Last news in Fakti

11 Март, 2019 14:51 2 130 38

Главният мюфтия благодари на Борисов и правителството

  • патриарх-
  • патриарх неофит-
  • главен мюфтия-
  • мустафа хаджи

Докато патриархът и мюфтията седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност, убеден е премиерът

Главният мюфтия благодари на Борисов и правителството - 1
Снимки: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

„Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия.

Министър-председателят подчерта, че на проведени срещи и със Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията. „За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“, посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

Главният мюфтия благодари на Борисов и правителството

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, категоричен беше премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. „Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза още премиерът Борисов.

„Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

„Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

Главният мюфтия благодари на Борисов и правителството

В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. „Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми,“ заяви още д-р Хаджи. Той изрази надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат. „За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество - трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас“, подчерта още по време на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СмотанРа

    31 6 Отговор
    Тиквата кой каде го покани все ходи да му благодарят. Горкия.
  • 2 Опа

    48 5 Отговор
    Трима доносника се събрали и разбрали! За сметка на народа! Пост н...од!
  • 3 Meganoob BG

    34 4 Отговор
    Как няма да благодари? Не стига че за тях финансовите дългове са само подробности, ами вече се измъкват и със колкото си искат имоти като царя. Не се чудете ако на 150 годишнината от освобождението изведнъж се окаже че и собствеността на всеки българин е тяхна.
  • 4 Боко

    37 4 Отговор
    Обичам да ме галят Папи и мюфтии !!
  • 5 Питам

    39 3 Отговор
    Абе , думата "муфта" да не е от мюфтийство ?
  • 6 Petko

    22 1 Отговор
    Май май си прав ,,ПИТАМ,,
  • 7 РЕАЛНО

    33 3 Отговор
    тикво , спокойни ли са БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ бе бастун тъп. да не мислиш че като "ходиш" някъде за 5 мин. си сред ХОРАТА бе тиквоч загубен. Що не идиш да ги питаш пострадалите В КАЗАНЛЪК, ГЪЛЪБОВО, ЯМБОЛ, ВОЙВОДИНО И т.н- ама те е страх да не останеш без гащи.
  • 8 123

    38 3 Отговор
    Сега всички гербави под строй при мюфтията да им направи едно ритуално обрязване и след това през Капитана при Ердоган да им направи нещо друго
  • 9 Живите мъртви на България

    40 4 Отговор
    Колко пари струва този измислен мир? Този рекетьор мюфтия как определи, че ще станем Косово, и как гарантира, че няма да сме Косово, след като прибра парата и ще харчи на поразия. Очевидно Борисов се е продал на турците, сигурно имат изобличаваща информация за него и сега трябва да им се слага.
  • 10 Роко

    28 3 Отговор
    Тоя след случката с кмета на Симитли взе много да уважава всички турци
  • 11 АК47

    9 2 Отговор
    Ще те наредим последен следващият път да знаеш, питам се Валерката, какво ли прави!??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да ви приседнат дано

    23 4 Отговор
    Рязаната бургия да благодари на българският данъкоплатец, който е бачкал за тия 8 милиона, които мюфтията е изхарчил с кеф за ядене и пиене и кой знае още какво!!!!!!!
    В развитите държави, никой не работи за БЛАГОДАРЯ, само ние българите бачкаме, за да могат разни мутрогени да подаряват и опрощават чужди дългове.
    Аз приключих с гласуването за Гроб, най-големите ибрикчии на ДПС!
  • 14 да ви приседнат дано

    20 3 Отговор
    Как да сме равноправни бе БУРГИЙО, като ти си изял 8 милиона, а аз само плащам данъци!?
    Аз и 8 лв да взема и пак си ги търсят, никой нищо не опрощава, нито прощава, как да сме РАВНОПРАВНИ, рязан читак!
    Как не ги изселиха тия резенаци, до крак, един проблем по-малко. По големи предатели от българите няма, срам ме е, че съм българин, това е пълна гавра с хората в тая бедна държавица, повръща ми се.

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    10 2 Отговор
    След като премиера Борисов се срещна с патриарха и ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА МУСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ,това показва,че онзи кукурунндел Генджо,с многото титли е НИКОЙ!
  • 16 гост2

    1 10 Отговор

    До коментар #14 от "да ви приседнат дано":

    Ами срамувай се де, кой ти пречи...то всички ги е срам от теб ама....
  • 17 гост

    18 2 Отговор
    И аз ще му благодаря на г-н Борисов ако ми опрости 8млн. дълг. Сделката си я бива, едно благодаря и хоп, не дължиш 8млн. Г-н Борисов, има много чакащи на опашката за прошка, отделете си време, за какво са й на голташка държава като България пари в хазната, по-добре мюфтийството да се нагуши с някой планински имот, до който да стига с нов джип с поне 300кс и смяна на предавките от волана, нали така ги пишат държавните поръчки.
  • 18 Гошо

    17 3 Отговор
    Да дойде мутрата сред народа ида му "благодарим".
  • 19 Помнещ

    19 0 Отговор
    ,,Патри( идиотите) къде сте бре? Аааа още сте в парламента!
  • 20 фжрдфр

    14 1 Отговор
    И на мен да ми бяха дали 8,3 милиона, и аз щях да благодаря! А Патриарха за какво им беше на тази сбирка?

    Коментиран от #21

  • 21 Пешо

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "фжрдфр":

    Боко надупен и наведен ли е бил по време на тази среща?

    Коментиран от #22

  • 22 111

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    ами...муфтито е оправял теб,а той е чакал реда си
  • 23 Любопитен

    0 0 Отговор
    Ти примерно на колко "всички" "срамежливци" се приравнява?

    Коментиран от #24

  • 24 Любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитен":

    ... Се ПРИРАВНЯВАШ?
  • 25 Иван

    9 0 Отговор
    С хубави коли дойдоха и попа и мюфтията.
    Колко ли пари струват?
    Нали са бедни?
  • 26 За един приятел да попитам

    9 0 Отговор
    Хаджи, колко струва колата с която се возиш?
    Ааааа, извинявай ти не си шофьор
  • 27 Простак

    9 0 Отговор
    и двамата са агенти на ДС
  • 28 Sky-blue

    8 0 Отговор
    Споко сега ще трябва да финансираме резците от нашите данъци да не ги финансирал друг справка в България има 1500джамии след Германия ние имаме най много дупе да ние яко тези 8милиона майната им в бъдеще ще е петорно цоцането от нас
  • 29 патриотъ

    7 0 Отговор
    Честито новото турко присъствие,българи!Тоя път може и два пъти по 500 години!
  • 30 анонимен

    7 0 Отговор
    къде видя българи?!? истинския българин е православен християнин, честен, смел, състрадателен.
  • 31 Хасан4о

    4 0 Отговор
    " Мюфтийството притежава над 4700 имота. Приходите му ренти и наеми са над 30 милиона на месец. Парите се взимат на ръка, а не се превеждат по сметки, което е престъпление. Ако НАП си върши работата ще стане ясно как."
  • 32 Кольо

    3 0 Отговор
    Данък църква и джамия ще въведат с това и ще вземат по 12 лева на глава живеещ в територията дори и да си атеист или извън земен. Втори субсидии -едни 11 за партии и още 12 / за сега / все за някои си много полезни ходжи и попове. Сега разбрахте ли колко струва етническия мир в територията и на кого на д-то се пише. Отново си остриган до кокъл. Върнаха 17-18 век само за три дни.
  • 33 Усмивката

    0 1 Отговор
    До кокото знам от историята на Балканите ,така е започнал „етническият мир” и „съвместното съжителство” през далечната 139... и някоя си година.С даването на едни пари на едни обеднели и озверели пришълци.И един Крали Марко досущ като нашия се е целувал и прегръщал по този ,мислейки не долкоз за народа , колкото за поста си
  • 34 волен сидеров

    2 0 Отговор
    ужас дано да е за последно.При следващо провинение и задължение ДА СЕ КОНФИСКУВА ВСИЧКО НА МЮФТИЙСТВОТО, че даже и на дпс-трябва да има такава клауза-всичко да им се вземе ако се издънят от тука та татък.
  • 35 Росен Петров

    1 0 Отговор
    Следя факти, всеки ден, и виждам, че хората са много активни тук в сайта срещту правителството. И си мисля, защто не излязат на улицата да протестират, а не седнали в кафето и да си пишат на смартфоните коментари. ПОДЧЕРТАВАМ, че съм съгласен с всеки коментар срещту правителството.
  • 36 Именно

    1 0 Отговор
    "Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“
    ... особено ако вярва, че може да краде неограничено!
  • 37 Кукулино

    0 0 Отговор
    "Етническият мир ще се запази като на една маса седнат попа и ходжата." Боко, Бокооо! Важно е за какво ще си говорят. Ако си говорят за пари, значи са убедени, че си тиква.
  • 38 До Недим Генджев

    0 0 Отговор
    След като старият мюфтия Недим Генджев е наясно с имотите и задълженията на мюфтийството, защо ТОЙ НЕ СИ ПОЕМЕ РАБОТИТЕ И ДА ОПРАВИ БАКИИТЕ НА СЕГАШНИТЕ ТУНЕЯДЦИ. Когато той е бил главен, нали е нямало такива проблеми и всички са си плащали. ЗАЩО СЕГА АЗ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове