Last news in Fakti

30 Май, 2019 11:50 12 380 15

Какво се случва в Община Козлодуй?

  • кмет-
  • козлодуй-
  • маринела николова-
  • криене-
  • информация-
  • административен съд-
  • отмяна на решение

Административният съд във Враца отмени решение на Маринела Николова

Какво се случва в Община Козлодуй? - 1

Административният съд във Враца отмени решение на кмета на Козлодуй Маринела Николова, с което тя отказа достъп до обществена информация за това за какво и как се харчат средствата предоставени на Общината от АЕЦ “Козлодуй“ през 2018 година и даде 14-дневен срок за предоставяне на пълен достъп до тази информация. В решението съдът е категоричен, че кметицата е превишила правата си. Запитването по Закона за достъп до обществена информация беше направено от вестник „Козлодуй днес“ още на 30 ноември миналата година, но кметът Маринела Николова отказа да отговори на въпросите, с дежурния мотив, че е засегната трета страна. За отказа да даде тази информация кметицата се позова на клауза за неразкриване на информация, заложена в общо Споразумение между Община Козлодуй и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, но без да пита тази трета страна дали всъщност има някакъв проблем обществеността да знае за какво се разходват средствата, които дарява за, цитирам:„развитие на благоустройството, инфраструктурата и екологията, както и в областта на науката, културата, спорта и туризма на територията на община Козлодуй“, предава kozloduy-bg.info.

Нещо повече, на заседанието на съда главният счетоводител на общината Лилия Димитрова недвусмислено и в разрез с всякакви законови норми заяви, че „сумите, дадени от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД на Общината по своя характер са целеви средства, от спонсорство, които те не са длъжни да отчитат, освен пред спонсориращото лице“.

Административният съд ясно посочва, че ограничения в достъпа до обществена информация може да има само ако исканата информация е класифицирана или друга защитена тайна и то в случаите, предвидени със закон. „Няма доказателства, нито се поддържат твърдения, че търсената информация е класифицирана, тя не представлява тайна и по специален закон. Без значение е обстоятелството, колко лица са поискали търсената информация, всеки един гражданин на Община Козлодуй може и има право да получи самостоятелно такава. Без никакво основание ответникът разширява пределите на ограниченията за достъп до обществена информация“, категоричен е съдът.

В мотивите си съдът посочва още, че Споразумението, на което кметицата обосновава отказа да каже как се харчат обществените средства, не е основание за това и нещо повече. „Не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато органът на местно самоуправление е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ. В случая сме изправени именно пред наличието на такъв интерес, който се определя като надделяващ не от броя на лицата, които са потърсили информация, а от нейната важност, защото обявяването ѝ води до подобряване на прозрачността и отчетността на органите на местно самоуправление, което от своя страна предотвратява случаи на корупция и злоупотреба с власт“.

По тези причини Административният съд обяви решението на кметицата за незаконосъобразно, отмени го и определи срок от 14 дни Маринела Николова да отговори изчерпателно и в пълнота на всички поставени въпроси за разходването на средствата предоставени на община Козлодуй от АЕЦ. Решението е окончателно, а срокът тече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сичко там е

    9 0 Отговор
    Тайна майна.
  • 2 El chochone

    26 1 Отговор
    Каквото се случва когато цари безнаказаност! :(

    Коментиран от #3, #6

  • 3 може би

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Правят се пари!Друго не ми идва в момента на ум.
  • 4 123

    12 2 Отговор
    Където е ГЕРБ, то там са и ..................суджуците! :)
    Спазването на законите и съдебните решения няма нищо общо с герберската демокрация! :)

    Коментиран от #8

  • 5 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    8 2 Отговор
    Да се готвят и данъкоплатците! Ще плащат като попове наложените от ЕС санкции за корупционните благинки на любимците си в размер на 11 милиона евра. ДРАГИ ДЕБИЛИ ГЕРБАДЖИИ СИ СТРОИХА БЕЗПЛАТНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ А СЕГА ВСИЧКИ ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТЯХНИТЕ ИМОТИ ПОСТРОЕНИ С ИЗМАМА. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ. ДЕБИЛИ СИ БЯХТЕ И ДЕБИЛИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ БЪЛГАРСКИ РОБИ. ЛЪЖАТ ВИ, ЛЪЖАТ ВИ ,БЪЛГАРИЯ ВКАРВА БОКЛУК ОТ ЗАПАДНА ЕВРАПА С КОРАБИ И ГО ГОРИ В БЪЛГАРИЯ И САМА СИ УВЕЛИЧАВА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ. ТОВА Е ЛЪЖА. ГЕРБЕРСКИ ВРЪТКИ И БЕЗАКОНИЕ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.
  • 6 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    120 бона за чалга за година, а радецки се разпада. Добре интерпретира парите за култура как да се изразходват.
  • 7 химлер

    9 2 Отговор
    на есен ще ме хване да ме поразведе маринелка - чалгарката, това ще и бъде
  • 8 Тихомир Томов

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Там вместо суджуци има Мегавати .............................
  • 9 Цецо

    7 1 Отговор
    Не е лошо и прокуратурата да се самосезира, и да разследва дали това не е опит за прикриване на злоупотреби, или престъпления...
  • 10 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    КОГАТО СИ С БЕЛЕЗНИЦИ ,А ТИ СЕ ХОДИ ДО ТОАЛЕТНА -ВСИЧКО СИ КАЗВАШ !!!!!
  • 11 Питам?

    2 5 Отговор
    Подозирам, че ако хората се по замислят ще разберат от кого идват атаките срещу нея. Много пък добре ще се окаже, че някои хора познават законите. Дали не ги консултира някой БИВШ?
  • 12 Валери 1-ния %

    5 0 Отговор
    Каквото и по морето
  • 13 Ахмак

    9 1 Отговор
    Епа, она си беше уруспия.
    Ама сега стана герберастия!
  • 14 Бог

    0 0 Отговор
    До гласоподавателите от Козлодуй:преди да плюете, погледнете себе си:какви са семействата ви, какви шофьори сте, как си
  • 15 Бог

    0 0 Отговор
    Изхвърляте боклука и т.н. и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове