Last news in Fakti

26 Април, 2012 13:46 610 1

До късни доби парламентът приема закона за конфискация на имуществото

  • конфискация на имуществото-
  • имущество

Народните представители удължиха работното си време днес до 23,30 часа по предложение на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, за да могат да продължат разглеждането на законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от депутати от ГЕРБ.

"Замахът да работим до 23,30 часа прави парламента за смях - ако целите това, постигате го", заяви в отговор на идеята депутатът от БСП Румен Петков. Не си давате сметка, че текстът ще отиде в Конституционния съд и ще станете за пореден път за смях, защото приемате противоконституционни текстове, аргументира се той.

Според червения депутат Мая Манолова е смешно такъв закон да се приема през нощта - "ако планирате предсрочни избори, използвайте случая да ни уведомите.", обърна се тя към управляващите. Превръщате Народното събрание във фарс, е мнението по този въпрос и на независимия народен представител Георги Терзийски.

Предвижда се процедурата по отнемане да започва при повдигане на обвинение без влязла в сила присъда. Законността на имуществото ще бъде установявана за 10 години назад при разлика от 250 хиляди лева между притежаваното и получените доходи. Процедурата ще може да започне и при административно нарушение над 150 хиляди лева.

От опозицията продължават да развиват тезите си, че законопроектът е пълен с правни абсурди и че нарушава правата на хората. Правосъдният министър Диана Ковачева защити закона и обясни, че той ще пресече възможността организираната престъпност да се самофинансира от собствената си незаконна дейност. Според нея законът е съобразен с евростандартите и отговаря на очакванията на Еврокомисията.

 

От 5 члена ще бъде Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Това гласуваха депутатите, обсъждайки на второ четене законопроекта.

Председателят трябва да е лице с висше юридическо образование и най-малко 12 години стаж по специалността, заместник-председателят и членовете на комисията - лица с висше юридическо образование и най-малко 5 години стаж по специалността.

Председателят ще се назначава от премиера, заместник-председателят и двама от членовете ще се избират от Народното събрание, а един от членовете се назначава от президента на републиката, пише още в чл. 6 от законопроекта. НС не може да избира в състава на комисията повече от един член, предложен от една и съща парламентарна група, а мандатът на комисията е 5 години и започва да тече от деня на попълването на състава й. По този управляващите си осигуриха мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    0 0 Отговор
    Доста хора от народното събрание са поизплашени от този закон вижда се - ревнаха дружно че им нарушавал правата Имаше един лаф "Га яди кифтетата ни рива, ся ривеш". Не знам какво ще излезе от всичко, но се вижда кой се плаши и кой рита срещу този закон още предварително. Дано има смелостта това правителство да го прокара, но пък съдебната ни система ще го опорочи отново - сигурен съм. Нашите съдии взривяват целият трезво-мислещ свят с действията и решенията си в едни случаи и с бездействието си в други...