Last news in Fakti

24 Април, 2012 16:38 1 452 1

БСП подозира скрита приватизация на "ТЕЦ Марица-изток 2"

  • марица - изток 2-
  • тец марица изток 2-
  • петър димитров-
  • бсп-
  • белене-
  • козлодуй
БСП подозира скрита приватизация на "ТЕЦ Марица-изток 2" - 1
Снимка: БГНЕС

Имаме основателни подозрения, че се готви скрита приватизация на "ТЕЦ Марица-изток 2" и подозираме, че същата схема ще се приложи за АЕЦ "Козлодуй", върху който се опира сегашната ниска цена на електроенергията, заяви бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров, цитиран от БГНЕС.

"Не можете да отидете на такава схема на изграждане на тези мощности без участие със собствени средства на дружествата, а само с привличане на частни капитали, без това да мирише на скрита приватизация, така че ще търсим сериозно и гръмко стратегически инвеститор, ще го намерим, след това той ще влезе с процент в съвместното дружество, дружеството ще вземе кредит от банка и потребителите на електроенергия ще плащат цената. Дори имам подозрения, че такива сериозни инвеститори ще се намерят в България и няма да ги търсим в чужбина", заяви Петър Димитров.

"Ако се удължи животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" два пъти с по 10 години, след 25 години, ако реализираме 7-ми блок в централата, ще имаме само един хилядник при най-малкото 20 в Турция. България от износител ще се превърне във вносител", разсъждава днес Петър Димитров.

От БСП смятат, че трябва да има паралелно изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждане на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ "Белене". "Дължим извинение на Бойко Борисов. В края на 2008 година от бюджета бяха дадени 300 милиона евро целево. 800 милиона трябваше да даде RWE, 4 милиарда бяха гарантирани чрез държавни гаранции в бюджета. Собствените инвестиции на НЕК до тук са около 1.2 милиарда. На практика държавното участие беше осигурено финансово, беше поръчано оборудването с дълъг срок на изработване. Ако 2009 година Борисов беше излял първия бетон, за да не подскачат жабите и беше започнал строителството, през тази година той щеше да отреже първата лентичка. Дължим му извинение, че не ни стигна времето да му сложим лентичките. Разбирам, че е травмиран и го боли от това лишение. Като не можа да отреже лентичката, сега хвърля с лопата пръст", каза още Димитров.

От левицата коментираха днес доклада на HSBC, резултатите, от който бяха оповестени вчера. "Вчера видяхме едни хвърчащи листа, представени като анализ на HSBC. Стана ясно, че правителството е скрило основните изводи и данни на международно наетия консултант", смята лидерът на партията Сергей Станишев. Бившият енергиен министър Румен Овчаров пък изтъкна, че в представената публично информация липсват маркетинговите анализи за страната и региона, направени от HSBC. Това е една подборка и обърната наопаки истина.

Цифрите за общата стойност на проекта и за стойността на електроенергията са извадени от контекста на целия анализ, коментира той. От партията са убедени, че докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция е поръчков с поръчкови резултати. Те обещават още в следващите дни да започне събирането на инициативния комитет за събиране на подписи за референдум за АЕЦ "Белене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    1 0 Отговор
    Бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров, КАТО ГОВОРИ ИМАМ ЧУСТВОТО ,ЧЕ ЯК ЗАПЕК ГО ТРЕСЕ.