    40 17 Отговор
    Еее, най-после нещо РАЗУМНО!

    Коментиран от #8

  • 3 стиснат

    40 8 Отговор
    На България, на този етап, самолети не й трябват. На първо време й трябват читави политици, които не съдействат за хибридния геноцид на българите в България. Пък после вече, едно по едно, сигурност, помощи за младите БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА, работни места... та чак
  • 4 Alpha_Lone_Wolf

    7 10 Отговор
    Само Яне Янев ще те оправи теб, както го е правел вече...😘
  • 5 Съгласен съм........Но

    20 3 Отговор
    До 2040г.нашите пилоти на какво ще летят??????

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Бай ПЕШО

    15 11 Отговор
    ОТ КАК СТАНА ДЕПУТАТИН И ОТ САМОЛЕТИ ЛИ ВЕЧЕ РАЗБИРАШ...СРАМ...СРАМ...СРАМ.......
  • 7 пипи дългото чорапче

    21 10 Отговор
    Наистина разумно.Да на европейски самолет
  • 8 асът на асовете

    30 11 Отговор

    До коментар #2 от "арджентата":

    Идеята не е лоша, макар че реално е много далеч във времето и по този начин в близките 10 години няма да имаме нов изтребител! По-важното е да се откажем навреме от тая велика простотия с краварските супербракми дето ни ги предлагат на двойна цена и със срок за изпълнение на поръчката най-малко 7-8 години........Мисля че офертата за Грипен беше съвсем прилична и може да получим самолети след година и нещо от подписването на договора! А много добър е и варианта с ремонт и модернизация на наличните МИГ29, който е един много добър самолет, напълно отговарящ на нашите нужди. Само че ще стане трудно, физкултурника и тиквун са яко надупени към краварника и са обещали да им ги подарим тия 2 милиарда ей така!

    Коментиран от #11

  • 9 Рашка с прашка

    10 17 Отговор

    До коментар #5 от "Съгласен съм........Но":

    На playstation. Това искат руснаците. Но няма да стане на тяхната.
  • 10 Дедо

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Съгласен съм........Но":

    С гражданска авиация,ако имат пари за билети!
  • 11 арджентата

    16 11 Отговор

    До коментар #8 от "асът на асовете":

    Абсолютно съм съгласна с Вас! Безумие е да се поробва българският народ със сделката за Ф-16. За Реалното икономическо състояние на България, хиляда пъти по-разумно е обновяването и модернизацията на наличната техника...

    Коментиран от #14

  • 12 M. A. G. A.

    5 12 Отговор
    Как е възможно толкова прост човек да е толкова богат? Първо Франция и Германия се споразумяха да започнат работа по проект за нов изстребител, който трябва да е готов до 2040г. Проекта да е готов, не изстребителя. Никой не знае как ще изглежда дори, а нашият човек иска да заявим от сега че ще го купиме! Германия в момента провежда конкурс за подмяна на старите Торнадо, отказа се официално от Ф-35 и за фаворит се сочи Ф-18. До срока за завършване на проекта остават 21 години, нека да го направят, пък тогава ще го мислим.
  • 13 Българин

    9 20 Отговор
    Руската измет няма да престане с опитите да саботира въоръжаването на авиацията с F-16.
  • 14 Рашка с чашка

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "арджентата":

    Какво заробване са 2-3 милиарда, само за циганите се дават по един милиард годишно, всяка година! Поддръжката на МИГ няма да излезе много по - евтино през годините, но те вече за нищо не стават, освен за парада. А що се отнася за Грипен С който ни предлагат, нашите ще са последните, от тук нататък ще се произвежда само Грипен Е. И няма как Грипен С да се доразвива до Грипен Е защото всичко им е различно, и размери, и двигател на Бойнг който не може да бъде монтиран на Грипен С, и крилата на Бойнг които са различни.

    Коментиран от #15

  • 15 нормален

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рашка с чашка":

    Какъв ЕДИН милиард бе. Един милиард е само за "интеграция". Милиард и нещо са "инвалидните", които са 90% цигански. "Майчински", "самотна майка", "първи учебен ден", "дърва за социално слаби"... "Безплатен" ток, "безплатна вода", "безплатно" училище, "безплатно" образование, домове за деца "без родителски грижи"... Отделно разходи по полиция, съд, прокуратура, затвори... да се разправят с изродиите им. Отделно дето унищожиха дребното селско стопанство. МИНИМУМ ПЕТ МИЛИАРДА НА ГОДИНА НИ ИЗЛИЗАТ орките.
  • 16 гост

    12 9 Отговор
    Екстра - поне сега и децата в детската градина разбраха че и Марешки е на руска купанка … Това му беше първия и последен мандат !

    Коментиран от #20

  • 17 боцмана

    8 3 Отговор
    Господа депутати , идват избори нищо няма да струва ако се направи и един паралелен референдум по този въпрос. Да се попита народа трябват ли ни изобщо някакви самолети и друго въоръжение. Приели са ни в НАТО с такова въоръжение каквото сме имали. И сега на гол и гладен корем 8 – Ф-16. Ако от алианса много искат да сме добре въоръжени , да ни подарярт оръжие а не да си го купуваме. Могат да гледат как живеят във Венецуела , а как вегитираме ние българите никой не го е еня.

    Коментиран от #21

  • 18 гост

    6 4 Отговор
    Ми то хубаво ама ако направим така кой ще ближе дупетата на господарите зад океана? Все пак ние сме слуги и дупеплизачи.

    Коментиран от #29

  • 19 СССР Барета (красная шапачка)

    3 0 Отговор
    Кой ти влияе на тебе бе гнуснофил грозен?
  • 20 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не го знам Магарешки на коя купанка е но едно е сигурно. В момента трескаво търси с кого „да се събере” щото ще му е последния парламент който ще види. И като него са и другите ненормалници, Бялата глава,кума му, и дебелия македонец. Жалкото е само това че не се намериха достойни хора които да изхвърлят ДПС,от парламента като партия.А на гърба на Русия,трупат точки сочейки я като виновник,или като съюзник според това какъв електорат искат да излъжат за да гласуват пак за тях. Европейски изтребител... 6-то поколение ли..? Хубава но много далечна работа. 65 мил.е само първия етап от проекта,началния...до 2040г,я камилата я камиларя както се казваше в една поговорка.Хубавото на проекта че базата ще е върху френския „Рафъл” но ще се търсят вече други качества като за самолет 6 поколение.
  • 21 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "боцмана":

    Какъв референдум бе боцмане...? В България референдумите не знаеш ли че не виреят. Нали помниш какво се случи с референдума на „Слави”..? Почти 2,6мил.българи гласуваха да се въведе електронно гласуване,да се намалят депутатите от 240 на 120, субсидийте им да са 1лв.на глас а не 12лв.както е сега....и какво стана..? Процедурни хватки бате...смачкаха го и го хвърлиха в кошчето. А ние се заблуждаваме че нещо ще променим с гласуване. Айде моля ти се. .! Всички са овързани като свински черва в тоя парламент. Ти референдум предлагаш..? Не референдум,голяма лопата трябва да изринем всички лай.а от там...!
  • 22 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    умен мъж е Марешки евала
  • 23 КАРО

    1 1 Отговор
    ЩОМ И ТОЯ ? ВЗЕ ДА ДЯВА АКЪЛ НЕЩАТА НЕ СА ДОБРЕ ?
  • 24 АСАН

    2 1 Отговор
    ТОЯ ОПРАВИ ЛЕКАРСТВАТА, ГОРИВАТА А СЕГА И ИСТРЕБИТЕЛИТЕ.ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТАКИВА СЕЛСКИ РАЗБИРАЧИ.
  • 25 Без аналог!!!

    2 0 Отговор
    Лошо няма , само че 2040-та е много оптимистичен срок , предвид историята на Тайфун . Общо взето пак трябва да закупим изтребител сега и към края на живота му ще получим новият европейски . Това без да коментираме финансовата страна на въпроса, която определено не може да си позволим
  • 26 Може с малко пари от нас и повече от ЕС

    2 1 Отговор
    Няколко C 400 по билото на стара планина решават нашата сигурност,а може допълнително и няколко други ракетни системи в по граничните райони.Простичко,не много скъпо и пази освен от самолети и от други мераци и мераклии.Без военни бази на чужди държави,неутралитет на държавата и приятелство с комшиите.Може малко парашутни и танкови войски за всеки случай и всичко друго запас за случай на война.Въздушните граници може да ги пази ЕС като си назначи наши пилоти за тая работа и осигури самолети.
  • 27 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Твоят коментар да го сложат като девиз на НС, пак няма да има ефект. Просто Тиквата и Рапона не желаят друг /освен тях/ да бърка в кацата с меда. След като циганите са вътрешния враг, парите трябва да се дават за високо технологична Национална гвардия на наборен принцип. Външният евентуален противник/Турция/ спокойно може да се респектира с хиперскоростни ракети СОД китайско производство. ЦЕЛИЯТ НОМЕР СЕ СЪСТ0И В ТОВА ДА СЕ УСКОРИ ПОЛИТИЧЕСКИ СЪЗДАВАНЕТО НА ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ НА ЕС. ТОГАВА САМИЯТ ВОЕННО-ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС НА ЕС ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА НАШЕТО ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ.
  • 28 Спас+

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера що за военни стратези имаме, след като пред очите ни се променя концепцията за военновъздушните сили. Миниатюрни размери на носещия апарат+огромна разрушителна мощ+хипер скорост обесмислят скъпите покупки. Все едно Боко с тояга да се изправи пред някакъв очилатко с автомат. Наистина трябва да се опрем на ЧИТАВИ СПЕЦИАЛИСТИ НЕ САМО В МС, НО И В ПАРЛАМЕНТА/МАЖОРИТАРЕН ВОТ/.
  • 29 Томов

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Марешки е руска подлога
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове