Last news in Fakti

24 Април, 2012 19:28 2 177 0

Делян Добрев: Ще строим нови блокове в ТЕЦ „Марица Изток 2"

  • тец марица изток 2-
  • делян добрев

Обмисля се строителството на още два реактора на ТЕЦ „Марица Изток 2". Това съобщи енергийният министър Делян Добрев. Той категорично отрече възможността да се търси скрита приватизация на централата, но пък потвърди, че се обмисля идеята да се потърси инвеститор, който да осигури средствата за строителството. Добрев свика специален брифинг, за да отговори на критиките на БСП. Според червената партия за 60 години страната ни е щяла да спечели 200 млрд. евро от експлоатацията на АЕЦ „Белене".

Строителството на двата нови блока в ТЕЦ „Марица Изток 2" е на база изчислението, че е по-изгодно да се произвежда електричество от въглища и да се плаща за парниковите квоти. „Не се готви никаква скрита приватизация на ТЕЦ 2, обмисля, се идеята да се построят девети и десети блок", каза Делян Добрев, цитиран от „Дарик”.

Той допълни, че строителството може да стане по няколко начина. Единият е с кредити, които централата да вземе, като има различни варианти. Анализите, направени в Българския енергиен холдинг в началото на годината обаче, са показали, че това е много рисково, съобщи министърът. Друга възможност по думите на Добрев е пети и шести блок в ТЕЦ-а да бъдат в отделно предприятие, в което да бъде включен стратегически инвеститор и новото предприятие да има достатъчно ресурс, за да построи девети и десети блок.

Добрев отговори на критиките, че АЕЦ „Белене" би била изключително печеливша за страната ни в следващите 60 години. По изчисленията на министъра, ако печалбата за страната ни в този период наистина би била 200 млрд. евро, трябва за целия период от 60 години да продаваме електроенергията на средна цена от 298,21 евро за мегаватчас. В момента на свободния пазар мегаватчас върви около 72-75 лв. Добрев обаче така и не уточни защо сравнява цени в момента с цени, които биха били валидни в бъдеще.

Целият брифинг на министъра на икономиката и енергетиката беше посветен на пресконференцията на БСП. За да се престане по думите му със "спекулациите". Той покани и Владимир Каролев, който е подизпълнител на HSBC да потвърди дали анализът обявен от министерството и данните са истинските. "Потвърждавам истинността му. Това, което е качено на сайта е презентацията по оперативния или финансовия модел. Това, което е презентирано е резюме на резултатите", посочи Каролев. Той изтъкна, че действително в базисния вариант цената на централата, плюс допълнителните разходи по финансирането в процеса на строителството, което е 6 до 8 години, плюс допълнителните разходи на НЕК излиза в базовия вариант 10, 35 млрд. евро. Средната себестойност за 60 години работа на двата блока е 74, 95 евро за 1 мегаватчас, но това е средна цена за целия период.

Министър Добрев пресметна, че за 310 дни средно в годината себестойността на произведената електроенергия за целия период е 66 млрд. 870 млн. 720 000 евро. За да отговори на упреците на БСП, че тя ще носи печалба от 200 млрд. евро, той прибави към този разход от над 66 млрд. евро и 200 – те млрд. евентуална печалба и пресметна, че 1 мегаватчас трябва да се продава на 298,91 евро. "Трябва за целия период от 60 години да продаваме електроенергията на средна цена от 298,91 евро", посочи Добрев. В момента цената на мегават час е 72 – 75 лв. Той изтъкна и че няма ясни доказателства за това, че страната ни трябва да внася електроенергия.

Бившият изпълнителен директор на НЕК Михаил Андонов и настоящ ръководител на Българския енергиен холдинг отговори на твърденията, че НЕК е докарана до фалит като посочи, че към края на миналата година задълженията на компанията са 970 млн. лв. 500 млн. лв. от тях е заемът по Париба, 250 млн. лв. за Цанков камък, а останалите са за развитие и разширение на електропреносната мрежа. "Ако извадим тези кредити излиза, че задължението на НЕК към 31 декември би трябвало да е нула", каза Андонов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА