Last news in Fakti

20 Април, 2012 12:20 970 1

Станишев: Избирателите ще накажат "Атака"

  • вот на недоверие-
  • вмро-
  • бсп-
  • красимир каракачанов-
  • сергей станишев

ВМРО и БСП започват референдум за АЕЦ Белене

Станишев: Избирателите ще накажат "Атака" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партия "Атака", която първоначално подкрепи инициативата за вот на недоверие към правителството, в последния момент се отдръпна и ако това е цената да запазят своята ПГ от 10 души - да са живи и здрави. Но те, според мен, ще си понесат своята отговорност пред своите избиратели, това е техен проблем.

Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира отказа на партията на националистите на Сидеров чрез оттегляне на подписите на депутатите им от искането за вота по време на среща на ръководствата на БСП и ВМРО в парламента.

Станишев предложи три теми за обсъждане с представителите на ВМРО, между които е и Красимир Каракачанов. Първата е решението на правителството да спре строежа на втората българска ядрена централа "Белене" и възможността за съвместни действия. "Интересно е, че винаги се събираме с ВМРО в трудни моменти за България, когато се вземат съдбовни решения", каза Станишев.

Втората тема ще бъде посветена на подготовката за парламентарни избори - преди две седмици отправих апел към всички партии извън ГЕРБ да започнем разговори и консултации за координация на действия за гарантиране на честни избори следващата година в България, продължи той. Защото всички видяха безобразния и скандален начин, по който бяха организирани последните президентски и местни избори, допълни лидерът на червените.

Третата тема, която той предлага, е икономическото и социално положение в България, което се влошава всеки месец. Фактът, че се посяга на Сребърния фонд ясно говори, че България вече няма резерви - те са "изядени" и това има негативни последици, с тежък удар и върху гражданите, посочи Станишев. Резултатите от управлението на ГЕРБ ще бъдат една опоскана хазна, изключително бедни хора, пречупен гръбнак на средната класа и изграждането на един държавно - олигархичен капитализъм, е неговото мнение.

Вотът за недоверие към правителството заради спирането на строителството на АЕЦ "Белене" е от национално значение - става дума за спирането на единствения за последните 22 г. високотехнологичен индустриален проект от този мащаб, става дума за бъдещето на българската ядрената енергетика, за цената на тока и за националната сигурност, отбеляза Станишев. Приемането на решението е скандално - нито политически, нито икономически аргументи бяха чути, добави той.

Вече казахме и обявихме намерението си за подписка за свикване на референдум за АЕЦ"Белене" и казахме, че това е само една стъпка от действията, които ще предприемем, каза лидерът на БСП. Заявихме, че ще започнем консултации за създаване на Инициативен комитет за събиране на подписи за национален референдум по този въпрос, припомни той. Искаме да чуем мнението и на ВМРО и дали те биха се включили в комитета и в националната подписка, обяви Станишев целта на срещата днес. След приключване на разговорите двамата лидери ще дадат изявление за постигнатите договорености. 

В сряда другата седмица ще оповестим формата, в която ще участваме в Инициативния комитет за подписка за организиране на референдум по повод решението на правителството за спиране строежа на ядрената централа в Белене, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Това стана след разговорите със Сергей Станишев и депутати от БСП в НС. Според него в Инициативния комитет трябва да има повече експерти в областта на енергетиката и водещо да е гражданското начало. Не е нормално българският премиер и управляващите да вземат такова мащабно решение без да са чули мнението на специалистите и гражданите на страната, добави той. За 3 г. от тяхното управление чухме всякакви мнения, но не чухме икономически аргументи, а само политически, каза Каракачанов. Според него дори тези аргументи са били давани "с ръце в джобовете".

Когато дойде сметката за тока дали сте безпартийни, от БСП, от ВМРО или от ГЕРБ - сметката ви е надута и ще става все по-надута, въпросът е дали тока ще струва тези пари или ще трябва да плащаме още, защото този ток няма да е наш, а ще го внасяме от нашата мила съседка Турция, заяви Каракачанов.

Тази година токът поскъпна с 10% , знаете какви са обясненията - влизат в експлоатация много мощности от ВЕИ, взе думата на брифинга в НС и Станишев. Аз вече казах, че решението на ГЕРБ за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" обслужва първо външни интереси - политически и икономически и второ, обслужва вътрешни икономически интереси на собствениците на двата частни ТЕЦ-а, които са американски компании и на собствениците на инсталациите за ВЕИ, които получават гарантиран пазар на цени в пъти по-високи от тези в ядрената енергетика, уточни той. И ако партиите ГЕРБ, СК, РЗС, "Атака", ДПС са съгласни техните избиратели да плащат в пъти по-високи цени нека си поемат този кръст - ние с ВМРО това не го споделяме и не го искаме, е становището на Станишев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    i vas vi nakazahme kradci