Last news in Fakti

24 Май, 2021 04:25 5 146 43

24 май - Върви, народе възродени!

  • 24 май-
  • кирил и методи-
  • писменост

Ден на българската просвета, култура и славянската писменост

24 май - Върви, народе възродени! - 1
Снимка: БГНЕС

Днес е 24 май - ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Националният празник се чества всяка година на 24 май, като се чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, познати още като Солунските братя.

Според църковния календар Денят на Св. св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.

Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до XIX в. се е ползвала и в Румъния.

През 1851 г. в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий. Денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. През 1975 г. пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.

Кирилицата, която се използва от близо 11 държави като официална азбука и е опростен вариант на глаголицата.

Глаголицата е създадена от Св. св. Кирил и Методий по време на Първа Българска държава през IX в.

Смята се, че глаголицата е опростена от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица.

В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.

Глаголицата и, следователно, кирилицата заимстват система на азбуката от египетски йероглифи, прото-синайската система за писане и гръцката азбука. Системата за писане и структуриране на думите е комбинация от латинската, копстката, арменската, грегорианската и глаголската азбуки.

Най-ранният надпис, изписан с кирилица е от 931 г. в пещерен манастир близо до с. Крепча в България. Най-ранните ръкописи, изписани с кирилица са „Книгата на Сава”, датирана между X и XI в.

Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б”. По същия начин е конструирана латинската дума „alphabet” (азбука на англ.) от гръцките букви алфа и бета, първи в гръцката азбука.

Кирилицата се използва като писменост и от неславянски езици като казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и в някои части на Аляска.

Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма. Първоначалната кирилска азбука се използва само в стар църковно-славянски – езикът, на който е изписана църковната литература в Русия и част от Източна Европа.

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Първата, различна от латинската е гръцката азбука.

Всяка буква в кирилската азбука имала свое име, което значело нещо. Например, А - „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро, доброта) и т.н. Имената на буквите помагали на учениците по-лесно да запомнят азбуката и реда


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да ви е честито

    4 15 Отговор
    Колко обаче днес говорят и пишат на книжовен език и днес не се ли говори в България само с цифри 😀

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петрич

    30 4 Отговор
    Спрете с тъпите коментари.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.Да се гордеем че сме Българи с тези двамата благодарение на които можем да ПИШЕМ.ПОКЛОН.

    Коментиран от #8

  • 5 Честит празник

    1 9 Отговор
    Най-точната наука е математиката! От къде да знам коя дума е правилната за да сваля някоя.

    Коментиран от #12

  • 6 Bir iki uc dort bes

    4 11 Отговор
    Е тва е езика😂😂😂😂

    Коментиран от #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЕАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Петрич":

    Що бе, в държавите , дето не знаят кои са тези византийци , не могат ли да пишат?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Те и туземците не знаят за христос

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Ама пък някак си живеят а тука религиозната мафия ни зомбира от секъде
  • 11 АБВГЗ

    12 1 Отговор
    И какво празнувате? Това, че повечето журналисти не могат да напишат пет реда без грешка? Това, че аборигените, завършващи средно са функционално неграмотни? Това, че има 50 вуза, а няма достатъчно студенти и за десет? Това, че повечето нещастници, населяващи територията, не са прочели две книги и половина през живота си? Или че процентът на напълно неграмотните е двуцифрен и расте?
    Ами честито!
  • 12 Дунав мост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Честит празник":

    Ми те мъжете разбират повече от цифри, здраво бачка за парички.
  • 13 Мюмюн

    8 3 Отговор
    Частит праздник на сичките, дет могат и омеят да гуворят и пишат на балгарски язик! Убаво е да владееш майчиниа си говур и писменост-така на различават у европата. Аз сам малку грамотен, ама си аресвам и сайдисвам балгарскиа-ни искам да шпрехам инглийски, швадски, полски язици-налагало ми са е, щот рабутата ми е била такваз.
    Още веднаж: Честит 24-ти май, денят на българската писменост и книжовност! Празника на хората, обичащи и милеещи за тази наша клета България! За къде сме без нея...
  • 14 Госあ

    12 1 Отговор
    Честит празник на всички почтени българи. Кирилицата е едно велико творение с което с право можем да се гордеем. Както ми каза един чужденец.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 майстор

    4 1 Отговор
    Вcякa буквa в кирилОВaтa aзбукa Е имaлa cвoe имe, кoeтo знaчeлo нeщo КОНКРЕТНО. Нaпримeр, A - „aз” (aз), Б – „буки” (букви), В – „вeди” (знaм), Г – „глaгoли” (думи, гoвoря), Д – „дoбрo” (дoбрo, дoбрoтa),Е-ест(имам) и други.
  • 17 Нане

    1 3 Отговор
    са чуди човек как след 10.11. не въведоха ингилизкия?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ирена

    0 3 Отговор
    Може да вървим.
    Ей сега тръгваме на морето в Гърция.
  • 20 Иначе бързо триеш!

    1 1 Отговор
    Браво! 👍👍👍👍👍
  • 21 Зограф

    1 6 Отговор
    Венци, Венци... и кое му е оригиналното на тази уж българска азбука?!!
    Глaгoлицaтa и, cлeдoвaтeлнo, кирилицaтa зaимcтвaт cиcтeмa нa aзбукaтa oт eгипeтcки йeрoглифи, прoтo-cинaйcкaтa cиcтeмa зa пиcaнe и гръцкaтa aзбукa. Cиcтeмaтa зa пиcaнe и cтруктурирaнe нa думитe e кoмбинaция oт лaтинcкaтa, кoпcткaтa, aрмeнcкaтa, грeгoриaнcкaтa и глaгoлcкaтa aзбуки.....
    Кирил и Методий и техните ученици ще се обърнат в гробовете си....
  • 22 Честит 24-ти май

    5 1 Отговор
    Познанаването на граматиката и правописът не е срамно. Четенето на книги не е отживелица, а обогатяване на речника и трупане на знания. За Бога, братя и сестри, ограмотявайте се!
  • 23 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ! 1 Бъдете здрави !
    Това е БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН ! И редно бе това да е националният ни празник! Така предлагаха разумни хора във ВНС-В.Търново преди 30 години.
    Но отново залитнахме по политика.......както винаги.......
  • 24 Centurion

    0 5 Отговор
    Азбуката не е Българска,а азбука на която четат и пишат в България,Тя е създадена по молба на Великоморавският владетел от Византийци.Дори и учениците на Кирил и Методий идват доста късно в България почти в края на живота си .Изобщо историята е едно художествено съчинение,твърде често представящо изкривен образ,на реалността.

    Коментиран от #30

  • 25 Конник

    1 3 Отговор
    Останал си си русофил. Българска азбука а не славянска, с закон от парламента, диване с диване. Само ние празнуваме 24 май.
  • 26 Конник

    1 1 Отговор
    Към коментар 24. Глаголицата е създадена за Великоморавия, а кирилицата за българите. Не бъркай сезона с фасона и виж хрологията нашата писменост.
  • 27 ПК инк

    2 1 Отговор
    Да е честит големия български празник за огромното
    дело на Св.Св. КИРИЛ И МЕТОДИЙ.
    ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.

    БЪДЕТЕ ВСИЧКИ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
  • 28 Гост

    3 1 Отговор
    "Малцина знаят, че с апостолическо послание „За безпримерно достойнство” от 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. За папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, допринесли значително както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на поколения европейци". Да е честит празника на всички българи.
  • 29 КИРИЛ И МЕТОДИЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да ви е честито":

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ НАРОДИ КОИТО СА СЕ ДОКОСНАЛИ ДО БЪЛГАРСКОТО ПИСМО И ЧЕТМО, КОИТО ПОЛЗВАТ БУКВИТЕ НА АПОСТОЛИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ!!!!! ДАЖЕ В ЛИТВА ПРЕЗ 12 ВЕК СА ПИСАЛИ И ГОВОРИЛИ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ!!! В ТРАКАЙ ИМА СТАР ЛИТОВСКИ ДОКУМЕНТ ОТ ТЯХНАТА ПАТРИАРШИНА ИЗЛОЖЕН НАПИСАН НА СТАРОБЪЛГАРСКИ С КИРИЛИЦА.
  • 30 Накирилиметодий сестра им

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Centurion":

    Това е от северномакедонския учебник по история, вероятно.

    Коментиран от #35

  • 31 От страни

    2 3 Отговор
    Стига с тези глупости вече. И азбуката е българска и компютъра е от Атанасов и Иисус е бил българин..и т.н.
    Кирил и Методи са испълнили заповед - да адаптират славянското писмо към грыцкото за да може да бъдат преведени на славянски църковните книги. И това е. Мрежата ви е във рыцете па намерете буквицата, от която са правили кирилицата. Буквицата е била с 49 букви а Кирил и Методи са изрязали излишните и са направили "кирилицата". Това не е подвиг а е диверсия. Пырвите букви са били не "аз" и "буки" а "ас" и "боги". Това означава АС (представител на бога на земята "БОУГИ" бога "ВЕДЕ" зная. Эй то хората са го написали. Славяните са имали няколко азбуки преди. Около 4. Била и руницата, и велесовица и буквицата. Във буквицата са закодирани цели послания от подобие "Аз Бога Ведам Глагол Добро Есте..."
    Её четете и не казвайте че не сте чели.
  • 32 От страни

    0 1 Отговор
    Хората не са появили през 9 век. Вярвате ли че не са имали писменост до 863 година? Солун не е ли Гърция? А по късно Македония? Да бе - ние не признаваме Македония..
  • 33 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Bir iki uc dort bes":

    Кой език твоя . Това е турски . Значи нямаш право да пишеш на тази тема .
  • 34 Хеви Метъл

    3 1 Отговор
    Честит празник на всички Българи .🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 35 Centurion

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Накирилиметодий сестра им":

    Това е реалността.24 е ден на славянската писменост,и на българската култура.Азбуката не е българска,а и българи е нарицателно понятие.В основата на гените на днешното население са Траки,Готи и Вестготи ,малко славяни,и под 10%степни народи,не пиша пра българи,защото има кумани,печенеги и т.н.

    Коментиран от #36

  • 36 34 май

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Centurion":

    Много си зле - това е реалността.

    Коментиран от #38

  • 37 днес

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Днес е 24 май - ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Националният празник се чества всяка година на 24 май
    Този журанлист е мнооого скаран с името на празника според Кодекса на труда и показва невежество при посочването му като национален празнек.
    24 май е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност./чл. 154 от КТ/
    Национален празник е 3 март, а 24 май е официален празник!!!
    Господин Венцислав Михайлов, върнете се в трети клас или напуснете журналистическото поприще - пишете видимо неверни статии.....
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!
  • 38 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "34 май":

    Аз не съм зле,щото за разлика от теб образованието ми е история и археология.Чества се деня на славянската писменост,а не на българската азбука.Не зная защо живеете с догми и лъжи.Това за какво ви помага.Чудите се как да помпите националната си гордост може би???Погледнете къде се намираме в духовен аспект,в материален също!

    Коментиран от #39

  • 39 12345

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Centurion":

    И кои славяни пишат с тези букви? поляците, словаците, слровенците, та чак и в Сърбия имат двойна писменост. А ние българите със сигурност не сме славяни....

    Коментиран от #40

  • 40 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "12345":

    Да ,не сме славяни.
  • 41 мани мани

    1 1 Отговор
    русначенца, ние българите ви дадохме писменост (българската азбука), език (българският език), култура - етика, морал, религия (християнството, правата вяра) ... дадохме ви светлината!
    език, да! защото говорите нашият български език, но развалено, тъй като с времето сте си добавили много думички, което не е толкова лошо :)
    непознаването на историята, отричането на истинността, води до злини! народ, който не познава историята си, няма бъдеще!
    вие сте просто пазители на нашето :) радваме се, че сте толкова могъща нация, защото си ни пазите азбуката и гореспоменатите ми думички :)
  • 42 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Възродени,едвали,ЗАРОБЕНИ-ДА.
  • 43 Павел пенев

    0 1 Отговор
    Нашите демократи психопати се опитват всячески да ликвидират най българския празник. Опитаха първо да сменят датата 11 май с оглед Юлианския и Грегорианския календар, а сега дебелия патриот успя да ни пробута ново наименование,като беше изхвърлена думичката славянска писменост. Но както е казано луд умора няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове