Last news in Fakti

25 Април, 2012 09:35 819 2

В БОРКОР свикнали да работят зад кулисите

  • боркор-
  • елеонора николова
В БОРКОР свикнали да работят зад кулисите - 1
Снимка: БГНЕС

„Не сме мързелували” – така отговори новият шеф на БОРКОР Елеонора Николова в сутрешния блок на бТВ на обвиненията за бездействие на звеното за борба с корупцията. Ден преди правителственото заседание, на което беше гласувана смяната на досегашния председател Румен Миланов, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на структурата, почти две години след създаването й.

Николова посочи, че през този период антикорупционният орган се е занимавал с подготовка за стартиране на работа, избор на консултант за архитектурата на центъра, закупуване на софтуер за обработка на данни и обучение на служителите.
Новият ръководител на БОРКОР обясни създалото се в обществото мнение с това, че болшинството от колегите й идват от служби, в които са свикнали да работят зад кулисите, а не в контакт с медиите.

Елеонора Николова каза, че решението за отпускане на средствата за финансиране на БОРКОР е взето през лятото на миналата година. След това стартирала обществена поръчката за избор на фирма, която да извърши проектния офис мениджмънт. Избрана е водеща немска фирма, по чието задание е направена втора обществена поръчка, с която е закупена цялата хардуерна техника.

„Когато човек е в публична институция и разходва обществени пари, той трябва във всеки момент да може да обясни какво се случва,” заяви новият ръководител на БОРКОР. По думите на Елеонора Николова нейният предшественик Румен Миланов не е виновен, но е отговорен за създалата се обществена нагласа.

„От една страна, така е минал животът му - в служби, които не са публични. От друга страна той разсъждаваше, че тези подготвителни работи – нито са тържествени, нито толкова занимателни за обществото и не е нужно да ги споделяме. Сега виждаме, че това е огромен проблем,” обясни Николова. „Наслои се становището, че едни хора получават едни пари, а нищо не правят.”

БОРКОР трябва да започне работа от 1 юли, стана ясно от разговора в студиото на „Тази сутрин”. Дейността на звеното е основно аналитична. „Няма да сме филиал на БАН,” заяви Николова.

„Няма такава държава. Толкова огромен административен и времеви ресурс се харчи, за да се получи накрая резултат. Не може 6 месеца да се развиват едни обществени поръчки,” коментира Елеонора Николова. Първата задача на подчинената й структура ще бъде да разработи система от мерки за предотвратяване на корупционни действия в обществените поръчки.

„Там се разхождат 4,5 млрд. лева всяка година,” заяви Николова и добави, че по сведения на неправителствения сектор и германския консултант на БОРКОР, 1 млрд. лева потъват в гънките на корупцията годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нико

    0 0 Отговор
    е ВЕРНО НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 2 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Те се били обучавали, за да почнат да работят. Казано с други думи не могат да работят работата, но получават заплати за работата, която не могат да работят, през времето когато се учат да могат да я работят.
    Сладък живот!