Last news in Fakti

19 Март, 2012 16:13 3 231 0

ДАНС проверява авария в ТЕЦ „Марица Изток 2” ?

  • данс-
  • проверка-
  • тец марица изток 2-
  • шести блок

Трайчо Трайков аут от министър и заради ТЕЦ-а?

ДАНС проверява аварията с шести блок на ТЕЦ Марица Изток 2, научи Факти.бг. Все още няма официална информация за проверката по аварията от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бе принуден да признае за аварията пред журналисти в кулоарите на парламента на 20 януари тази година. Турбината на блок  шести на ТЕЦ-а аварира през декември миналата година. При изказването си в парламента Трайков каза, че ще даде повече подробности след като бъде извършена проверка по случая. До сега обаче министерството не е излязло с официална информация по случая, както и не отговорило на Факти.бг на запитване относно това какви са резултатите от тази проверка.

Преди това Блок „6”  бе ремонтиран от 24 декември 2009 година до октомври 2010 година. Ремонтът  бе извършен от японската фирма Toshiba и бе част от проект, който включваше  рехабилитация на блокове от „1” до „4”, изграждане на сероочистващи инсталации за блокове „1” и „2”, „3” и „4” и повишаване мощността на блокове „5” и „6”.
При официалното откриване на блока тогава стана ясно, че цялостната модернизация подобри работата на блок „6“, като се увеличи мощността му от 210 на 230 мегавата и се удължи животът на оборудването с 25 години.
Приблизителната стойност на реконструкцията на блок „6” възлиза на 68.7 млн. лева. Модернизацията на турбината бе ангажимент на Tosiba. Фирма „Риск Инженеринг” подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 10 бе възложена на „Енергоремонт – Гълъбово”.
След близо година и три месеца, обаче се оказа, че роторът дава дефект и пак ще попитаме дали предишният ремонт е бил извършен качествено и ако не защо е допуснато това?
Пет години вече пети и шести блок на ТЕЦ-а работят без сероочистващи инсталации.

Вчера на в предаването на „Четири очи” бившият министър на икономиката и енергетиката заподозря, че чашата е преляла за неговата искана оставка не заради  проваления бизнес – форум в Катар, а заради Анекс 12 на АЕЦ „Белене” , както и заради Лукойл. Факти.бг пък пита дали министър Трайков не си тръгна и заради ТЕЦ „Марица Изток 2”?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА