Last news in Fakti

21 Април, 2012 21:12 879 0

Раздадоха наградите „Шофар“

  • шофар-
  • награди

В Зала "Йерусалим" на Еврейския културен дом, бул. "Александър Стамболийски"№ 50 за девети пореден път се проведе официална церемония за връчване на наградите "Шофар", съобщиха от организаторите.

Наградите за 2011 г са раздадени в 5 категории: "За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България", "За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности", "За доброволческа дейност", "За младежка дейност" и "За етническа толерантност". Във всички категории са номинирани изявени представители на културния и обществен живот.

Всяка година председателят на ОЕБ "Шалом" връчва своя награда на изявени общественици и интелектуалци, за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейност, позитивно представяща страната ни. Тази година председателят на ОЕБ "Шалом" – Максим Бенвенисти награждава Жозеф Коен, председател на читалище "Емил Шекерджииски".

Наградата "Златен шофар" за партньорство и сътрудничество на Организационния комитет тази година бе връчена на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет. В програмата на събитието участват: Александра Сърчаджиева, Мариус Донкин, Етиен Леви, Шкумбата, Милица Божинова и Асен Масларски, Джина Иванова и др.

Шофарът е най-стария музикален инструмент – обикновено е изработен от рог на овен. С него на Рош а Шана (Еврейската Нова година) се тръби, за да накара всеки човек да премисли делата си и да поиска прошка за грешките си. Тръбенето на шофара напомня и за даването на Десетте Божи заповеди. Според древните мъдреци посланието на шофара е: "Събудете се от сън и помислете за делата си.

Спомнете си за Създателя и се върнете към него, в покаяние. Не бъдете от онези, които губят реалността в преследване на сенките и прахосват годините си в търсене на празното, което не може да ги ползува или избави. Погледнете добре в душите си и обърнете внимание на постъпките си. Изоставете лошите си мисли и пътища, върнете се към Господ и той ще има милост към вас". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА