24 Май, 2019 07:31 4 894 127

24 май - Върви, народе .....

  • кирил и методи-
  • славянска писменост

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Първата, различна от латинската е гръцката азбука

24 май - Върви, народе ..... - 1

Днес е 24 май - ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Националният празник се чества всяка година на 24 май, като се чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, познати още като Солунските братя.

Според църковния календар Денят на Св.Св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.

Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до XIX в. се е ползвала и в Румъния.

През 1851 г. в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий. Денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. През 1975 г. пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.

Кирилицата, която се използва от близо 11 държави като официална азбука и е опростен вариант на глаголицата.

Глаголицата е създадена от Св. Св. Кирил и Методий по време на Първа Българска държава през IX в.

Смята се, че глаголицата е опростена от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица.

В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.

Глаголицата и, следователно, кирилицата заимстват система на азбуката от египетски йероглифи, прото-синайската система за писане и гръцката азбука. Системата за писане и структуриране на думите е комбинация от латинската, копстката, арменската, грегорианската и глаголската азбуки.

Най-ранният надпис, изписан с кирилица е от 931 г. в пещерен манастир близо до с. Крепча в България. Най-ранните ръкописи, изписани с кирилица са „Книгата на Сава”, датирана между X и XI в.

Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б”. По същия начин е конструирана латинската дума „alphabet” (азбука на англ.) от гръцките букви алфа и бета, първи в гръцката азбука.

Кирилицата се използва като писменост и от неславянски езици като казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и в някои части на Аляска.

Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма. Първоначалната кирилска азбука се използва само в стар църковно-славянски – езикът, на който е изписана църковната литература в Русия и част от Източна Европа.

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Първата, различна от латинската е гръцката азбука.

Всяка буква в кирилската азбука имала свое име, което значело нещо. Например, А - „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро, доброта) и т.н. Имената на буквите помагали на учениците по-лесно да запомнят азбуката и реда на буквите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Октомври

    8 7 Отговор
    Светите братя Кирил и Методи са византйци дали азбуката на всички славяни! Майка им се е казвала Мария, и има съмнения че е славянка а бащата е ромей на име Леон, много уважаван във Византия и от Императора.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Преславски

    24 3 Отговор
    Това е ден на БЪЛГАРСКАТА писменост. Би трябвало да се подчертае.

    Коментиран от #107

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 до варварите

    16 5 Отговор
    Чаламби азиатски, не се занимавайте с нашата азбука, ми си измислете ваша. Ама сте толкова некадърни, че и това не можете. Няма не чаламбосан сунет. От малки ви клатят. Ха ха ха, турски русалки.

    Коментиран от #10

  • 8 Еее, доживяхме

    15 3 Отговор
    Това е най-ясно написаната статия за азбуката ни, която съм чел досега, без помпозност, тупане в гърдите, кукуригане, мъгляви и увъртяни изречения, каращи те да се питаш накрая как глаголицата е станала кирилицата, кой я е писал, къде и т.н.т.Браво на автора!

    Коментиран от #9

  • 9 Преславски

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "Еее, доживяхме":

    А какво лошо има в това да се гордеем с азбуката си. Всеки го прави с това, с което е допринесъл, ние защо да се свиваме.

    Коментиран от #28, #45

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АБВГД....

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Kufaro":

    Щом врагът се нервира,това е добре.Да живее българската култура!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 боцмана

    5 9 Отговор
    Къде да върви народа , по магистралите на Бойко ли? Ако върви по тях няма да е , върви народе възродени , а върви народе заблудени. Идва време когато можем да ми покажем , че въпреки циганския вот , може да загуби изборите и това да му послужи като обица на ухото за следващия вот.
  • 16 Българин

    32 5 Отговор
    Трябва да престанем с това "славянска". Азбуката е правена по поръчка на български цар, от българи, за България.

    Коментиран от #19

  • 17 ГЕРБ 14

    3 11 Отговор

    До коментар #12 от "БЮЛЕТИНА НОМЕР 18":

    Само ГЕРБ! Бойко няма нищо общо с Цецо Бесепара.
  • 18 Borislav Popov

    11 2 Отговор
    Честит празник на всички българи ! Отделна молба към руските тролове и техните подлоги, да не се навират тук с тъпите си коментарчита.
  • 19 Професора

    2 23 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Да и египетските пирамиди са строени по поръчка от Хан Кубрат.

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Румен Гечев

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "БЮЛЕТИНА НОМЕР 18":

    Искате пенсии по 3 и заплати по 8 долара? Искате 3000 лева за долар? Искате да фалират нови банки и държавата да налива милиарди в тях? Искате нови офшорни фирми на Елена Йончева и да направите месечната и заплата 12 000 Евро? Бюлетина номер 18 ще гарантира това!

    Коментиран от #112, #114

  • 22 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Професора":

    Нищо чудно,щом Бастет е погребана в България.

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кирилицата

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Kufaro":

    Азбуката е българска, създадена е от българи, в българска книжовна школа.
  • 25 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #19 от "Професора":

    Руските професори четете историята с руски очила. Може да изкарате, че азбуката може бе е правена от руски монаси или от Ленин и Сталин.

    Коментиран от #30, #60

  • 26 Borislav Popov

    16 1 Отговор
    Още веднъж - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИИИИ !! Модераторите да не дремят , а да трият веднага антибългарските коментари на руско-турските ибрици, понеже те съвсем се оляха . Между другото, специално днес гдедах по руския федерален първи канал новините... една дума не обедиха за празника ейййй, казаха само, че в Украйна положението е зле и в ЕС също, можел бил и да се разпадне.
  • 27 Професора

    5 11 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    Ти видя ли Бастет къде е погребана? И египетската култура искате да заграбите с разни истории от,, Градище" Странджа. Нищо чудно че с македонците сте една кръв! Египтските богини били бългаки, византиските братя Кирил и Методи били българи, траките били българи, ай бегайте монголско племе избягало от степите от татарите. Ааа и Китаската стена била строена заради българите само че, не знаете че китайската стена са тамън 5 стени и вс. Китайски император е строил по една! Атила и той бил бългатин както и Троянците. Само културата на Майте не е българска обаче като се има предвид че си преписвате че египтените са българи нищо чудно да кажете че и Маите са българи!

    Коментиран от #29, #32, #56, #58, #61

  • 28 от #8

    2 17 Отговор

    До коментар #9 от "Преславски":

    А ми глупост е. Първо, вече няма народ без писменост; второ, азбуката ни не е конвертируема, така да се каже, което е Огромен неплюс, така да се каже; трето, това нашето не е гордост, а простотия, защото е дело на древни хора, а ние се хвалим като че е наше, може би защото сме комплексирани некадърници, лузери, така да се каже; пищим че сме велики създатели, а се присмиваме на пияните англичани в Сл. бряг, въпреки че те са създали и открили почти всичко на този свят; още, ами сегашните бежанци от арабския свят чиито цифри използваме не са ли велики, защо не ги имаме за хора?

    Коментиран от #34, #42, #46

  • 29 Кирилицата

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    А ти какъв си??! Явно си български гражданин (не българин). Заради какво се заяждаш с нещо подобно?? Ако не те топли празника, поне не се опитвай да го разваляш за тези които наистина се чувстват българи и за които всичко това е важно.

    Коментиран от #31

  • 30 Borislav Popov

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    На времето, бях се запознал на Златните с една руска даскалица по руски език и литература тя ми каза, че Ломоносов бил написал азбуката и даже ми се разсърди и се обиди, когато се опитах жа и докажа, че не е права, толкова беше надъхана...) Още по вече се учудих, че тя никога не беше и чувала за Светите братя Кирил и Методий !

    Коментиран от #35, #40

  • 31 Методиевица

    2 13 Отговор

    До коментар #29 от "Кирилицата":

    Не е много патриотично да се залъгваш че византийци румеи са българи! Нищо против празника, обаче доста против за извъртане на история!

    Коментиран от #37

  • 32 зункачела

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    Бе мюмюне, затова сте нагли и безочливи. Защото нямате свое, и все към чуждото поглеждате. Нахални сте и навсякъде се пъхате, все акъл давате на всички., по всички форуми, за всичко чуждо винаги имате мнение. За това, че сте толкова нагли, скоро ще ви го напъхат колективно. Племе безписмено и нагло, изчезвайте от нашите форуми.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Преславски

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "от #8":

    Това за англичаните... сериозно ли го казваш?...
  • 35 Jeik

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    А аз се запознах с една американка от САЩ миналата год. беше професор по истирия, и ми каза че латиницата била написана от Христофир Колум!

    Коментиран от #39, #43, #47

  • 36 Янков

    17 1 Отговор
    Явно , и на този празник не можем да сме единни и щастливи!
    Как троловете успяхте и него да омерзите,със злобата и пошлостта си!
    Защо за няколко сребърника, принизявате всичко българско,и го натиквате в калта?
    Ние норманлните българи, не можем да Ви съдим- не се показвате на светло, криете се зад клавиатурата с измислени никове ,и тролите до припадък.
    Бог да Ви съди - а той не забравя!!!
    Честит празник на всички българи - честит ден на българската писменност и култура!!!
  • 37 Кирилицата

    18 2 Отговор

    До коментар #31 от "Методиевица":

    Кирилицата е създадена именно от българи, не от Кирил и Методий директно. Така че си е съвсем патриотично.

    Коментиран от #41

  • 38 Пророк

    14 3 Отговор
    Честит празник на Българската азбука ! На всички българи и хора, които я използват ! А на останалите, които не им харесва този факт - да се изнасят. Ще настанат тежки времена за тях!
  • 39 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Jeik":

    Ми такива са всички руско-американски чифутски гърли. имат гоолемо самочуствие, но без покритие !
  • 40 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Borislav Popov":

    Те и русофилите искрена вярват, че азбуката ни не е българска а са я създали ромеи. И поради тази причина"братушките" им не трвало да ни благодарят.
  • 41 Методиевица

    1 12 Отговор

    До коментар #37 от "Кирилицата":

    Просто Паиси Хилендарски си я е обработил, то руската и сръбската също не е досуш като бг. Кирилицата така че, какви претенции имате че сте дали нещо на славянския свят?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Румяна Костова

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Jeik":

    Но господине, само искам да ви напомня, че днес е празник на славяно-българската азбука, а не на латинската, така, че вашата забележка тук е неуместна !

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Даниел

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Преславски":

    Един плюс от мен.Честит празник на всички.
  • 46 зункачела

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "от #8":

    Ти добре ли си ве, тъй наречените арабски цифри са всъщност индийски. Арабухите са ги взели от индийците., станало е грешка, че са ги нарекли арабски, и тя трябва да се поправи. Сегашните арабски цифри, са много различни от нашите. Племе непросветено, азиатско.
  • 47 Барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Jeik":

    Ми добре ве мен, да речем, че американките са тъпи и неуки, но в същото това време ти признаваш за такива и рускините. Нали уж те бяха най умната, образована и най четяща нация в света ? Е, как може, учителка да не знае такива исторически истини и да твърди, че някакъв там Ломоносов бил написал азбуката. ??

    Коментиран от #52

  • 48 Българин

    7 3 Отговор
    И на този ден българофобската същност на съществата с български лични карти и с руско самосъзнание излиза на показ. Честит празник на българската азбука на всички българи!

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ю бре

    1 2 Отговор
    И самият меко казано народ незнае къде върви , добре че е Бат Бойчо та ни вкарва човечеца в "пътя"!
  • 51 Борислав

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Не бих казал, че точно тези са които се противопоставят на българската същност на празника. Това са по-скоро космополитните леберали, за които всяко нещо което подчертава някаква национална идентичност е вредно. Другата група са тези, които завиждат на българите за азбуката, но те не са непременно руснаци

    Коментиран от #53

  • 52 Jeik

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Барчо":

    E добре бе мен, как професор по история може да каже че Хрстофир Колум е написал латинската азбука? Ако рускинята беше стигнала до степен професура сигурно щеше да научи за византийските братя Кирил и Методи!

    Коментиран от #59

  • 53 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #51 от "Борислав":

    Точно руската измет е тази, която се стреми да омаловажи и неглижира българската същност на българската азбука. Обикновено акцентират, че Кирил и Методи са византийци и ся работили по поръчка на Византия. Климент Охридски за тях не съществува.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Върви, народе възродени

    0 6 Отговор
    Към мизерия и нищета.
    Гол, бос, без домен към урните сега.
    Върви с последната надежда за промяна, но уви не сега. Едва ли ще дочака следващият избор за промяна. Лъган и обиран ще е все така. Честит празник!
  • 56 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    Не бе,ти просто не разбра сарказъма.Няма нищо,опитай пак,когато поумнееш.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Така е

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    Колкото да Атила.За него и мизите е писано отдавна от по-умни от теб.Разбирам,че ти е неспокойно.Дядо ти си е сменил вярата,за да не плаща данъци и сега ти си помак,неприятно е,но го преживей.
  • 59 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Jeik":

    Мен не ме интересува, какво там знаела или не знаела, американската професорка, понеже съм далече от тези хора и от американците въобще. На мен ми е обидно, че руснаците с които сме почти братя по кръв и които винаги са се визирали, като най близък с българите народ, така нагло изменят исторически истини,че не Кирил и Методий са създали азбуката, а Ленин, Сталин, Ломоносов и не знам си кой още. Срам, срам, срам !!!
  • 60 Болен човек си!

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Не можеш да си сдържиш омразата към руснаците и да не ги споменеш - отвътре те яде, много си болен, Сорос ти е пийнал мозъка!!! И като оставим настрана болния соросоид, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ С НАШАТА ПИСМЕНОСТ И ЕЗИК!

    Коментиран от #64, #67, #71

  • 61 Рубладжийче

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Професора":

    Руските мелези защо обсъждат български работи?
  • 62 Напротив

    1 7 Отговор
    Точно враговете на българите ги карат да се смятат за велики и да се гордеят безмислено за да живеят по тяхната свирка.

    Коментиран от #66

  • 63 фесчо

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "скъперника":

    Ти си гледай турцията и не се занимавай с българското. Злобни, завистливи и отровни гъби сте това ашладисаните.. Толкова сте елементарни и подли, че чак вселената ви се чуди и недоумява, как сте се пръкнали такива.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #62 от "Напротив":

    Българите не се смятаме да велики, за разлика от някои комплексар ски нации. Смятаме, че не сме по-лоши от останалите европейски народи.
  • 67 Илия Бешков

    6 6 Отговор

    До коментар #60 от "Болен човек си!":

    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?
  • 68 БЪЛГАРИЯ

    10 0 Отговор
    "Честит празник на буквите!”, ни поздравява в специалното видео Кралят на валса Андре Рийо, чийто оркестър ще свири в България на 8 и 9 юни. „Пазете идентичността си! Съхранявайте и се грижете за националната си култура!” Тя ви прави различни. А моята роля е да ви обединявам чрез музиката” .Рипни Калинке,да тропниме,да са пукат душманине!
  • 69 зункачела

    8 2 Отговор
    Никой да не се заблуждава, във форума, в момента, няма проруски тролове. Това са злобни османо- ромски завистници, эпозеленели от яд омраза, което ги характеризира отлично какво ни мислят шопарите. Както унищожиха много народи, така ще унищожат безмилостно инас, ако имат възможност. Злобата им е достигнала демонични „висоти„ и ги яде от вътре като рак. Аз вчера ги разбрах, в статията за Кирил и Методий, колко са зли и какво ни мислят.
  • 70 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #49 от "Румяна Костова":

    Дай на жена му 2 лева бакшиш, празник е все пак.
  • 71 Бай Хой

    5 4 Отговор

    До коментар #60 от "Болен човек си!":

    А бе ние се гордеем приятел, ама именно тойти руски братушки, а не соросоидите, пищат тук всякакви тъпотийки за византийското и за македонското начало на нашата българска азбука. Даже и баш попа на тойти руснаци Гундяев и тойту Пути го казаха това, ама на теб все соросоидите са си виновни. Я кажи ся кажи тогава, кога и къде, Жорката Сорос е говорил нещр против за нашата азбука, че аз не моа да са сетя ??
  • 72 Генерал

    13 3 Отговор
    Колко нации се гордеят със собствена писменост?? Знаете ли, че нито Гърция, нито Турция, имат такава,а ползват чужда!? (това за провокаторите в този форум)

    Честит празник на всички! Гордейте се, че сте българи!

    Коментиран от #80

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ

    7 1 Отговор

    До коментар #74 от "скъперника":

    Каде и да одиш,каде и да шеташ,не се срами,не се плаши Българин да си.Ако некой рече,България е мала,има още осум дела,за да биде Цела!
  • 76 БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ

    5 1 Отговор
    💗БЪЛГАРИЯ💗
  • 77 БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ

    5 1 Отговор
    💗БЪЛГАРИЯ 💗 БЪЛГАРИЯ 💗 БЪЛГАРИЯ
    💗💗💗 https://youtu.be/1lh3dNLGfkk 💗💗💗
  • 78 Давид

    5 3 Отговор
    Всичко , което имаме откакто са ни направили хора ни е дадено от арианите . И то първо на нас Българите . Историята е започнала в нашите земи . Това се опитва да прикрие световната банда . И ние имаме език и писменост не от Кирил и Методий а от създаването на цивилизацията . И Магурата е живо доказателство . Всичко друго е преписване на историята по грешен начин и в чужди интереси .
  • 79 Булшитс

    1 3 Отговор
    Докато гроб са на власт тоя народ към нищо светло няма да тръгне
  • 80 555

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Генерал":

    гърците са взели азбуката от финикийците като към нея прибавят и гласни букви понеже се е състояла само от съгласни
  • 81 смях в залата

    2 4 Отговор
    Ако останат Гробарите на власт може и нея писменността да унищожат както унищожават историята ни за да ни обезличат като нация
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 нервен

    1 0 Отговор
    Не схващам за какво спорите ?? за това че светите братя са гърци от Солун ?? за това кой е създал кирилицата ??? или за това че славянските народи са възприели Българската писменост ??
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Тихо

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Мехмед":

    Започвай да режеш мръвка и донеси бързо храната да не правиш лицеви опори.

    Коментиран от #95

  • 94 Лудетина

    1 2 Отговор
    Няма ленти за рязане и магистрали за откриване и тиквоча го няма на честванията
  • 95 Мехмед

    1 4 Отговор

    До коментар #93 от "Тихо":

    Кучешка или магарешка да бъде мръвката, г-н клошар?

    Коментиран от #100, #101

  • 96 А български цифри

    3 2 Отговор
    Кога ще си измислим? Толкова много медалисти от математически олимпиади, а ползваме омразните арабски....

    Коментиран от #103

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Само ренегати могат да празнуват

    1 3 Отговор
    Нещо наложено им насила. Защо няма нищо написано на кирилица на истинските български артефакти останали ни от дедите. Защо на мадарският конник няма и една кирилска буква?

    Коментиран от #109

  • 99 Булшитс

    0 1 Отговор
    Министъра на културата защо не е в затвора?
  • 100 Тихо

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Мехмед":

    Ти ще я ядеш,избери си сам.Турски помии не докосвам и с пръчка.
  • 101 Тихо

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Мехмед":

    Поръчах ти от свиня,но ако искаш от муле също може.

    Коментиран от #102

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "А български цифри":

    Все повече се убеждавам, че да са върви България напред и необходимо българофобската руска измет да бъде изрината веднъж завинаги от Родината.
  • 104 На 24май върви народе на майната си😂😂

    1 2 Отговор
    Безмислен език без бъдеще и приложим само в чалгатеките😂😂😂

    Коментиран от #105

  • 105 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "На 24май върви народе на майната си😂😂":

    Как злобата още не те е убила?
  • 106 Карл Май

    1 2 Отговор
    Честит празник скъпи поданици !
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 нервен

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "Само ренегати могат да празнуват":

    Защото е изсечен преди Кирил и брат му Методий да са планувани ...
  • 110 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #107 от "Мехмед":

    Русофила българофоб се чувства най-добре като сложи турско име!
  • 111 нервен

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "Мехмед":

    Византийската писменост е гръцка ...бива ли да си толкова не компетентен
  • 112 Уууууу

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Румен Гечев":

    За тези 3 и 8долара се купуваше повече бензин тогава отколкото сега а защо ви са и повече пари нямаше синби зелени и пенбяни зони нямаше паяци здравеопазването беше все още безплатно бяха зпазени всички социални придобивки ..Сега с една заплата и пенсия тока и парното не можеш да си платиш .

    Коментиран от #115

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Про

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Румен Гечев":

    Някога през турското робство един голям българин е написал ,,история славяно българская' за да припомни на българите какво са били и това до някъде им е давало самочуствие при тежкия турски гнет Сега пак сме смачкани прогонени и добре че има празници да ни напомнят че сме кадърен и свободолюбив народ за да ни е по лек живота при мутробандитското управление на Герб

    Коментиран от #116, #118

  • 115 Румен Гечев

    3 3 Отговор

    До коментар #112 от "Уууууу":

    Затова ли доработваш като руски трол? На Йончева само наема на месец е 3400 лева и не мрънка за парното. Значи се е продала по-добре. Гласувай за нея за да живее в Брюксел и да получава 12 000 Евро месечно.

    Коментиран от #117

  • 116 Румен Гечев

    3 4 Отговор

    До коментар #114 от "Про":

    Най-голямата ОПГ е БСП.
  • 117 Уууууу

    0 6 Отговор

    До коментар #115 от "Румен Гечев":

    Йончева плащала 3400 за наем Беден депутат има ли .

    Коментиран от #119

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Румен Гечев

    0 2 Отговор

    До коментар #117 от "Уууууу":

    Направи я още по-богата.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #120 от "Д'мин":

    Нещо не си разбрал. Фоби няма а филите не могат да кротнат без да оплюят и омаловажат българската азбука.

    Коментиран от #122

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #122 от "Д'мин":

    Borislav Popov, ти ли си бе гений русофилски?

    Коментиран от #124

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 под игото

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Мехмед":

    Простено ти е че си неук .Не всеки чете Ако беше прочел ,,под игото " щеше друго да говориш .Това че българите са били сводолюбиви не значи че стях са се държали като роби
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Lost in translation - "Свободната медиА"

    0 0 Отговор
    Моля автора на статията да аргументира твърдението си, че кирилицата е преобразувана глаголица (а не в по-голямата си част базирана на гръцката азбука). Какво лошо има в коментара, че го изтрихте? Нарушавате собствените си правила (да се публикуват статии с проверена достоверност на информацията), че даже и някои права, гарантирани от Българската Конституция. Цензурата Ви е необоснована.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове