Last news in Fakti

20 Април, 2012 16:24 2 249 7

Найденов вади зоополиция срещу бездомните кучета

  • мирослав найденов-
  • зоополиция-
  • кучера
Найденов вади зоополиция срещу бездомните кучета - 1
Снимки: БГНЕС

Много скоро ще се създаде зоополиция, обяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в изявление по повод законодателните и нормативни промени в Закона за защита на животните.

Новото звено е необходимо, тъй като е важно да има контрол над проблема с бездомните и изхвърляни от стопаните им кучета, аргументира се Мирослав Найденов.

Според министъра - нито служителите на Агенцията по храните, нито общините имат достатъчно правомощия, за да се справят с този проблем.

„Трябва да има звено, облечено в съответната юрисдикция", посочи Найденов.

"Аз знаех, че когато внеса тези промени, нападките на природозащитниците ще се персонифицират към мен. Това го знаех, но беше крайно време да се появи някой със здрава гърбина като мен и да поеме тези нападки. Крайно време е да отървем хората от това бедствие, защото ежедневно ставаме обект на нападение, а и те носят здравен риск", каза още Найденов във връзка с днешния протест на природозащитниците в столицата.

Той посочи, че страната ни е на първо място в света по кучешка тения и хеморагични трески заради кърлежите, които разнасят.

„Вече няма да говоря като министър, а като ветеринарен лекар. Призванието на ветеринарните лекари е да спаси хората от тази напаст. Никой не иска да ги убива. Мястото им е в приютите, а тези, които са направени са по-луксозни от домовете за деца без родители. Струва 6 млн. лева, ако трябва да са изградени съгласно изискванията за един кучкарник. Решаваме да им създадем среда с индивидуални къщички, където да живеят. Природозащитниците, като искат да помагат, да отидат на тези места и да се грижат", каза Мирослав Найденов и допълни, че се чувства поласкан от факта, че 91 кучезащитни организации му искат оставката.

Той подчерта, че самият факт, че има толкова много кучезащитни организации означава, че там има много интереси. Той постави въпросът откъде се издържат тези 91 организации.

Протестът днес се проведе под наслова "Game Over" (Играта свърши). Защитниците на четириногите носеха плакати с надписи "4 години неспазване на закона" и "Зоополиция". Голяма част от протестиращите доведоха домашните си кучета.

Недоволните опънаха лозунги „Не убивайте гражданското общество в България”, „Найденов – върви си. Ти остави България да се дави в смърт и кръв” и други.

Малко след началото на протеста, организациите внесоха в Министерски съвет декларация срещу предлаганите промени, които целят да бъдат върнати "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета.

В декларацията се настоява за спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, "чрез задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни".

Премиерът Бойко Борисов прие и подписа декларацията, обяви Явор Гечев от организацията „Четири лапи” след среща в Министерски съвет, на която били кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Мария Бояджийска.

"Постигнахме консенсус да се създаде зоополиция, която да следи да няма изоставени животни по улиците и да има по строг контрол. От Наредбата за приютите ще се премахнат или променят онези части, които вкарват животните в железни заграждения, подобни на концлагери. Засега Законът за защита на животните няма да се променя до провеждането на обществена дискусия и дебат, който точно да анализира кои са текстовете, които не работят и трябва да бъдат променени”, каза Гечев.

До началото на следващата седмица предстои да се уточни механизъм за включването на домоуправителите в контрола над собствениците на домашни животни, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Малко над 1200 са регистрираните домашни любимци в София от началото на годината до момента, като една шеста от тях са в район "Триадица". През последните два месеца от Столичния инспекторат са извършили 46 проверки в градини и паркове, при които са проверени 554 собственици на кучета. Съставени са 26 констативни протокола заради непредставянето на изискуемите документи, други 12 души са глобени с по 10 лева заради установени незначителни нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    0 0 Отговор
    Аз съм първи кандидат...зоополицай н.1, имам образование,ценз,подготовка и необходимите документи моля вземете ме...да бе? още 200 мъртви души в аминистрацията.
  • 2 Куче-касичка

    0 0 Отговор
    РРРРРРР-р, Бау бау бау!
    Само не на виетнамците, моля
  • 3 Куче-касичка

    1 0 Отговор
    Предлагам за зоополицаи да се наемат вносни работници от далечния изток само на заплата и работни дрехи без пари за храна
  • 4 wow

    0 0 Отговор
    Много добре казано. Аз съм много против добавянето на още ненужна администрация в така или иначе корумпираните схеми на природозащитниците и както каза последния колега по-добре източно азиатци отколкото наши които ше си чешат по цял ден и нищо няма да направят!
  • 5 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Е как стопаните си пускат мастиите?!?! Аз всички пумиари които съм видял през живота ми са родени и израстнали на улицата! Смърт за мастиите! Ние не сме цивилизовани хора ако оставяме улиците ни да са пълни с боклук и вируси! Кучкарите искат да си живеят с мастиите, но трябва да знаят че живеят сред хора, на които им е втръснало от техните глупави драми! Който е толкова голям любител на животните, да си осинови мастия... другите да бъдат хуманно убити!
  • 6 нед

    0 0 Отговор
    absoliutno za zoopliciq....
  • 7 Лофа

    0 0 Отговор
    Кучкари! Напаст сте, вие и вашите кучета!