Last news in Fakti

4 Май, 2012 13:52 912 0

Пада ДДС-то за дарителски SMS

  • ддс-
  • sms-
  • симеон дянков-
  • административна реформа
Пада ДДС-то за дарителски SMS - 1
Снимка БГНЕС

До месец и половина може да отпадне ДДС-то върху дарителските SMS-и, съобщи финансовият министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна.  Обикновено пращайки SMS, дарителят дава 1 лв за каузата, а 0,20 лв се начисляват като данък.

Честите депутатски въпроси по темета го накарали екипът на Дянков да се замисли и да проучат какво е положението в други европейски страни.

Финансовият министър Симеон Дянков е харесал Русе за нов дом на Агенция „Митници“, тъй като там е най-важната от гледна точка на приходите митница. От парламентарната трибуна вицепремиерът защити идеята 20-тина администрации и ведомства да се преместят от София в големите градове на страната, но това трябвало да става разумно и обмислено, а не на принципа „две на теб – две на мен“.

Срещу „нелепата и несериозна“ идеята възрази лидерът на СДС Мартин Димитров, според когото преместването ще блокира за няколко месеца работата на администрацията. Синият лидер коментира, че идеята би трябвало да е шега, родила се по време на игра на карти, а не реално намерение за реформа. „Откажете се от тези идеи преди да видите целия хаос, преди гражданите повече от шест месеца да не могат да намерят къде да бъдат обслужени“, призова Димитров и настоя за по-бързо въвеждане на електронното правителство, което би било удачен заместител на физическото преместване.

Симеон Дянков обаче е убеден, че временните неудобства от разместването не могат да се мерят с дъгосрочните плюсове. Той обясни, че Пловдив, като център на земеделски и туристически регион, ще приеме част от МЗХ и направлението „Туризъм“ на МИЕТ.

„Ако една агенция не си върши работата в София, като я преместим в Кърджали, Русе, Пловдив – ще започне да си върши работата. Извинявайте, но това е по детски наивно“, заяви Димитров, който прочете декларация от парламентарната трибуна.

Дянков констатира, че в митниците има проблеми с компетентността и лоялността на служителите. Изводът идва от „неприятната изненада“, че 30% от митничарите не са успели да попълнят елементарни въпроси от задължителния тест. Все пак, средната заплата в агенцията е  увеличена с около една четвърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА