3 Февруари, 2012 14:58 2 906 6

Аварията в 6-ти блок на ТЕЦ "Марица Изток 2" продължава

  • софия-
  • авария-
  • шести блок-
  • тец марица изток 2

Аварията в 6-ти блок на ТЕЦ Марица Изток ЕАД продължава.  Все още не са ясни и данните от проверката, която назначи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Преди близо две седмици министър Трайков призна за аварията на 6-ти блок и извършващия се ремонт на турбината. Каза тогава, че е имало проблем в ротора, където имали някакви съмнения. Той оповести, че изчаква анализа след ремонта от ръководството на „Марица Изток 2”.

Възниква въпроса дали е редно анализа за ремонта да дойде само от ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2”, което само себе си ще проверява или то трябва да бъде извършено от друг контролен орган или независими експерти.  

Този въпрос е логичен след като са известни фактите, че блок „6”  бе ремонтиран от 24 декември 2009 година до октомври 2010 година. Ремонтът  бе извършен от японската фирма Toshiba и бе част от проект, който включваше  рехабилитация на блокове от „1” до „4”, изграждане на сероочистващи инсталации за блокове „1” и „2”, „3” и „4” и повишаване мощността на блокове „5” и „6”.
При официалното откриване на блока тогава стана ясно, че цялостната модернизация подобри работата на блок „6“, като се увеличи мощността му от 210 на 230 мегавата и се удължи животът на оборудването с 25 години.
За да бъде въведен блок „6” в експлоатация съгласно националното и европейското законодателство, бе изграден временен газоход, който свързва блока със съществуващата сероочистваща инсталация на блок „8”, което дава възможност да работи до изграждането на СОИ за него и блок „5”. Приблизителната стойност на реконструкцията на блок „6” възлиза на 68.7 млн. лева. Модернизацията на турбината бе ангажимент на Tosiba. Фирма „Риск Инженеринг” подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 10 бе възложена на „Енергоремонт – Гълъбово”.
След близо година и три месеца, обаче се оказа, че роторът дава дефект. Според експерти при рехабилитацията на блок 6 е позволено на Изпълнителя да направи съществени нарушения: на технологията за извършване на ремонтни дейности на турбина 6 и на действащото законодателство – Наредба за техническа експлоатация на електрически централи и мрежи от 2004 г. като не е съгласувана реконструкцията със завода производител, на подписания договор. Изпълнителят не изпълнява договорните си ангажименти, като не извършва никаква реконструкция на Цилиндър средно налягане на турбината. Нещо повече, поставят се некачествено изработени лопатки на 13-та степен на ротора, което води поражения по ротора при извършеното балансиране на ротора в Румъния . Предоставят се от ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД безвъзмездно комплект лопатки за 13-та степен за поставянето им на ротор средно налягане на турбина № 6 . Незаконно започва въвеждането на турбина 6 в експлоатация –рехабилитацията не е трябвало да започва изобщо без одобрени проекти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Almor

    0 0 Отговор
    Щом има авария, ще има ли режим на тока?
  • 2 ив

    0 0 Отговор
    е пак ние ще плащаме за корупцията в енергетиката икражбите от нашите управници . Тия дето не са си свършили работата са за затвора. нека главния прокурор да си влезе в ролята
  • 3 anti

    0 0 Отговор
    Я, пак г-жа Петрова се изказва "компетентно".Ами да вземат да я спрат тази "незаконна" централа и да се юрнем към магазините за свещи.Да не търгувате със свещи бе пИтрова???
  • 4 запознат

    0 0 Отговор
    Я АНТИ пак не спи. Еи истината пак ти е развалила саня .
  • 5 прокурор

    0 0 Отговор
    Много пари раздава 6ефа на ТЕЦА Христозов и негожият приятел Стефан Гамизов 4е и по форумите цензура се опитват да налагат= Е тука парите жи не варвят ха ха ха
  • 6 anti

    0 0 Отговор
    Хе хе, неграмотните Пишат!Забавно! А-Ъ,В-Ж,И-Й - ЕЛЕМЕНТАРНО!!!