4 Април, 2019 09:03 2 180 7

Разбилата се „Чесна“ имала разрешение да кацне в Скопие

  • македония-
  • чесна-
  • авиокатастрофа-
  • самолет

Продължава разследването на инцидента

Разбилата се „Чесна“ имала разрешение да кацне в Скопие - 1

Самолетът "Чесна" е имал разрешение да кацне на летището в Скопие като алтернативно летище съгласно одобрения план на полета, потвърди за агенция МИА службата за контрол на полетите М-НАВ, съобщи „Нова телевизия“.

М-НАВ категорично отхвърли твърдения в някои медии, че на самолета не било разрешено да кацне в Скопие заради посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Службата призова в интерес на разследването и от почит към загиналите да бъдат прекратени по-нататъшни дезинформации.

М-НАВ вчера информира, че заради лошото време пилотът на самолета е поискал да кацне в Скопие, което му било разрешено, но скоро след това той решил да продължи за София.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония разпространи кадри от мястото на самолетната катастрофа край Скопие, при която загинаха български бизнесмен, съпругата му и двете им дъщери.

На видеото се виждат останките от малката машина "Чесна”, която се разби в планински район при полет от Охрид към София във вторник.

Македонски медии пък разпространиха аудиозапис, на който се чува разговорът между авиодиспечерите и пилота на малкия самолет с българско семейство. От записа става ясно, че управлявалият машината 49-годишен мъж се опитвал да обясни, че са попаднали на място с много лоши метеорологични условия. Преди пилотът да успее да завърши изречението си, връзката се разпада.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония изразява съболезнования на близките на жертвите и на гражданите на България.

Телата на загиналите бяха открити и транспортирани в "Съдебна медицина” в северномакедонската столица за освидетелстване, уточнява „Нова телевизия“.

"Водещата хипотеза е лошото време”, обясни посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

49-годишният мъж, който пилотира самолета е бизнесмен. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на отпадъци. Съпругата му е адвокат. Дъщерите им са на 14 и 18 години.

Пилотът на самолета е бил достатъчно опитен и е държал изключително много на сигурността и е отказвал полети при най-малки проблеми с времето. Машината е била оборудвана над стандарта за този модел "Чесна P 210 N”. Била е с херметизирана кабина, което ѝ е давало възможност да лети на по-голяма височина.

Все още не е ясно дали българските власти ще се включат в разследването, каквато заявка имаше няколко часа след инцидента. Българските власти са в постоянен контакт с македонските си колеги. Премиерите Борисов и Заев са провели разговори по случая. В телефонен разговор с Бойко Борисов Зоран Заев изрази съболезнования за трагедията.

Днес българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в "Съдебна медицина" в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време.

На мястото на инцидента не са открити документи, които вероятно са изгорели.

Във връзка с катастрофата, станала вчера във въздушното пространство на Северна Македония, посолството на България в Скопие е създало кризисен щаб.

Останките от разбилия се самолет, летял по маршрут Охрид-София, са били локализирани вчера в 19.00 часа местно време на 4-5 км от връх Солунска глава в планината Якубица. Днес преди обяд спасителни екипи на властите в Северна Македония са успели да стигнат до мястото на инцидента. По неофициални данни самолетът е паднал от височина 4200 метра и се е разбил на надморска височина 2200 метра.

По информация от Ръководството на въздушното движение в Република Северна Македония самолетът е попаднал в силна турбуленция и пилотът е изгубил контрол над полета.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет уточни, че на мястото на инцидента са били открити четири тела. Потвърдена е била информация, че няма оцелели.

"В постоянна връзка и координация сме с колегите от Северна Македония", каза Младен Маринов.

Държавата има възможност да окаже съдействие за прибиране на тленните останки на загиналото семейство, каза по-късно министърът преди изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка със самолетната катастрофа.

Властите у нас проверяват имал ли е нужната квалификация пилотът на разбилия се самолет и изрядна ли е била машината.

Повече информация за самолета се очаква да дойде от Германия, където той е бил регистриран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко ме интересува

    4 4 Отговор
    Това бг семейство тряаше с бъз да се возят. Сега щяха да са живи. Самолетите са опасни защото няма парашути и моментално катапултиране от седалките на самолета.
  • 2 Абее

    5 8 Отговор
    Едни Мошеници по-малко!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абее":

    Кога оскотя толкова бе българино? Имай уважение към паметта на хората. Имай уважение към човешката трагедия. Имай уважение към близките на загиналите. На такива като теб, трябва постоянно да им се набива в канчето елементарни норми на поведение.
  • 4 Хъм ?

    6 1 Отговор
    Силно се съмнявам, че са имали разрешение да кацнат ? В първоначалните репортажи едни местни обясняваха, как самолета се е въртял в кръг, което се покрива с информацията, че са му наредили да чака и да кръжи 30 мин. Да от ткава гледна точка са имали "разрешение за кацане" , ама след 30 мин ??? Ако горивото не стига, както излезе инфо, нормално е пилота да рискува и да се отправи към друго летище, но времето в този район е било лошо и това са знаели от летището, но не са го спрели. Пилотът е имал лиценз само за визуално летене, т.е. не може да лети по уреди, нощем в лошо време и т.н. Това решениего е обрекло него и цялото семейство ! За съжаление няма оцелели и черни кутии и сега могат да манипулират и твърдят, каквото си искат ! В мен остава огромно съмнение, че има скрито покрито в този случаи, всеки сам да си прави изводите !
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор
    Вчера пишеше че немало разрешение заради византииския пор неска пише че имало разрешение 😂😂😂😂тоз малък самолет може да каца и излита от поляна и ливади
  • 6 БАЙ МИЛЕ

    3 0 Отговор
    ДО 3 И 4 .......НАЙ-ТОЧНИТЕ И СМИСЛЕНИ КОМЕНТАРИ ДО ТУК.....ПОЗДРАВЛЕНИЯ И ++++++++ ОТ МЕН......И АЗ ТАКА МИСЛЯ....И МОЖЕ БИ ЛОШОТО ВРЕМЕ И ТУРБОЛЕНЦИЯТА СА СВАЛИЛИ САМОЛЕТА...ГОРКИТЕ ХОРА....БОГ ДА ГИ ПРОСТИ.......
  • 7 БЮЧ

    2 0 Отговор
    Не разбрах - имало ли е хора в самолета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове