Last news in Fakti

29 Април, 2012 11:43 1 512 10

Борисов: Сектор „Туризъм” отива в Пловдив /Обновена/

  • бойко борисов-
  • симеон дянков-
  • администрация
Борисов: Сектор „Туризъм” отива в Пловдив /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов явно ще се съгласи с плана на министъра на финансите Симеон Дянков пилотно агенции и част от министерства да се преместят в други градове на страната извън столицата. Днес се чакаше неговата тежка дума. Ето какво каза премиерът в Пловдив:
"Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и зам.-министър Иво Маринов, се местят в Пловдив", каза си тежката дума премиерът. Новата сграда се намира на метри от реконструирания Римски стадион.
Борисов преряза лентата на сградата. Премиерът разгледа реконструирания Римски стадион в Пловдив.

Премиерът се аргументира с това, че дейност „Туризъм” на МИЕТ се мести в Пловдив, тъй като средището на траки, римляни и византийци е било именно Пловдив. „Затова е правилно зам.-министърът на туризма с дейността си да стои там", каза Борисов.

Предвижда се отделни дейности от Министерството на земеделието и храните също да бъдат преместени в Пловдив, съобщи още премиерът Бойко Борисов.  В града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет.” В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство, уточни премиерът. Затова в София остават Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете, а министърът на земеделието с дейностите му ще ги изместим, бе категоричен министър-председателят.

 Премиерът съобщи, че се предвижда Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив и на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите.

„Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна.

В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ.”

Децентрализацията на администрацията ще става плавно във времето.

 В министерствата, който се местят, ще бъдат разкрити нови работни места, а задръстванията в София ще намалеят. С децентрализацията ще се даде възможност на интелигентните кадри в тези райони да се реализират, е другият аргумент на министър-председателя. Премиерът акцентира на това, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът.

Ресорът "Туризъм" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е сравнително малък и няма пречка той да бъде преместен в Пловдив от месец септември месец. Така коментира пилотния проект министърът на икономиката Делян Добрев.

Това са около 30-40 души, които ще дойдат първоначално в Пловдив. Това, което искаме да покажем, е с цел развитие на алтернативните форми на туризъм, каза Добрев. Според него именно с този акт правителството показва, че прави стъпки в тази посока, защото Пловдив е сърцето на алтернативните форми на културния туризъм. Наследството, което са оставили тук траките - всички гробници са на една крачка. Тук съществува и селски туризъм, и религиозен туризъм по Стара планина, тук е Долината на розите, всички спа-курорти са наоколо.

"С това действие ние показваме, че ще хвърлим усилия в развитието на алтернативните форми на туризъм, без, разбира се, да пренебрегваме и масовия турист", каза министър Добрев, който е убеден, че в последните години правителството се справя много добре с това.

„С болка следя останалите сгради в Пловдив и виждам мърлявщината, която са оставили последните 20 години тук”, каза Бойко Борисов.

Борисов седна в пловдивско кафене на площада пред общината заедно с придружаващите го министри - Симеон Дянков, Томислав Дончев, Свилен Нейков, областния управител и кмета на града, за да изпият на спокойствие по един фреш и кафе.

Аз съм сигурен, че Римският стадион ще стане визитната картичка на Пловдив и наред с Античния театър това ще е вторият най-знаков,  дай Боже във времето да се развие и като номер 1 туристически обект на Пловдив, каза кметът Иван Тотев при откриването. Според него проектът е бил изстрадан. Много
хора загубиха много нерви, за да се случи това, което виждаме днес. Препядствията ги преминавахме с помощта  на министър-председателя и на министър Дянков, които са тук днес. Финансираха голяма част от него, както и авансовите плащания.
Премиерът  посети Античния форум и спортната зала в строеж при пловдивския университет, след което ще отиде на стадион „Лалута" за приятелската футболна среща.
Факти.бг припомня, че първи научи за пилотния проект на Симеон Дянков за местене на администрациите. Очакваше се днес Борисов да каже тежката си дума. Явно проектът тръгва в ход с местенето на част от администрацията на Министерство на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    2 2 Отговор
    Borisov e nai uspeshniat premier na prehoda.
  • 2 ИВАНЧО на МАРИЙКА

    0 1 Отговор
    ОТ ДЕН НА ДЕН ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УЧУДВАМЕ НА "МЪДРИТЕ" УПРАВЛЕНСКИ РЕШЕНИЯ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО... КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ЕДНО ТАКОВА ВЪЗЛОВО МИНИСТЕРСТВО, КАКВОТО Е МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА НА МЯСТО РАЗЛИЧНО ОТ СТОЛИЦАТА? В СОФИЯ Е СЪСРЕДОТОЧЕН ЦЕЛИЯ СЕРИОЗЕН БИЗНЕС И КАКВО СТАВА С ТОВА ПРЕМЕСТВАНЕ - ПРОСТО ЗА ВСЯКО НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ ДА ДРУГ ГРАД НА 130 КИЛОМЕТРА ОТ СОФИЯ. АКО ТОВА СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ТРАФИКА ПО МАГИСТРАЛАТА МЕЖДУ СОФИЯ И ПЛОВДИВ И ДА СЕ ПОВИШИ КОНСУМАЦИЯТА НА ГОРИВА - ЯВНО РЕШЕНИЕТО НАИСТИНА Е МНОГО "МЪДРО". ПОНЕ ИЗВЕСТНИ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ ЗА ТЪРГОВИЯ С ГОРИВА ЩЕ РЕАЛИЗИРАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПЕЧАЛБИ.
  • 3 куку

    0 0 Отговор
    Сега следва; мин. на транспорта в Радомир, мин. на енергетиката в Козлодуй, мин. на земеделието в Полски тръмбеш, мин. на културата в Перник....
  • 4 ИВАНЧО на МАРИЙКА

    1 1 Отговор
    ИМАМ И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС... ПЕРСОНАЛЪТ, КОЙТО СЕГА РАБОТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА, КОГАТО МИНИСТЕРСТВОТО БЪДЕ ПРЕМЕСТЕНО В ПЛОВДИВ, ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ СЪКРАТЕН ИЛИ ЩЕ БЪДАТ КОМАНДИРОВАНИ СЛУЖИТЕЛИТЕ В ПЛОВДИВ И ЗА ЧИЯ СМЕТКА? НАЙ-ВЕРОЯТНО ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ! ЗАЩОТО ТОВА СА ОГРОМНИ РАЗХОДИ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА ОТ ЕДИН ГРАД В ДРУГ И ОСВЕН ТОВА ДА ИМ СЕ НАМЕРЯТ КВАРТИРИ И Т.Н. И КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТЕЗИ КВАРТИРИ НА ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО В ПЛОВДИВ?
  • 5 ТРЕНД

    1 1 Отговор
    НЯМА СМИСЛЕН ОТГОВОР НА ТОВА БЕЗУМИЕ! Борисов е една пионка в ръцете на Кукловода. Уродските идеи на финансовия "министър" са толкова шокиращи, че единственото обяснение може да бъде едно: целта на "министъра"е създаването на допълнителен хаос, разходи, бъркотия и съсипия за БГ държавата. Голямата уста на Сим Дянков е голямата уста на Чичо САМ! Унищожението на България е приоритет на САЩ и е в угода на американския съюзник Турция. Друго възможно обяснение е, че Дянков е някакъв скрит БСПар, който с идеите си предизвиква пълно отвращение сред хората и тласка БГ избирателя към бюлетината на БСП! ...
  • 6 обяснение

    1 0 Отговор
    Феодалното мислене на хората, пишещи преди мен, е една от причините България да е най-изоставащата страна в ЕС.
  • 7 васил кунчев

    0 0 Отговор
    аде сега парламента да се мести в украйна там си знаят работата
  • 8 ласи

    0 0 Отговор
    Кукловода си знае работата . Тук трябва да се освободи площ за по достойните заселници. Местните или гастарбайтери навън или пък същото но в "родината".
  • 9 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
    Вервайте ми !
  • 10 Believer

    1 0 Отговор
    В Швеция децентрализацията е факт от много години. Браво на Дянков.