Last news in Fakti

6 Май, 2012 07:27 4 155 0

Тържествено честване на Деня на храбростта и Българската армия

  • парад-
  • гергьовден-
  • ден на храбростта-
  • армия

На много места в страната днес тържествено ще бъде честван Деня на храбростта и Българската армия. Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.

Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастиря“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

В 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини, съобщиха от Министерството на отбраната.

Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

В 10.00 ч. на площад "Княз Александър I" в София ще започне военният парад. В него ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини, както и Гвардейският представителен духов оркестър.

Парадът ще бъде открит от Военновъздушните сили с един вертолет "Ми – 17", носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета "Кугар" от авиобаза "Крумово". Командващ парада е командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Стефан Василев.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред президентството.

На 6 май 2012 г., в 9.00 часа, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на молебен за здраве и благоденствие на Българската армия. Държавният глава ще положи венец пред паметника на Незнайния воин. В 10.00 часа на площад "Александър Батенберг" президентът ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия по повод 6 май и ще произнесе слово.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители ще участват на 6 май 2012 г. в тържествата повод Деня на храбростта и празника на Българската армия. В 10.00 часа председателят на парламента ще присъства на военния парад на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър Първи". Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на площад "Княз Александър I", където ще се проведе военният парад по случай тържественото честване на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

6-ти май - Денят на храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Водосвет на бойните знамена ще бъде отслужен във Варна (от 10.00 ч.) на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и в Бургас (от 11. 30 ч.) на площад "Независимост".

Военнослужещите от Българската армия ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български войни в градовете Бургас, Стара Загора Хасково и Ямбол.


По случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, филиалите на Националния военноисторически музей във Варна - Военноморски музей и Парк-музей "Владислав Варненчик" обявяват ден на отворените врати. Във Военноморския музей посетителите ще имат възможността да разгледат новата експозиция, която бе открита на 23 април, както и временната изложба на големия български маринист и военен кореспондент-ходожник през Балканската и Първата световна война - Александър Мутафов.

В Парк-музей "Владислав Варненчик" отворени за посетителите ще бъдат постоянната експозиция на музея, мавзолеят на крал Владислав III Ягело, зала "Петър Димков", както и залата за временни изложби, с гостуващата фотоизложба "РОТА 4093".
Двата музея ще приемат посетители безплатно от 10.00 до 18.00ч.


По повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей е подготвил богата програма за жителите и гостите на столицата. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до военната история чрез 27-те хиляди експоната в постоянната експозиция на музея и ще се насладят на богата празнична програма.


В традиционната атракция "Експонатите оживяват" тази година за първи път посетителите ще имат възможност да разгледат пилотските кабини на изтребител-прихващача МиГ-21бис, високоманеврения щурмови вертолет МИ-24, както и танк Т-34, танк Т-55 АМВ, самоходна минохвъргачка "Тунджа" и белгийска самоходна минохвъргачка FN4RM.


Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия, а децата ще имат възможност да се залюлеят за здраве на гергьовската слънчева люлка. Четвъртокласниците от 144 СОУ "Народни будители" ще радват посетителите с гергьовски хора. Специално за празника в кинозалата на музея ще се излъчват филми, посветени на Българската армия. Празникът в НВИМ започва в 12. 00 ч. на 6-ти май. В атракцията "Експонатите оживяват" ще бъдат отворени за публиката изтребител-прихващач МиГ-21бис; щурмови вертолет МИ-24; танк Т-34, танк Т-55 АМВ, самоходна минохвъргачка "Тунджа" и белгийска самоходна минохвъргачка FN4RM.
 

Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на българския войник, опитвайки от неговата боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия - начало – 12.00 часа. Любителите на конната езда ще дефилират на най-голямото пони в България – коня шампион "Панделка" - начало – 13.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА