Last news in Fakti

3 Май, 2012 20:16 3 582 0

Борисов: При бламиране на закона за конфискация, хвърлях оставката - Обновена

  • конфискация-
  • имущество

Благодаря на депутатите от ГЕРБ, че оставиха правителството на власт. Това обяви след приемане на закона за конфискация на незаконно придобито имущество премиерът Бойко Борисов.

Законът влиза в сила 6 месеца след обнародването му в Държавен вестник.

Той благодари на всички, кoито подкрепиха закона – „и на РЗС, и на Синята коалиция, на независимите депутати, да благодаря и на опозицията. Видяхте, че по много от текстовете конструктивно бяха приети забележките от вас и бяха приети.

Заканата беше изказана преди месеци, когато Народното събрание не прие първия вариант на закона, внесен от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов пристигнаха в Народното събрание след 20.00 часа тази вечер. Тяхната поява стегна редиците на мнозинството и текстовете бяха приети до малко след 22.30 часа. Част от днешните дебати бяха проследени и от представители на посолствата на страните-членки от ЕС.

В двумесечен срок от приемането на закона трябва да бъде сформирана Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Това решиха депутатите от мнозинството при приемането на последните текстове от спорния закон за незаконно придобитото имущество.

Междувременно депутатите решиха да се създаде Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество.

Той ще предлага на правителството да предостави отнетото имущество за управление на бюджетни организации и общини за изпълнение на техните функции или да възложи продажбата му. Имуществото, за което е взето решение за продажба, ще се продава от Националната агенция за приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Страните могат да сключват спогодба, с която да се отнеме не по-малко от 75% от имуществото или паричната му равностойност. Това приеха депутатите, като гласуваха член 90 от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Комисията внесе предложение този процент да бъде не по-малко от 80, но Янаки Стоилов от БСП предложи процентът да се намали и да се запише не по-малко от 75%. "По добре да се отнеме 3/4 от незаконното имущество, отколкото нищо, ако не бъде доказано", каза той и предложението му беше прието. Спогодбата трябва да се одобри от съда.

Сред текстовете, които бяха приети, е и този, че правата на държавата по този закон се погасяват с изтичането на 15-годишна давност. А давността започва да тече от датата на придобиване на имуществото. Съдът заседава по делото открито, решиха още депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА