Last news in Fakti

25 Април, 2012 15:41 1 234 3

Конфискацията тръгва с пророчество на маите

  • конфискация

Над 4 часа депутатите спориха за името на закона и за преамбюла

Явно маите са познали за 12.12.2012 г., когато влиза в сила Законът за отнемане на незаконно придобито имущество , заяви в ироничен план с адрес към опозицията зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов.

Очевидно краят на света ще дойде с влизането в сила на този закон, отбеляза саркастично Анастасов. Този закон е поредното оръдие, с което ще громите врага, преди, по време и след изборите, отговори му Мая Манолова от КБ. За всички хора, които си позволят да извисят глас срещу управляващите ще се насочи цялата мощ на този закон, прогнозира тя. По време на дискусиите правосъдният министър Диана Ковачева припомни, че законът е ключов и за него настояват от Европейската комисия.

За разлика от действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, отнемането на имущество в сегашния законопроект не се предхожда от влязла в сила осъдителна присъда, което характеризира механизма на гражданската конфискация. Детайлно се уреждат статутът и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, представляваща специализиран постоянно действащ държавен орган, който извършва проверки за установяване на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник.

С новия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност ще бъдат пресечени възможностите организираната престъпност да се самофинансира от собствената си незаконна дейност.

Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е в пленарна зала по време на второто четене на новия законопроект.

Европейската директива представя само минималните стандарти и това все още е проект на директива, съобщи Ковачева. Минималните стандарти, които тя предвижда, предстои да бъдат развивани от ЕП. България се съобразява с минималните стандарти на тази директива, но взема предвид и мониторинга на ЕК, който вече 5 години съществува в България. Тук не говорим за конфискация в наказателно - правен смисъл. Тук говорим за отнемане на имущество по реда на гражданското производство, което означава - от Граждански съд, подчерта Ковачева.

Фактът, че ЕК подчертава и дава конкретни указания на България в последния февруарски доклад какви точно разпоредби да бъдат включени в закона означава, че наистина случаят на страната ни е по-особен, добави министърът. В този смисъл една европейска директива дава европейските стандарти на всички държави-членки, но всяка страна взема пред вид своите собствени проблеми.

От 5 години България е обект на мониторинг по отношение на нейния напредък със справянето с организираната престъпност и тежката корупция. Този закон има за цел да засили съпротивителните сили на държавата срещу тях, смята Ковачева. За повдигането на обвинения ясно се посочва в проекта на закона, че има каталог от престъпления, изрично изброени и само при условията на повдигане на обвинение за някое от тези престъпления стартира процедурата по отнемане на имущество и проверка на комисията, посочи министърът. Не се допускат анонимни сигнали, включена е възможността граждани да сезират комисията и това да не зависи само от инициативността на прокуратурата, отбеляза Ковачева.

Миналия месец сегашната комисия за отнемане на незаконно придобито имущество е отнела на стойност 2.5 млн. лева, което означава, че дори и без председател тя продължава да си върши работата, каза министърът. Онези граждани, които са извършили престъпление с право трябва да се страхуват, защото имущества ще бъдат отнети в полза на държавата, добави тя. Идеята на този закон е следната - когато пари или имущества са генерирани от престъпление и когато те не бъдат отнети в много случаи се връщат отново и финансират извършването на нови престъпления. Така ще бъдат пресечени възможностите организираната престъпност, обобщи Ковачева.

Христо Бисеров от ДПС поиска от вносители на законопроекта от ГЕРБ гласуването да бъде отложено до приемането от Европейския парламент на обсъжданата в момента директива за отнемане на незаконно придобито имущество. Предложението обаче беше отхвърлено.

Михаил Миков от Коалиция за България каза, че законопроектът не дава гаранциите по директивата - за спазването на основните човешки права и принципи, сред които са презумпцията за невинност, правото на собственост, защита на личните данни. Според него предложението на отнемане да се подлага имущество само с административен акт излиза извън рамките на проектодирективата.

"Какво правите с имуществото под 250 000 лв., което очевидно е предмет на престъпно придобиване? По-малко е престъпник, че е откраднал 100 000 лв. ли?", каза още Миков по повод изискването в закона да се търси отговорност за имущество над 250 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikolai

    0 0 Отговор
    Предсказанието е за 21 декември, не за 12.
  • 2 Марков

    0 0 Отговор
    Депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов стана еквивалент на Марио Тагарински с охранването си в парламента.
    Дайте ,нещо престъпно да заформим за 249.999 лева-моля Ви.За кокошките вече да има прошка ,че само те лежат по затворите.НА всички депутати НАП да направи проверка на доходите преди да приемат закона ,че след това ще е късно.

  • 3 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Гадно Е да си Роден в България