Last news in Fakti

11 Март, 2019 07:29 5 530 56

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин

  • одрин-
  • обсада-
  • балканска война

Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин - 1

На 11 март 1913 г. започва Одринската операция на Втора българска армия. Атаката е съсредоточена в източния сектор. Тя довежда до падането на Одринската крепост.

Известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, тя била защитавана от гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, мечтата на българите е да присъединят към родината останалите в пределите на Турция наши територии, отнети ни с неблагочестивите решения на Берлинския конгрес през 1878 г. Използвайки като повод нарушаването на човешките права на нашите сънародници в Турция и зверското потушаване на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., България сключва съюз с християнските балкански държави, подкрепен от руския император, и започва своята поредна освободителна битка, останала известна в историографията като Балканската война.

Началото й е поставено през есента на 1912 г., като още първите сражения завършват с успех на християнските сили над турците. На 29 октомври с. г. поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършат разузнавателен полет със самолет „Албатрос Ф-3” и пускат две бомби – т. нар. „одринки” над гара Караагач, а на 19 ноември италианският авиатор Джовани Сабели и майор Васил Златаров със самолет "Блерио ХІ" извършват първата в историята въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин. Една седмица преди това – на 12 ноември, Райна Касабова става първата жена в света, извършила полет във военни условия.

Така постепенно се стига до победоносната Одринска епопея. В нея съюзните войски са предвождани от ген. Никола Иванов, а командир на българските сили на източния сектор е ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. На 12 и 13 март 1913 г. българите, обхванати от невероятен боен дух, без страх от вражеския обстрел, нападат телените мрежи на двата големи форта Айджиолу и Айвазбаба.

Убедени в правотата на своята кауза, нашите войници буквално помитат противника. В спомените си от тези дни, писани непосредствено след разразилите си събития, ген. Георги Вазов отбелязва:

„На 12-и март 1913 г. утринното пролетно слънце отдавна грееше на небосклона. Леката мъгла, която покриваше рано сутринта хълмистото пространство около Одрин, към 8 часа сутринта се беше вече изгубила и само пара бликаше тук-там из още влажните гърди на земята. Към това време всичките предни неприятелски позиции в Източния сектор бяха в наши ръце. Маслак, Сапунджилар, Ески Кумлук, Пачаджилар, Мезартепе и Демиркапу – една отбранителна линия от 12 километра – падна в един час под напора на 55 дружини, които ги атакуваха в нощната тишина, преминаха почти едновременно [река] Кумдере и се хвърлиха без изстрел в неприятелските окопи, като разхвърлюваха или прегазваха слабите телени мрежи. Част от неприятелската войска бе избита, около 1000 души и 20 оръдия бидоха пленени, а живите в най-голям безпорядък избягаха зад фортовия пояс. Нашите войски, които нямаха повече от 400 убити и ранени, напредваха неудържимо по петите на противника”.

След превземането на Аджийолу и Айвазбаба започва истинският пробив на Главния укрепен пояс на Одринската крепост. Под ударите на 54-ти полк пада Таштабия. В устремна атака 32-ри Загорски полк овладява Куручешме и се озовава във фланг и тил на Илдъз, срещу когото упорито се сражава 29-ти Ямболски полк. Поделения от двата полка продължават съвместно атаката срещу фортовете Кавказ и Каик. Скоро се предава и форт Топйолу, а 43-ти пехотен полк и части от 10-ти Родопски полк успяват да овладеят Кестенлик. След близо 8-часов щурм всички укрепления в Източния сектор са овладени.

Турците са принудени да развеят бяло знаме и да сложат оръжия. Комендантът на крепостта Шукри паша е пленен и предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”. В това време кандидат подофицерът Михо Георгиев от с. Добрич, Елховско, издига българския трибагреник върху джамията „Султан Селим”.

И отново ще се върнем към „горещите” спомени на ген. Вазов за този миг:

„Отвъд северния мост на Тунджа, пред временното комендантство пропусках войските и ги благодарих. В една от стаите бяха събрани пленените турски генерали и щабофицери и гледаха на нашите окъсани, но пълни с военна гордост и мъжество войски. В същото време други войски, обезоръжени и нещастни, вървяха на гъсти тълпи към о-ва Сарай... Скоро доведоха и Шукри паша. Поздравихме се. Предложих му да ме последва в автомобила, за да отидем на Каика, гдето го причакваше с щаба си командующият 2-ра армия ген. Иванов. Това е вече сън. Сън чудесен. Сън наяве! Подобни сънища се повтарят след столетия”.

Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Битката при Черномен

    7 34 Отговор
    След 4 месеца ще четем как са избягали без да стрелнат патрон.хихихихих
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антрашпиц

    34 4 Отговор
    Тогава е имало истиски български лъвове,а сега,има едни маукащи котенца..

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХАСАН

    3 46 Отговор
    Без обявяване на война и най коварно е била нападната Одринската крепост..по това време Империята е била нападната от Англия,Италия,Франция и в Кавказ от Русия ...целта на балканското нападение е било само да се отвори западен фронт с цел великите сили да-имат успех в Близкия изток и Кавказ..след 1878 българите винаги са били използвани от Русия и Европа срещу мирните турци

    Коментиран от #8, #12, #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Преброяване на бесните язовци

    42 1 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    "Мирните" турци избиха 1 млн арменци. Представям си ако бяха войнстващи какво щеше да е...
  • 9 Хитър Петър

    20 0 Отговор
    Колко рано са станали ромеите и са започнали да плюят родината си! Хайде изнасяйте се и вие при братовчедите си в Германия, да не ви се наложи да разберете котки ли сме, или лъвове!
  • 10 Гост

    34 0 Отговор
    Поклон пред паметта на загиналите за България! За жалост, малко по-късно, ОТНОВО политиците се провалят и съсипват всичко, което българският войн е извоювал с толкова кръв! Политик ли е - с камъни да го пребиваш!
  • 11 ХАСАН

    1 27 Отговор
    Има разлика между депортация и геноцид..Депортация е преместване на населението от източния край на империята в южните вилаети ...целта е да няма арменски четници в тила на Кавказкия фронт...руснаците винаги използват тая тактика ..нападат но едновременно въоръжават четници или партизани в тила на врага..те правят диверсии,насилии,хаос и помагат на настъплението

    Коментиран от #25

  • 12 Гост

    35 2 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Добре е да се образоваш, преди да пишеш глупости!
    "На 30 септември България изпраща нота от името на балканските съюзници, в която приканва османското правителство да предостави в срок от шест месеца автономия на етническите малцинства в империята. В отговор Цариград обявява война на съюзниците на 4 октомври.[1][20] България и Гърция обявяват на свой ред война на османците на 5 октомври, а Сърбия се включва два дни по-късно.[21]"
    Да оставим настрана факта, че османците нямат място на запад от Босфора!

    Коментиран от #16, #21, #23

  • 13 фесове във фекалии

    16 2 Отговор
    Интересна е асене ,защо имаш само минуси, явно останалите търтеи помакоцигани още спят, но ти имаш работно време трябва да го спазваш.

    Коментиран от #18

  • 14 Фатих Мехмед

    7 9 Отговор
    И за кво се трепахте абдалите😂😂😂😂сега олигарсите да са по богати
  • 15 Булгар

    5 9 Отговор
    А сега неможем да произвеждаме домати и ги внасяме от Турция ха ха ха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шопски отряд

    14 0 Отговор
    Армия сме имали тогава, а не карикатура.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Един

    13 1 Отговор
    Лошото е,че всичко което сме извоювали политиците го опропастяват!!!
  • 21 ХАСАН

    0 18 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Това е войната между Изтока и Запада..гръцките държави Ал.Македонски,Римската-империя,кръстоносците,Наполеон,Анлийската империя ,Хитлео Сащ са западни сили които,нападнали ,избили и-разграбили Изтока..от своя страна хуните ,арабите,персите ,турците,ру!наците са нападали Запада ...единствено турците са се успели да се задържат...разбили са запални държави и империи,наложили са своята култура ...и за това е тая вековна злоба в европееца към турчина..

    Коментиран от #36

  • 22 Пишете за да имате

    2 0 Отговор
    Рейтингъъъ
  • 23 ХАСАН

    0 19 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Комплексите на "малките народи "...Велика България,Велика Сърбия,Велика Македония ,Велика Гърция,Велика Армения ..т.н

    Коментиран от #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    Има разлика в броя на тръгващите и пристигащите арменци! И тея е един милион и двеста хиляди! Не се подари на жертва, за да не станеш наистина такава! Най ме е яд като ме лъжат в очите!

    Коментиран от #26

  • 26 ХАСАН

    0 11 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Не си прав ...няма такава разлика ..разбира се че има умрели по-пътя ,нападнати от чети ,изнасилени и убити ..но говорим за време-на война ..гражданска ..беззаконие ..но защо никой не споменава за опожарения град Ван от арменските чети,за опожарените мюсюомански села,убити и изнасилени ...злобата и нееавистта на арменскитте управници може ясно да види в Ходжалъ в Нагорни Карабах само преди 25 г
  • 27 ИСТИНАТА

    10 6 Отговор
    През 1913 г. Русия грубо и безцеремонно нарушава

    и не изпълнява подписаната

    от нея военна конвенция с България от 1902 г.

    за защита срещу Австро-Унгария и Румъния,

    подтиква и подпомага Румъния да удари в гръб България,

    протака провеждането на арбитража,

    заложен в сръбско-българския съюзен договор от 1912 г,

    подпомага с разузнавателни действия сръбско-гръцкия съюз,

    дезорганизира действията на българското правителство

    и българската армия

    чрез своя посланик в София Неклюдов и руските подлоги –

    цар Фердинанд, Иван Гешов,

    Стоян Данев и генерал Радко Димитриев (Наполеончето).

    Освен това чрез извънредния си

    и пълномощен посланик в Цариград

    Михаил Гирс подтиква Турция да се намеси

    в Междусъюзническата война.

    Посланик Гирс уверява турските държавници,

    че турската армия може да навлезе до Марица!

    В резултат на всичко това от българското землище

    са заграбени както следва:
    1. От Сърбия- цялата Вардарска Македония в размер на 27 500 км2.
    2. От Гърция- цялата Егейска Македония в размер на 21 300 км2.
    3. От Турция – цялата Източна Тракия в размер на 14 500 км2.
    4. От Румъния – Южна Добруджа в размер на 8000 км2.,

    която по-късно през 1940 г. съгласно Крайовската спогодба,

    е върната на България.
  • 28 ИСТИНАТА

    14 5 Отговор
    Тук непременно следва

    да се знае жестокият факт,

    че по време на Междусъюзническата война, турци, гърци, сърби и румънци провеждат безмилостно варварско етническо прочистване на завладените територии, което прочистване е най-жестоко и повсеместно в Източна Тракия, Вардарска и Егейска Македония!

    Изобщо Междусъюзническата война , проведена под егидата на Русия, е най-голямата катастрофа за българския народ в цялата му история!

    България загубва 94 300 км2 територии, населени с над три милиона българи, почти равни на днешна България, а българското землище е фатално и безвъзвратно разпокъсано!

    С решаващата роля на Русия!

    За да бъдем напълно точни, следва да отбележим и факта, че без пряко руско участие са ни взети в Ньой Западните покрайнини и Струмишко, в размер на 2430 км2 и Западна Тракия в размер на 8200 км2!

    Горните факти до сега са премълчавани, за да не се засегне „братската, славянска, православна Русия”!

    Но истината вече следва да се знае: Благодарение на Русия и с активно нейно участие, българското землище е окастрено с 93 400 км2 наши земи, населени с над три милиона българи.

    Но и това жестоко разорение явно не е достатъчно за отявлените българомразци – руските управници!

    Коментиран от #29, #50

  • 29 История

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТИНАТА":

    Преписал си цялата книга .Заслужаваш медал от бакър.

    Коментиран от #30

  • 30 ИСТИНАТА

    8 6 Отговор

    До коментар #29 от "История":

    Истината винаги е била проблем за руската измет. Теб какво по-точно те притеснява?

    Коментиран от #31

  • 31 Преброяване на бесните язовци

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНАТА":

    Притеснява го, че рушките му гос'удари ще му удържат от и без това мизерната заплатка, ако не успее да опровергае историческите факти. Историята никога не е била силната страна на рушия и робите ѝ.
  • 32 фесове във фекалии

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ууууу":

    ПХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 33 фесове във фекалии

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "ууууу":

    А ето че един от търтеите помакоцигани се излюпи, или сади тютюна.
  • 34 Кеф

    11 0 Отговор
    Две балкански и две световни, от които само първата балканска беше победоносна, но така като гледам съседите, все едно нищо не са спечелили, oсобено турците и сърбите :D
    На гърците да им е кеф за БЮРМ, дето им откраднаха историята :D Това е карма, за дето не ни я дадоха през 1913 :)
    Вечна памет и слава на героите.

    Коментиран от #35

  • 35 ХАСАН

    0 8 Отговор

    До коментар #34 от "Кеф":

    Кой спечелил е относително понятие...кой колко е свободен и независим пак е същото..но турците благодарение-на Ататюрк от една затъваща,разпокъсана ,разпадаща се на коллонии империя създадоха република
  • 36 Анонимен

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "ХАСАН":

    Асанчо, извади хуните от списъка, много ви се ще да имате нещо общо с тях,ама нямате.И спрете да си кръщавате децата Атила-смешно и жалко е.
  • 37 Още има, това не е всичко ?

    3 0 Отговор
    Освободихме, Люлебургас, Од.ин, до юЧаталджа И НЕЩО СТРАШНО ПАК СТАНА . Що е то ? Запада и Дойчо Фирдинанд ни СПРЯХА НА ЧАТАЛДЖА ! И 1914 във Виена и Лондон Дойчо Фердинанд ВРЪЩА ВСИЧКО ОСВОБОДЕНО ОТНОВО НА ПРОТИВНИКА ! Данке на Сак Кобу.гота ! Венец от тръни и к.ъв заслужава а внука му Симеон да не стъпва тук.
  • 38 ЗАПАДА НИ отряза главата през кръста

    4 2 Отговор
    НО Иво Минджев, пропусна да го спомене, защото е предателска МЕКЕРЕ. Иво , мама ти дева ! Защо си се родил, червей блатски.
  • 39 Велик е нашият войник, но К/рви ни

    2 0 Отговор
    Управляват ! За що мряха нашите войници, за да ни Окастрени територията във Виена, Лондон и Париж както лозе на ТРИФОН ЗАРЕЗАН ! И Дойчето Кобурготски ни заби ножа в гърба а после отправи в ПЪРВАТА СВЕТОВНА война ! ЗАПАДА ВИНАГИ Е ВОЙНА, СМЪРТ, РАЗОРЕНИЯ, ЗАГУБИ НА ТЕРИТОРИЯ ! Колко е прекрасно че днес сме със ЗАПАДА и НАТО И се готвим за мирни щастливи времена. Таман да е вярно. ЗАПАДА МИРИШЕ пак на БАРУТ ! Данке Дойче !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1919 след Първата Световна

    1 0 Отговор
    Нашият Любим Монарх Фердинанд посрещна тържествено новината за загубата плюс 100,000 убити, 100,000 пленени и три пъти повече осакатени, болни и ранени и им устрои Огнена, кървава Баня на АДАЯ ! Данке Дойче , херццлих данке Сакс Кобургота. Сямо наж в гърба от дойчето а Македония от 1878 въобще не ни я предават обратно.Добре че сме в ЕС и НАТО, нали ! Пак ще ядеме големият ПРАЗ !

    Коментиран от #43

  • 42 ХАСАН

    2 4 Отговор
    Беше едно безмислено нападение,безмислени жертви и в момент който турците не очакваха и-имаше пакт за ненападение..както Хитлер напална СССР
  • 43 1919 след Първата Световна

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "1919 след Първата Световна":

    Фердинанд устрой кървава Баня за завръщащите се от фронта . разярени войници при Кюстендил и ВЛАДАЯ ! Колко мило, как прекрасно е да те КЛАТИ ДОЙЧО у дома и на земята ти родна и поле прекрасно ! Що мъже на смърт отправи, що територии хариза, що мъка и мизерия донесе ! Един ГоспоБог помни ! Четем А. Ка.алийчев, Елин Пелин, Константинов, Вапцаров, Сми.ненски, П. Вежинов, Гео Милев ех, защо сменят учебниците ни по история ли питате ? ХЮМНЕТА СА ВЪВ ВЛАСТТА ! ЗАТОВА !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Никой не го е еня как гине НАШИЯТ ВОЙНИК

    1 0 Отговор
    Войникът не е човек, както и днес народа не са хора !
  • 46 А сина на Фердинанд - Борката бе още по

    0 1 Отговор
    Доброжелателен, палеше къщи, разстрелнаше, глави на колове разнасяше. НАРОДА ХВАНА ГОРАТА ог хубав живот ! Венец от тръни и кръв заслужават Сакс Кобурготите.
  • 47 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАСАН":

    Значи да четеш историята през пръсти ти е много изгодно. Когато казваш империя ,може би имаш предвид Османската империя която се разпада. В Европа я наричат болния човек,чакат я да умре всеки момент ,което се случва. Та,Османската империя не е турска . Хората живеещи в пределите на империята се наричат османлии,а не турци. Турците са едно от племената които нахлуват в Европа през Балканския полуостров.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ХАСАН

    0 3 Отговор

    До коментар #48 от "русоеб":

    Дано да гори в ада за коварното нападение-над мирното население

    Коментиран от #54

  • 50 Руснаците са безсилни срещу човешкаглупо

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТИНАТА":

    Истината е една . България напада първа доскорошните си съюзници. Защото иска да вземе и цяла Македония, с където напада гърците. Съюзническите държави , и без това следят с ужас станалата огромна по размери българска държава , но нищо не могат да кажат, защото това е територия завоювана от българският войник , пряко срещу Турция , А Гърция и Сърбия воюват на леките фронтове в Македония , и я смятат за своя придобивка , след като Българите смятат за своя тази с българската армия в нея. Естествено българите държат огромното , и най - добро парче територия. С нападението на Фердинанд в Македония , Мира и баланса в отношенията се изпарява , и води до коалиция от сили - всички срещу България . Пропускаме най- големият си шанс в новата си българска история да сме голяма мощна , независима , неколониална държава - огромна като площ и население.

    Коментиран от #51

  • 51 Бъркаш моето момче - Ние не пропускаме

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Руснаците са безсилни срещу човешкаглупо":

    НАС не ни пропускат в Берлин 1878, във Виена 1914 и Париж 1919та. Там нам примката ни се затяга. македония и Тогаз бе извън нашите граници ! А и днес ! Кой я приюти - Сталин я приюти към Сърбия иначе щяха да говорят ЕЛИНИКО , както в Беломорска Тракия ! Защо не я даде Сталин на нас ли питате ! Защото ИЗГОНИХМЕ Княз Батенберг който осъществи СЪЕДИНЕНИЕТО, предадохме славянска България на Сакс Кобурготите, които са ни душили, рязали земите а ние воюваме срещу РУСИЯ в ПЪРВАТА СВЕТОВНА с ЗАЙЧЕТО Фердинанд. И искаме от актуален почит ? К/врата получава само презрение ! Както и днес ние пак сме като жена с аморална поведение ! За пари ! Без свян !
  • 52 Кога България ще има чиста съвест ?

    0 0 Отговор
    С коя партия ? У нас няма народна партия ! Всичките са килипирджийски !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А Султана НИМА витамини

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ХАСАН":

    ПЕТ века нам раздава ? И което е ваше , да си е ваше а което НАШЕ , да си е наше ! Ръйш ли м.йна ! Там църкви няма и Иван, Драган и Петкан също няма а тук Ахмед има и джамия има равни пред аршина. Тъй че - Умната. А за Възродителният - пощръкляхте за няма нищо а после чудо видахте. От какъв зор от вън руснаха чухата та ни запали чергите в страната ?
  • 55 На човек с малко акъл

    0 0 Отговор
    Само му кажи и ще влезе гол в банята с ръце в джобовете !
  • 56 България я ръководи Дявола

    0 0 Отговор
    Който като няма какво добро да прави, прави СЕКС със своите деца / народа /. Кой уважава такъв народ и държава ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове