Last news in Fakti

18 Април, 2012 20:10 1 988 2

Мъчения на българи в Швеция нищи дело

  • дело-
  • мъчения-
  • българи-
  • швеция-
  • видеоконферентна връзка-
  • трафик на хора

В съдебно заседание днес Апелативният съд във Варна осъществи видеоконферентна връзка с Районен съд Худисквал в Швеция. Азис Мехм. и синът му Михаил са свидетели по наказателно дело срещу семейство българи, изправени пред шведския съд, за да бъдат съдени за трафик на хора, подложени на експлоатация в Швеция. Подсъдимите Илия Ник. и жена му Румяна са обвинени, че от началото на юли 2009 година, до края на октомври същата година, в съучастие са организирали трафика на повече от 10-на наши сънародници до Швеция, където системно са експлоатирали труда им, без да им осигурят условия за нормален жив и без заплащане за труда им. След като били отведени в Швеция, всички българи, наети като берачи на боровинки, били подлагани на системен тормоз, заплахи за насилие и множество унижения.
Днес шведските магистрати изслушаха разказите на баща и син от Търговищкото село, които склонили да заминат на гурбет за едно лята в Швеция. Илия им обещал, че ще ги отведе в Швеция,  ще се погрижи да ги настани при хубави условия и ще им осигури добра прехрана. Освен Азис и Михаил, към тази група берачи се присъединили,  семейство от Видин, както и още един баща със сина си от Две Могили, Русенско. Илия отвел наетите от него работници с микробус до Швеция, а с личен автомобил в същата посока пътували жена му Румяна, двете им дъщери и зетьовете. С пристигането в Сьодерхамя, берачите били лишени от паспортите си и настанени да живеят в тоалетна, която била малко повече от 3 кв метра. Подлагали картони на пода, за да полегнат след работа. При тези условия преживели близо месец. След това Илия и жена му ги изместили в стария си микробус, който вече не бил в движение. Берачите потегляли в 6 сутринта и се прибирали по тъмно. Азис и сина му Михаил събирали на ден от 100 до 150 кг боровинки, другите берачи постигали приблизително същия резултат. Всеки ден реколтата се предавала срещу заплащане в определени пунктове. Семейството на Илия прибирало парите, с неясните обещания, че щом се върнат в България ще се разплатят.
Униженията за нашенци обаче нямали край. Берачите нямали пари за храна, а Илия и Румяна ги водели веднъж седмично до контейнери за смет. Именно там  по тъмно, за да не ги видят, берачите на боровинки намирали хранителни отпадъци, с които се препитавали. Работодателите им обаче си купували храна от местните магазини. Някъде в края на юли Илия и Румяна започнали да се държат изключително агресивно към изтощените от работа и от унижения работници. Буквално всеки ден над главите им се сипели заплахи, викове, закани за побой и дори затова, че може да ги продадат на други хора, за да работят за тях. Страхът сковал гурбетчиите. Един от тях се опитал да извоюва връщането на паспорта си, за да се прибере в България, но бил заплашен с нож и саморазправа. След близо 4 месеца жестока експлоатация и унижения, друг българин им помогнал да се приберат в България, въпреки, че не са получили пари за работата си.
Драмата на българите – берачи на боровинки стигнала до официалните власти в Швеция. Илия и жена му Румяна били задържани два месеца по-късно Законът в Швеция предвижда за това престъпление наказание от 2 до 10 години затвор.
Днес за интересите на Азис и сина му Михаил, които ще предявят претенции за обещетение се грижи адвокат Гонила Вон Вахенфелд, нарочно пристигнала в България, за да защити правата на всички пострадали български граждани. Разпити чрез видеоконферентна връзка със Швеция по този съдебен казус предстоят и в други български градове.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Japoneze

    1 0 Отговор
    Едни цигани -малтретирали други ма...али,боли ме чепът,хубаво да ни изложат пред света-пфу,и утре като кацна в Щвеция,хората ни гледат
    с един странен поглед-нали със сещия паспорт!
    На циганите в паспорта трябва да пише-Римлянин-не българин!
  • 2 Българка

    0 0 Отговор
    Скъпи "японецо", не знам къде ще кацнете ти и "чепът ти", гледай само да не е върху нечий друг чеп...Хорицата са работели с кръв и пот на челото, а са се гаврили с тях и са се възползвали от немотията и нещастието им, това е чудовищно! И стига с това "да не се изложим пред чужденците", това го има само у нас, навсякъде посвета "чужденец" е синоним на по-низш:ти самият за всички чужденци в "белите страни"-само заради това, че си българин- ще бъдеш третиран като циганин!